Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ ή ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Και να που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, δεκατρία χρόνια μετά την αιφνίδια συρρίκνωση της εκλογικής του απήχησης, σε τροχιά επανεδραίωσης της θέσης του ως δικομματικού παίκτη. Η σχεδόν συνειδητή εκ μέρους των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απόφαση διάλυσης του κόμματος και η παράλληλη αποδυνάμωση της ΝΔ λόγω διαρροών προς τα δεξιά της και προς τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο του ενδιαφέροντος μεγάλου αριθμού δυνητικών ψηφοφόρων του.

Η απόφαση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών για την ηγεσία, η υποβολή πολλών δυναμικών υποψηφιοτήτων και ο ευπρεπής ανταγωνισμός μεταξύ τους όξυναν το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος και έφεραν στις κάλπες του πρώτου γύρου πάνω από 300.000 πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να κερδίζει.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έκρυβε ωστόσο έναν κίνδυνο. Η σχεδόν συμμετρική κατάτμηση των προτιμήσεων όσων προσήλθαν στην κάλπη του πρώτου γύρου σε τέσσερα πρόσωπα και -το σημαντικότερο- σε τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα επόμενα βήματα του κόμματος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποστοίχισης από το κόμμα εκείνων που είχαν στηρίξει τους υποψηφίους που δεν προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο.

Και να που το ενδεχόμενο αυτό επαληθεύτηκε, καθώς στην κάλπη του δεύτερου γύρου προσήλθαν το 70% όσων είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής το 2021 και το 2017 και αρκετά χαμηλότερο από αυτό στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ το 2016, όταν στον δεύτερο γύρο έφτασαν πάνω από το 80% όσων είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Τα ευρήματα της εβδομαδιαίας έρευνας People of Greece της εταιρείας QED αποκαλύπτουν ότι μεταξύ εκείνων που θα έφταναν στην κάλπη του δεύτερου γύρου, τα ποσοστά ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μειωμένα κατά 50% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του πρώτου γύρου.

Η κάλπη του δεύτερου γύρου είχε γίνει μια πολύ πιο «κομματική» κάλπη. Ευρήματα της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι οι αρνητικές αξιολογήσεις για την Άννα Διαμαντοπούλου, πρωτίστως, αλλά και τους Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Δούκα, ήταν πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του πρώτου γύρου.

Η κάλπη του δεύτερου γύρου περιείχε ψήγματα αρνητισμού έναντι προσώπων που διεκδίκησαν την ηγεσία και υπονόησαν διαφορετικές στρατηγικές για το ΠΑΣΟΚ των επόμενων μηνών. Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω για τα κέρδη που έφερε η συγκυρία στο ΠΑΣΟΚ;

Η επιχείρηση διεύρυνσης της απήχησης του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να σκόνταψε -ίσως προσωρινά- στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία. Οι προερχόμενοι από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι του πρώτου γύρου λιγόστεψαν. Όσοι έφτασαν στην κάλπη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις σκέψεις και τα σχέδια των συνυποψηφίων του Νίκου Ανδρουλάκη. Πόσο εύκολο λοιπόν μπορεί να είναι από αύριο το άνοιγμα του κόμματος στο κοινό των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ; Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν εμφατική. Ωστόσο, η νίκη του ΠΑΣΟΚ μένει ακόμα να φανεί.

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter