«Είναι πιο ελληνοπρεπές το Ντε Γκρες;»

Ελένη Λετώνη

Από χθες, 19 Δεκεμβρίου 2024, ο Παύλος, ο Νικόλαος και άλλα οκτώ μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας πολιτογραφήθηκαν Έλληνες. Και πολύ καλά έκαναν. Μη σας πω ότι το άργησαν κιόλας. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι στο εν λόγω ζήτημα δεν υπεισέρχεται, ή μάλλον δεν θα πρέπει να υπεισέρχεται, καθόλου η γνώμη που έχει ο καθένας μας για την βασιλεία στην Ελλάδα – και γενικότερα – ούτε το πώς αξιολογούμε το ιστορικό αποτύπωμα των προγόνων τους στην πορεία της χώρας. Αυτά είναι άλλα ζητήματα, που δεν έχουν να κάνουν με το εάν αισθάνονται και εάν είναι Έλληνες.

Εφόσον μάλιστα δήλωσαν υπευθύνως και ανεπιφυλάκτως στο Ληξιαρχείο Αθηνών ότι σέβονται το Σύνταγμα, αποδέχονται το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8 ης Δεκεμβρίου 1974 και τέλος παραιτούνται από οποιαδήποτε διεκδίκηση συνδέεται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή την κατοχή οποιουδήποτε τίτλου… welcome home, guys.

50 χρόνια και κάτι μέρες λοιπόν μετά το δημοψήφισμα που έθεσε τέλος στο πολιτειακό ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρούσε επί δεκαετίες την Ελλάδα, άλλο ένα κεφάλαιο που αφορά την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας (ή μάλλον κάποια μέλη της) κλείνει. Και προσωπικά χαίρομαι. Αυτό δείχνει ότι προχωράμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας πληγές, αγκυλώσεις και φοβίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω: το επώνυμο που διάλεξαν. Ή μάλλον, για να το πω πιο σωστά, γιατί να τεθεί ζήτημα επιλογής; Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με το Γκλύξμπουργκ, που αποτελεί και το όνομα της δυναστείας; Πέραν της ιστορικής του βαρύτητας, το Γκλύξμπουργκ δηλώνει και την άμεση σχέση τους με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, όπως της Δανίας και της Νορβηγίας (επίσης Γκλύξμπουργκ).

Και μην ακούσω το επιχείρημα «Δεν είναι ελληνοπρεπές». Έχουμε άπειρα παραδείγματα επωνύμων που μόνο ελληνοπρεπή δεν τα λες και κανένας δεν αμφισβήτησε το εάν οι κάτοχοί τους ήταν Έλληνες (πχ Έβερτ, Χορν, Φιξ). Το «Ντε Γκρες» δηλαδή είναι πιο ελληνοπρεπές; Ή μήπως το πρόβλημα είναι ότι το ένα «ακούγεται» γαλλικό ενώ το άλλο γερμανικό;

Όπως και να ’χει, μου είναι δύσκολο έως αδύνατο να κατανοήσω την ανάγκη τους να «πετάξουν από πάνω τους» το επώνυμο της δυναστείας και να υιοθετήσουν ένα επώνυμο που ουσιαστικά είναι δηλωτικό καταγωγής. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν τους την αμφισβητεί άλλωστε – πρέπει να είναι κανείς κομπλεξικός για να το κάνει. Και με τους κομπλεξικούς καλό θα είναι να μην ασχολούμαστε.

Ντε Γκρες λοιπόν, εάν με αυτό αισθάνονται καλύτερα. Γιατί η ουσία είναι πώς αισθάνεται κανείς. Άλλωστε, όπως σοφά είχε πει ο Ισοκράτης «τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας»

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter