Εσείς μαλώσατε στο φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Εννέα στους δέκα από εμάς βρέθηκαν γύρω από ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με το σχετικό εύρημα της πλατφόρμας ‘People of Greece’ της εταιρείας QED. Κάποιοι με την πολύ στενή οικογένειά τους, κάποιοι με τους ευρύτερους συγγενείς, κάποιοι με λίγους, κάποιοι με πιο πολλούς φίλους. Ακούσαμε για τα κιλά που δεν χάσαμε, τον γαμπρό και τη νύφη που δεν φέραμε, το κρέας που δεν πέτυχε, την τραγουδίστρια της τηλεοπτικής σκηνής που δεν γέρασε. Διαφωνήσαμε για το κάθε επουσιώδες. Διαφωνήσαμε όμως άραγε και για την πολιτική γύρω από το εορταστικό τραπέζι;

Η έρευνα της QED, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, αποκαλύπτει ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν ότι είναι αρκετά πιθανό ως σίγουρο ότι θα προκύψει διαφωνία επί πολιτικού ζητήματος στο εορταστικό τραπέζι. Η πολιτική λοιπόν οξύνει τα πάθη, διαπίστωση που θα μπορούσε να μαρτυρά ενδιαφέρον για τη δημόσια ζωή και συνεπώς να ήταν θετική. Ωστόσο, οι απαντήσεις μας στην αμέσως επόμενη ερώτηση, η οποία αφορούσε το περιεχόμενο της διαφωνίας, είναι αποθαρρυντικές. Από μια μακρά λίστα θεματικών που ξεκινούσαν από διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η νέα θητεία Τραμπ ή η κρίση στη Μέση Ανατολή, και κατέληγαν σε εγχώρια ζητήματα, όπως η έκταση της woke agenda ή το δυστύχημα στα Τέμπη ή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή από πεδία επί των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει αντιπαράθεση επί των προσεγγίσεων πολιτικής, δεν ξεχώρισε ούτε ένα. Ως κορυφαία αιτία διαφωνίας στο εορταστικό τραπέζι ξεχώρισε η υποστήριξη σε ένα κόμμα και, δευτερευόντως, το αν η χώρα μας βρίσκεται ή όχι σε τροχιά ανάπτυξης, δηλαδή ένα ερώτημα αμιγώς σχετιζόμενο με την κομματική αντιπαράθεση για την αξία συγκεκριμένων μακροοικονομικών δεικτών για τη χώρα.

Με άλλα λόγια, η διαφωνία μας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι περιορίστηκε στο αν η ΝΔ είναι καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο αν το ΠΑΣΟΚ είναι «παλιό» ή «καινούργιο» και στο αν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας λένε αλήθεια ή ψέματα. Ή αλλιώς, πλατσουρίσαμε στα ρηχά και τη φετινή Πρωτοχρονιά.

Τα κόμματα ως ετικέτες παραμένουν το κεντρικό στοιχείο διασύνδεσής μας με την πολιτική. Στον βαθμό όμως που η επαγγελματοποίηση της πολιτικής έχει καταστήσει τα κόμματα παίκτες εξουσίας, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος μας στα κόμματα συσκοτίζει την ουσία των ζητημάτων της κοινής μας ζωής. Καταλήγουμε να διαφωνούμε για την ατάκα, τη γραβάτα, τον αέρα ή έστω τον χαρακτήρα ανθρώπων με τους οποίους ταυτίζουμε τα κόμματα, και όχι για το αν πρέπει η Ελλάδα να ακολουθεί κατευναστική ή διεκδικητική πολιτική έναντι της Τουρκιάς, για το αν η λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας χρειάζεται ή όχι να θωρακιστεί από τις παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, για το αν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι ή όχι προτεραιότητα για τη σύγχρονη κοινωνία. Πέρασε και δεν ακούμπησε την ουσία της πολιτικής και η φετινή Πρωτοχρονιά.

Ήταν απλώς μια κόπια των ανούσιων αντιπαραθέσεων για τα κιλά, τους γαμπρούς, τις νύφες, το ψητό και την τραγουδίστρια.


Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter