Ο γάμος και τα πουρνάρια

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Ο γάμος ενός πολιτικού προσώπου πρώτης γραμμής είναι από τις κλασικές ευκαιρίες ενίσχυσης της εικόνας του. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο για πολιτικούς να επιταχύνουν ή ακόμα και να κατασκευάζουν μια γαμήλια τελετή προκειμένου να αξιοποιήσουν τα φυσικά και σχεδόν βέβαια κέρδη ενός τέτοιου γεγονότος. Ο προχθεσινός γάμος του Δημάρχου Αθηναίων, ενός πολιτικού που εισήλθε αιφνιδίως στη δημόσια σφαίρα μετά από μια απροσδόκητη εκλογική νίκη πριν από έναν χρόνο -όταν και επικράτησε του «σίγουρου» για επανεκλογή Κώστα Μπακογιάννη- κερδίζοντας τις εντυπώσεις αφενός με τα τεχνοκρατικά του διαπιστευτήρια, αφετέρου με την απόκλισή του από το πρότυπο του επαγγελματία πολιτικού, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια τέτοια επικοινωνιακή ευκαιρία. Να ρετουσάρει δηλαδή την εικόνα του Χάρη Δούκα που καταγράφεται θολή, αν όχι επιδεινούμενη όσο περνούν οι μέρες.

Η εβδομαδιαία έρευνα ‘People of Greece’ που υλοποιεί η εταιρεία QED καταγράφει μια συρρίκνωση των θετικών αξιολογήσεων για τον Δήμαρχο Αθηναίων κατά τον τελευταίο μήνα (32% έναντι άνω του 40% για τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο), παρά την επιτυχία του να εισέλθει, έστω και οριακά, στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρήθηκε μάλιστα αύξηση των αρνητικών αξιολογήσεων για το πρόσωπό του, προϊόντος του χρόνου, ακόμα και μεταξύ όσων έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ από το 2015 και μετά (37% έναντι κάτω του 15% για τους Ανδρουλάκη και Γερουλάνο).

Μοιάζει προφανές ότι η εμπλοκή του Χάρη Δούκα στη μάχη για την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ τον έβλαψε. Είναι αληθές ότι εξαιτίας της αρχικής εκτίμησης ότι θα ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, η πλευρά του επανεκλεγέντος προέδρου σήκωσε τους τόνους -τυπικώς, αλλά και ατύπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- εναντίον του, όπως επίσης είναι αληθές και ότι η τηλεοπτική εμφάνισή του στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία αποκάλυψε ελλιπή προετοιμασία και μειωμένη ετοιμότητα, στοιχεία που διευκόλυναν τη συσσώρευση αρνητικών αξιολογήσεων.

Όμως η ανάγνωση των ευρημάτων που σχετίζονται με τα προσλαμβανόμενα από την κοινή γνώμη χαρακτηριστικά των υποψηφίων αποκαλύπτει ότι η ερμηνεία της επιδεινούμενης εικόνας του Χάρη Δούκα βρίσκεται στην ίδια την απόφασή του να μετέχει στην κούρσα του ΠΑΣΟΚ και όχι στην εξέλιξη της κούρσας αυτής.

Πάνω από το 35% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απέδωσαν στον Χάρη Δούκα το χαρακτηριστικό του «απρόβλεπτου», ενώ την ίδια στιγμή μόλις το 12% του απέδωσαν το γνώρισμά του «προσγειωμένου». Και τα δύο επίθετα παραπέμπουν στο αιφνίδιο της απόφασής του να μετέχει στη μάχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, λίγους μόνο μήνες μετά την εξίσου αιφνίδια εκλογή του στον Δήμο Αθηναίων. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το εκλογικό σώμα συνολικά όπως μαρτυρά η έρευνα της QED, του χρέωσαν αμετροέπεια, κίνδυνος που μάλλον υποτιμήθηκε από τον ίδιο και το αρκετά ευρύ σύνολο στελεχών και βουλευτών του κόμματος που στοιχήθηκαν μαζί του.

Γιατί να έγινε αυτό το λάθος; Σαφέστατα, μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι πιο λαμπερή από τη θέση του Δημάρχου. Ωστόσο, στο πρωθυπουργοκεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, η αποτελεσματικότητα ενός Δημάρχου είναι σίγουρα ευκολότερο και διακριθεί και να πιστωθεί, όταν θα συγκριθεί με αυτήν ενός αρχηγού κόμματος. Ο Χάρης Δούκας είχε την ευκαιρία να αφοσιωθεί στον Δήμο Αθηναίων και πιθανότατα ακόμα και να αλλάξει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης για τον ρόλο ενός Δημάρχου. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η θέση του στον Δήμο ήταν το μείζον, ενώ την ίδια ώρα η εμπλοκή του στην κούρσα διαδοχής ήταν το ελάσσον. Ο Χάρης Δούκας μοιάζει να άφησε «τον γάμο για τα πουρνάρια». Και για αυτό και ο γάμος του δεν πέτυχε να καταστεί μια σημαντική επικοινωνιακή ευκαιρία.

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter