Γιατί 600.000 άνθρωποι είδαν το debate;
Γιάννης Κωνσταντινίδης
Γιατί είχε αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον η χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και για εκείνους που δεν τους αφορά η προσεχής αναμέτρηση; Για δύο λόγους. Κατά πρώτον, γιατί απέδειξε ότι η ΝΔ προσλαμβάνεται πλέον από όλους ως ο μόνος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ.
Κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ υποχρεωνόταν σε διμέτωπο αγώνα με συνέπεια το σκόρπισμα των δυνάμεών του και τον εσωτερικό διχασμό. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, το debate επιβεβαίωσε την τάση επιστροφής του κομματικού ανταγωνισμού στο δικομματικό πρότυπο. Κατά δεύτερον, είχε πολιτικό ενδιαφέρον γιατί έφερε στην επιφάνεια μια σειρά ζητημάτων δημόσιων πολιτικών που μένουν έξω από τα ραντάρ της επικαιρότητας: από τα εμπόδια στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τα κριτήρια διαχείρισης των κόκκινων δανείων, και από την τύχη του υπέρ-συναινετικού «νόμου Διαμαντοπούλου» έως την ανάγκη διαχωρισμού της πολιτικής προστασίας σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε παραδοσιακά ένας γεννήτορας δημόσιων πολιτικών και η διαφαινόμενη εκλογική του αναβάθμιση ρίχνει πλέον φως και σε αυτή την ιδιότητά του.
Το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν λοιπόν μια αφορμή να επανεξετάσουμε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον κομματικό ανταγωνισμό και να θυμηθούμε τη σημασία των προτάσεων πολιτικής ως συστατικού στοιχείου αυτού του ανταγωνισμού. Η δεκαπενταετία της αστάθειας του ελληνικού κομματικού συστήματος έφερε σημαντικές αμφιβολίες για την αξία που έχει ο ρόλος ενός μετριοπαθούς κεντρώου κόμματος που προτάσσει προγραμματικές θέσεις. Οι αρρυθμίες της κυβερνητικής μηχανής και η κατάχρηση της επικοινωνίας από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, σε συνδυασμό φυσικά με την εκλογική και οργανωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποκάλυψη της πολιτικής ένδειας της ηγεσίας του, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη σκέψη για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Το debate ήταν μια υπενθύμιση αυτού του ρόλου.
Και αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος θα είναι σημαντικό εφαλτήριο για τον οποιονδήποτε ή την οποιαδήποτε εκλεγεί στην ηγεσία στις 13 Οκτωβρίου. Για αυτό άλλωστε και είναι μικρή η σημασία της προσωπικής εικόνας που άφησαν οι μονομάχοι μπροστά στις τηλεοπτικής κάμερες.
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας