Εικόνα ενότητας με αποφυγή των θέσεων που διχάζουν

Λάμπρος Τσουκνίδας - KReport

Σε επίδειξη ομοψυχίας προχώρησαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας θέματα που τους διχάζουν κατά το χθεσινοβραδινό τηλεδιάλογο. Προφανής επιδίωξη όλων, να προσελκύσουν στην κάλπη τα 60-70.000 μέλη και φίλους, όπως προσδοκά η Κουμουνδούρου. Η συζήτηση έδειξε πως οι ίδιοι οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ως επικρατέστερο δίδυμο για τον διαφαινόμενο δεύτερο γύρο της 1ης Δεκεμβρίου τους Σ. Φάμελλο και Π. Πολάκη, με το Ν. Φαραντούρη να αφήνει παρακαταθήκη για το καταστατικό συνέδριο την προσέγγιση με την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Τις διιστάμενες απόψεις τους για τις συνεργασίες, απέφυγαν να θίξουν οι Σ. Φάμελλος και Π. Πολάκης, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα με ποια στρατηγική θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική προοπτική, στην οποία όλοι ομνύουν ώστε να αντιπαρατεθούν στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Έστω κι έτσι, πολύ προσεχτικά διαφάνηκαν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις:

Οικονομία: Ο ριζοσπαστικός Π. Πολάκης εστίασε στην ανάκτηση της δημόσιας περιουσίας με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, των ΕΛΠΕ, ενώ προκάλεσε τους συνομιλητές –χωρίς να λάβει απάντηση- να τοποθετηθούν για την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Σ. Φάμελλος, θυμίζοντας πώς πολιτεύθηκε η διακυβέρνηση Τσίπρα στα ΕΛΠΕ, έδωσε προβάδισμα στην άσκηση πολιτικής μέσω του καθορισμού των διευθύνσεων σε εταιρείες όπου το δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Εξωτερική πολιτική: Οι προσεγμένες διατυπώσεις δεν έκρυψαν την αντίθεση του Π. Πολάκη στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία («από τα νησιά στα τάγματα Αζόφ», είπε), ενώ ο Σ. Φάμελλος απέφυγε το σκόπελο Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά επικαλούμενος την εξωτερική πολιτική Τσίπρα- Κοτζιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντα «με την εθνική γραμμή», είπε απαντώνοντας πως νότια της Κρήτης δεν υπάρχει βιωσιμότητα για νέες άδειες εξόρυξης.

Επιχειρηματικότητα: Ο Ν. Φαραντούρης προχώρησε, προσεχτικά, στην διατύπωση της θέσης ότι μπορεί να συζητηθεί η συνεργασία και με ιδιώτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κομματικά ΜΜΕ.

ΑΠΕ: Ο Π. Πολάκης εμφανίστηκε αντίθετος στις χιλιάδες ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών και τα φωτοβολταϊκά σε παραγωγική γη, όπως είπε, ενώ ο Ν. Φαραντούρης εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει πρώτα ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός. Όλοι έδωσαν έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες.

Οι μόνες εμφανείς αντιπαραθέσεις αφορούσαν εσωκομματικά ζητήματα, με πρώτη και κυριότερη την κριτική Φάμελλου στον Π. Πολάκη για την διαφοροποίησή του στον γάμο των ομόφυλων (στην οποία επέμεινε), τις αιχμές προς τον Π. Πολάκη για την εγκαθίδρυση Κασσελάκη (με τον Χανιώτη βουλευτή να απαντά «τελικά εγώ τον ξεψάχνισα») και τις συνεχείς ερωτήσεις στο Ν. Φαραντούρη, πώς θα συνδυάσει τη θέση ευρωβουλευτή και προέδρου.

Δεδομένης και της αναμενόμενης ανεξαρτητοποίησης βουλευτών (Θ. Τζάκρη, Γ. Πούλου την Δευτέρα, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του Ευ. Αποστολάκη), που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι επέκριναν τον Κασσελάκη, ενώ διακριτικά παρών στις παρεμβάσεις τους, ήταν το φάντασμα του Αλ. Τσίπρα.

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter