Γιατί τόσοι πολλοί ομοφυλόφιλοι άντρες υποστηρίζουν το AfD;

ELISABETH DAMPIER - KReport

«Υπάρχουν πολλές γειτονιές στις οποίες δεν μπορούμε πλέον να πάμε γιατί κινδυνεύουμε να μας τραυματίσουν, να μας επιτεθούν ή να μας δολοφονήσουν», μου είπε ο Αλί Ουτλού. Ως ομοφυλόφιλος Γερμανός τουρκικής καταγωγής και πρώην μουσουλμάνος, θα ψηφίσει το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) στις γερμανικές εκλογές. Και δεν είναι ο μόνος.

Μια έρευνα ανάμεσα σε περισσότερους από 60.000 ομοφυλόφιλους Γερμανούς από το Romeo, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα γνωριμιών για γκέι στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 28% των χρηστών της σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του AfD, που έτσι γίνεται το πιο δημοφιλές κόμμα στη Γερμανία για τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το AfD τα πήγε καλύτερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών: το 34,7% δήλωσε ότι θα το ψήφιζε. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 39 ετών, ήταν 32,3%.

Ίσως αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. Υπάρχει εδώ και καιρό μια συσχέτιση μεταξύ των γκέι ανδρών και της δεξιάς. Όταν ο ακροδεξιός Αυστριακός πολιτικός Γεργκ Χάιντερ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008, επέστρεφε από ένα gay bar. Ο υποψήφιος διάδοχός του ισχυρίστηκε ότι η σχέση τους ήταν «ιδιαίτερη» και πήγαινε «πολύ πέρα από τη φιλία». Ωστόσο, ο Χάιντερ ήταν παντρεμένος με παιδιά και έκρυβε την ομοφυλοφιλία του.

Οι κοινωνικές συμπεριφορές έχουν αλλάξει από τότε, ακόμη και στη σκληρή δεξιά. Ηγέτης του AfD είναι η Άλις Βάιντελ, μια δηλωμένη λεσβία της οποίας η σύντροφος έχει καταγωγή από τη Σρι Λάνκα. Αν ήταν επικεφαλής οποιουδήποτε άλλου γερμανικού πολιτικού κόμματος, τα μέσα ενημέρωσης θα την θεωρούσαν ως πρωτοπόρο προοδευτική.

Η αντίθεση της Βάιντελ στη μαζική μετανάστευση σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την αριστερά. Αλλά αυτό από μόνο του εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί γκέι κινούνται προς το AfD. Από τότε που η καγκελάριος Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας το 2015, η χώρα αντιμετωπίζει εισροή αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος θεωρείται επαίσχυντο ή, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, παράνομο και τιμωρείται με θάνατο. Πολλοί πρόσφυγες έχουν φέρει αυτές τις συμπεριφορές μαζί τους και ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός σε ολόκληρη τη Γερμανία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter