Βρείτε τον «βλάκα», βρείτε και τον «χτίστη»

Σταύρος Θεοδωράκης

Την έχω ξαναπεί την ιστορία. Αφορά τους Καρχηδόνιους αλλά μάλλον και εμάς. Θα γνωρίζετε ότι η Καρχηδόνα είναι πλέον μια μικρή πόλη στην Τυνησία. Η Αρχαία Καρχηδόνα όμως ήταν – σύμφωνα με τον Αριστοτέλη – μια από τις πέντε κορυφαίες πόλεις του τότε κόσμου.

Μια φοινικική πόλη – κράτος στη Βόρεια Αφρική, απέναντι από την Σικελία. Μιλάμε τώρα για προ Χριστού. Οι Ρωμαίοι τότε είχαν την ιταλική χερσόνησο αλλά δεν είχαν την Σικελία. Και δεν μπορούσαν να την καταλάβουν γιατί δεν είχαν πλοία και δεν είχαν την τεχνογνωσία να τα φτιάξουν.

Έτσι στις θάλασσες, άρα και στο εμπόριο και στα πλούτη και στις μάχες, κυριαρχούσαν οι Καρχηδόνιοι. Δικός τους και ο ξακουστός στρατηγός Αννίβας ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών. Έμπαινε στην Ευρώπη από την Ισπανία με ιππικό και ελέφαντες! Ένα υπερόπλο που έτρεπε σε φυγή τους πεζικάριους, κάτι σαν φυσικό τάνκς! Αλλά αυτά μάλλον τα ξέρει καλύτερα ο Θοδωρής Παπακώστας, ο αρχαιολόγος της «παρέας».

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ εγώ, αφορά έναν βλάκα. Ακούστε. Σε μια εκστρατεία, ένα πολεμικό πλοίο των Καρχηδόνιων εξόκειλε στα αβαθή της ιταλικής χερσονήσου. Ήταν το λάθος που σήμανε το τέλος μιας χώρας. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το προσαραγμένο πλοίο ως μοντέλο και σε μερικούς μήνες δημιούργησαν ολόκληρο στόλο από πανομοιότυπα πλοία. Σε λίγους μήνες κατέλαβαν την Σικελία και σε λίγα χρόνια κατέλαβαν την Καρχηδόνα και την εξαφάνισαν από το χάρτη. Την όργωσαν – λέει – με αλάτι για να μην καρπίσει ποτέ ξανά η γη της.

Και εδώ αρχίζουν τα «αν». Αν ο Καρχηδόνιος καπετάνιος δεν ήταν τόσος ηλίθιος και δεν έριχνε το πλοίο του στα αβαθή; Αν οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαιγαν και δεν αντέγραφαν το εχθρικό πλοίο;

Ποιος ήταν ο ένας που είπε να μην το κάψουμε και να το αντιγράψουμε; Σε αντίθεση με αυτούς που λένε ότι όλα καθορίζονται από τους θεούς, τους λαούς, τα κινήματα, τους συσχετισμούς, τα «σκοτεινά κέντρα», τα άστρα, την μοίρα ή τις αγορές, εγώ πιστεύω ότι τα περισσότερα καλά – ή κακά – τα πυροδοτεί ένας!

Και αυτόν τον «ένα» αναζητώ σε κάθε εκλογική μάχη, μικρή ή μεγάλη. Ποιος ας πούμε θα ρίξει το καράβι του ΠΑΣΟΚ στα αβαθή; Και ποιος μπορεί να «χτίσει» μια καλύτερη πρόταση για την χώρα; Το ίδιο ερώτημα ισχύει «αύριο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, «μεθαύριο» για την ΝΔ, την Προεδρική εκλογή τον Ιανουάριο και τις εθνικές εκλογές σε τρία χρόνια. Ασκηθείτε και εσείς στην αναζήτηση του «γκρεμιστή» και του «χτίστη», ακόμη κι αν αφορά κόμμα που δεν ψηφίζετε. Θα ακονίσετε έτσι και το πολιτικό σας κριτήριο.

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter