Τα μυστικά του βάλτου

Τάκης Θεοδωρόπουλος - Kathimerini

Εντυπη έκδοση. Το ενύπνιον με την Πηνελόπη Δέλτα αυτοπροσώπως αυτή τη φορά δεν σήκωνε παρερμηνείες. «Παιδί μου, ήρθε η ώρα σου. Πες τους τα έξω από τα δόντια. Δείξε τους το πραγματικό σου μέγεθος. Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται».

Γιατί είναι η αλήθεια ότι πολύ λυπούνταν τα τελευταία χρόνια τον κ. Σαμαρά. Ηγέτης εξ απαλών ονύχων είχε καταντήσει ένας βουλευτής ανάμεσα σε άλλους τριακόσιους, ένας πρώην. Αυτός που είχε ρίξει την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, αυτός που είχε ιδρύσει την Πολιτική Ανοιξη, αυτός που είχε κηρύξει τον αντιμνημονιακό αγώνα, αυτός που διέκοψε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου για να γίνει πρωθυπουργός. Αυτός που έστρωσε τον δρόμο για να κερδίσει τις εκλογές το 2015 ο Τσίπρας. Εδειξε, θα μου πείτε, χαρακτήρα αρνούμενος να υποδεχθεί τον διάδοχό του στο Μαξίμου.

Είναι δυνατόν μετά απ’ όλ’ αυτά να παρακολουθεί αμέτοχος την καταστροφή της χώρας; Τον πρωθυπουργό της να πίνει καφέ με τον Ερντογάν, έχοντας μάλιστα παρασύρει και τον πρόεδρο της μαρτυρικής Μεγαλονήσου; Ειρωνεία της τύχης; Τον λένε κι αυτόν Κ. Μητσοτάκη. Ο πατέρας του Κ., Κάπα κι αυτός, είχε «πουλήσει» τη χώρα στο κρατίδιο των Σκοπίων. Ο γιος του πρώτου Κ. ετοιμάζεται να πουλήσει τη χώρα στους νεο-Οθωμανούς. Οταν σου προτείνει ο Ερντογάν να πιείτε ένα καφεδάκι να τα πείτε, αν είσαι γνήσιος πατριώτης του απαντάς διπλωματικά: «Ευχαριστώ, αλλά έχω μια συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Πείτε τα εσείς με τον κ. Ράμα, τα λέω κι εγώ με τον κ. Χριστοδουλίδη κι έτσι δεν θα θυμώσει ο κ. Σαμαράς. Κι αν θέλετε να συνεχίσουμε τον διάλογο διαβάστε τα “Μυστικά του βάλτου”».

Η Πηνελόπη Δέλτα διαμόρφωσε με τα υπέροχα βιβλία της γενιές Ελλήνων. Δεν έχουμε όμως όλοι εμείς οι ταπεινοί την ίδια σχέση μαζί της με αυτήν που έχει ο κ. Σαμαράς. Δεν τη βλέπουμε στον ύπνο μας, ούτε συνομιλούμε μαζί της όταν σχεδιάζουμε την επόμενη πολιτική μας κίνηση. Ισως επειδή έχουμε διαφθαρεί και μάθαμε να ξεχωρίζουμε τις διαφορές της σημερινής Ελλάδας από αυτήν της Δέλτα. Ηταν αναγκαία η διαγραφή του; Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ενέπλεξε την Κύπρο, ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών και πρότεινε τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνος είπε ότι δεν έχει ιδέα. Σιγά μην κάτσει να σκάσει.

Περιμένει να τον ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές; Ο κ. Συμπιλίδης που τον ακολούθησε στο κόλπο γκρόσο του 1993 εξαφανίσθηκε από προσώπου γης. Εσείς μπορεί να τον έχετε ξεχάσει, όμως οι βουλευτές τον θυμούνται ακόμη. Θέλει να ηγηθεί μιας παράταξης στα δεξιά της Ν.Δ.; Μπορεί. Η πολιτική του πείρα υποθέτω ότι τον προειδοποιεί για την ποιότητα του πολιτικού υλικού που έχει να αντιμετωπίσει. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, για κάποιον που πιστεύει ότι γεννήθηκε για να ηγείται. Είτε στη «Μαύρη θύελλα» της Καλαμάτας είτε στη χώρα.

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter