Η Δέσποινα Καϊσίδου στο podcast της Ιωάννας στο pod.gr
(Σήμα) Ιωάννα Παλιοσπύρου
Δύναμη, μαχητικότητα, πάθος, άνθρωποι που στις ανατροπές της ζωής απαντούν με θέληση, αισιοδοξία και χαμόγελο. Προσωπικότητα που εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Είμαι η Ιωάννα Παλιοσπύρου και σ’ αυτό το podcast φιλοξενώ πρόσωπα, που γράφουν τη δική τους δυνατή αφήγηση ζωής.
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γεια σας. Σήμερα σ’ αυτό το podcast, εγώ εκτός από τις ερωτήσεις, ταυτόχρονα θα τρώω κιόλας και η καλεσμένη μου, η Δέσποινα Καϊσίδου θα μας εξηγεί για όλο αυτό που έχει δημιουργήσει, για το Do Eat που στηρίζεται στη διατροφή, η οποία έχει εξαιρέσει τα 4 λευκά.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ακριβώς.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Δέσποινά μου καλώς ήρθες.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Καλώς σας βρήκα.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Μπορείς να πάρεις το λόγο να μας εξηγήσεις πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα, πού έχει στηριχθεί, γιατί ξέρω ότι υπάρχει από πίσω μια, πώς να την πω τώρα, δε θέλω να την πω όμορφη ιστορία, ιστορία έμπνευσης θα την πω.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ναι, μια λυπηρή ιστορία η οποία έγινε έμπνευση για κάτι πολύ καλό. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Ξεκίνησε όταν μάθαμε ότι η αδερφή μου διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες. Μια γυναίκα 52 χρόνων, που πρόσεχε πάρα πολύ τον εαυτό της, πήγαινε πάντα σε γιατρούς, δεν άφηνε εξετάσεις, με το που έκλεισε τα 50 πήγε, έκανε την κολονοσκόπηση, τη γαστροσκόπηση και πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος που δε μπορείς να πεις ότι αμελούσε.
Ξαφνικά, εκείνη τη μέρα μάθαμε αυτό. Ξέρεις, όταν μαθαίνεις κάτι για ένα δικό σου πρόσωπο, ιδίως εγώ με την αδερφή μου ήμαστε ένα, παρ’ όλο που ήταν 7 χρόνια μεγαλύτερη ήμαστε πάρα πολύ δεμένες, ήταν νονά του γιου μου… Ξέρεις, στην αρχή σε πιάνει θυμός, μεγάλος θυμός.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Με τη ζωή ας πούμε;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Γιατί αυτή; Γιατί σ’ εμάς. Μετά απ’ το θυμό σε πιάνει φόβος. Φόβος τι θα γίνει αν έρθει σ’ εμένα, αν έρθει σ’ εσένα, αν έρθει στον καθέναν. Και απ’ αυτό το φόβο γεννιέται μια ελπίδα. Αυτή η ελπίδα που πραγματικά εμένα μ’ έσωσε. Και μαζί μ’ εμένα, θα το πω, έσωσε και πολύ κόσμο. Και σώζει πολύ κόσμο.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Βεβαίως να το πεις, είναι σημαντικό.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Αφού λοιπόν περάσαμε όλα αυτά τα στάδια, είπαμε, πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος για ν’ αποφύγει αυτή την κατάσταση, ν’ αποφύγει αυτή την αρρώστια.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Στην περίπτωση της αδερφής σου συσχέτισε κάποιος το πρόβλημα του καρκίνου με τη διατροφή;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Όχι, κανένας δε σου λέει ότι αυτά που τρως κάνουν καρκίνο. Σίγουρα είναι ο αέρας που ζούμε, σίγουρα είναι το άγχος που βιώνουμε καθημερινά, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό παίζει η διατροφή. Και αυτό μετά από πολύ ψάξιμο.
Ψαχτήκαμε και στην Ελλάδα, που είναι καταπληκτικοί οι γιατροί, αλλά και στο εξωτερικό και αυτό που καταλήξαμε είναι ότι τα 4 λευκά, η ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά και το λευκό αλεύρι, δηλαδή ουσιαστικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που δε βοηθάνε στην υγεία μας.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Όλο αυτό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των θεραπειών της αδερφής σου ή αφού πέθανε;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Όλο αυτό το ξεκινήσαμε μαζί. Γι’ αυτό λέω ότι μου άφησε μια βαριά κληρονομιά η Μαίρη, να διαδώσω αυτό. Η Μαίρη ήταν ένας άνθρωπος με πάρα πολλή δύναμη που έλεγε «εγώ αυτόν θα τον νικήσω». Μάθαμε πολλά, ξεκινήσαμε μαζί τη διατροφή, άρχισε της χημειοθεραπείες της, οι γιατροί μας έδιναν το πολύ ένα χρόνο ζωής γιατί είχαν σπάσει οι ωοθήκες και είχε γεμίσει η κοιλιακή χώρα καρκινικά κύτταρα παντού.
Την καθαρίσανε αλλά μας είπαν, πάνω από ένα χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση. Με το πείσμα της και με τη διατροφή, η Μαίρη έζησε 6. Και έζησε 6 γιατί δεν ήθελε άλλο να ζήσει.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Κουράστηκε εννοείς;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Κουράστηκε. Ήταν πάρα πολύ κοκέτα, ένας άνθρωπος πολύ δημιουργικός, πολύ δυνατός, που παρ’ όλο που πήρε η ζωή της επέκταση, ας το πούμε έτσι, σε κάποιο σημείο κουράστηκε. Δηλαδή κουράστηκε να μην έχει μαλλιά.. Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να κουρευτώ κι εγώ..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Για συμπαράσταση.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Αλλά δεν είχα τη δύναμη να το κάνω. Δεν είχα τη δύναμη ίσως επειδή είχα τα παιδιά μου, είχα τη δουλειά μου, πιο πολύ τα παιδιά μου.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ίσως να μην καταλάβαιναν την κίνηση αυτή.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Έτσι λοιπόν η Μαίρη έφυγε. Πριν φύγει η Μαίρη, εγώ είχα ένα προσωπικό λογαριασμό στο Instagram, το despoina.kaisidou. Πριν φύγει λοιπόν έκανα ένα καινούργιο, το dk.health.life. Όταν το έκανα αυτό ήταν, πριν 4 χρόνια, στα 49 μου, ήθελα να δει ο κόσμος τι κάνω στη ζωή μου και είμαι έτσι όπως είμαι. Γιατί μ’ αυτή τη διατροφή, χωρίς να το θέλω, δεν το επιδίωξα, έχασα και 22 κιλά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Πολύ σημαντικό, πολλά κιλά.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ένιωσα καλά, ένιωσα δύναμη, ένιωσα ενέργεια. Ένιωσα καθαρή.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Να πω κι εγώ, επειδή δεν υπάρχει εικόνα τώρα, ότι είσαι μια κούκλα. Ούτε καν φαίνεται η ηλικία σου και το δέρμα σου είναι λαμπερό, είσαι φωτεινή και βλέπω το αποτέλεσμα.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ό,τι τρως, αυτό είσαι τελικά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Αυτό το πιστεύω κι εγώ. Και νομίζω ότι έχει μια λογική να το υποστηρίζουμε αυτό.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Αυτή η διατροφή βασικά καθαρίζει το έντερο. Όταν έχεις καθαρό έντερο, είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας. Δε μιλάω ούτε σα γιατρός, δε μιλάω ούτε σα διατροφολόγος, γιατί έφαγα πολύ ξύλο να σου πω στην αρχή.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Από ποιον;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Από γιατρούς, από διατροφολόγους.. Έχω τελειώσει Αισθητική Ιατρική, δεν είμαι ούτε παθολόγος, ούτε χειρουργός ούτε διαιτολόγος. Έκανα αυτή την εταιρεία και με το που έκανα αυτή την εταιρεία βγήκαν και είπαν «μα αυτή η άσχετη τι δουλειά έχει να δίνει συμβουλές και διατροφές;». Δεν τις δίνω εγώ τις διατροφές. Εγώ δίνω τις συνταγές, δηλαδή πώς πρέπει να μαγειρευτεί ένα φαγητό χωρίς ζάχαρη, αλάτι, γαλακτοκομικά και αλεύρι κι από κει και πέρα υπάρχει το παρασκευαστήριο, μετά τις θα τις πάρει ο διαιτολόγος, με την έγκριση του παθολόγου θα γίνει όλο το διατροφολόγιο κι εγώ απλά είμαι αυτή που έκανε αυτή τη διατροφή, που είδε τη διαφορά και που ήθελα να τη μάθει και ο κόσμος.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω ότι εσένα είναι το αφήγημά σου αυτό, είναι το βίωμά σου μέσα από τη ζωή, αυτό που είδες από την αδερφή σου και οι άνθρωποι που έχουμε τα βιώματα, νομίζω ότι εκτός του ότι πρέπει να τα επικοινωνούμε και να μιλάμε, είμαστε και οι πλέον αρμόδιοι για να εξηγούμε στον κόσμο αυτό που έχουμε διαπιστώσει, γιατί το διαπιστώνουμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Πιστεύω τόσο πολύ σ’ αυτή τη διατροφή, που εμένα δε μ’ ενδιαφέρει ο κόσμος να πάρει τη διατροφή να την κάνει εφ’ όσου ζωής. Εμένα μ’ ενδιαφέρει να την πάρει για μια εβδομάδα, να δει τον τρόπο. Κι αν δε μπορεί να την πάρει, εγώ τους δίνω μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram ό,τι θέλουν σε ιδέες από γλυκά, από σνακ, από φαγητά, χωρίς αυτά τα 4 λευκά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Πιο πολύ είναι να υιοθετήσουμε τον τρόπο σκέψης, να καταλάβουμε τη σημασία που παίζει η διατροφή στο δέρμα μας, στη λειτουργία μας..
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Παντού. Ένα καθαρό σώμα από μέσα εκπέμπει και προς τα έξω. Εκτός απ’ αυτό, να γυμναζόμαστε, να έχουμε θετική σκέψη. Ξέρεις, άφησα ξαφνικά στα 50 μου μια επιχείρηση 26 χρόνων, ένα δερματολογικό ιατρείο και το έκλεισα για ν’ αφοσιωθώ εδώ, στη διατροφή. Ένα δερματολογικό ιατρείο που δούλευε πάρα πολύ καλά, είχα πάρα πολύ καλό όνομα, είχα πάρα πολύ καλούς γιατρούς μέσα.
Κι όμως, θα με πεις τώρα γραφική, θέλω να δείξω στον κόσμο τι πρέπει να κάνει. Δεν ξέρω γιατί, ξέρεις, πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έρχεται σ’ αυτό τον κόσμο κι έχει μια αποστολή. Η Μαίρη, γι’ αυτό και δε στενοχωριέμαι που την έχασα, ξέρω ότι είναι κάπου καλά, η Μαίρη ήρθε εδώ, έπαθε αυτό που έπαθε, για να μας διδάξει τι πρέπει να κάνουμε και να μου αφήσει, όπως είπα και πριν, την κληρονομιά, να μπορέσω να την επικοινωνήσω.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Πιστεύεις ότι μέσα απ’ αυτό με κάποιον τρόπο τιμάς τη μνήμη της ή ας πούμε τη «θυσία» της, εντός εισαγωγικών και δίνεις νόημα σ’ αυτό;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Εννοείται. Εγώ πάντα ήμουν του να κάνω διατροφές, να κάνω δίαιτες, ποτέ δε μου είχε περάσει απ’ το μυαλό ότι πρέπει να κάνω κάτι για την υγεία μου. Ιωάννα, κανένας δεν το κάνει αυτό. Όσο είμαστε καλά, δυστυχώς…
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ακριβώς, δεν υπολογίζουμε τίποτα. Έλα μωρέ, εντάξει, θα το κάνω κάποια στιγμή.. Ήταν όταν πάμε στο γιατρό και μας λέει ο γιατρός «κόψε αυτό», το κόβουμε για λίγες μέρες και μετά λέει «εντάξει μωρέ, θα φάω λίγο, θα ξαναγυρίσω». Εμένα μου έχει γίνει τρόπος ζωής. Και ξέρεις γιατί μου έχει γίνει τρόπος ζωής; Αυτό μου λένε πολλές φίλες, μου λένε «ρε παιδί μου, δε θέλεις να ξεφύγεις;». Τους λέω «να ξεφύγω από τι;». Στη διατροφή μου άμα ξεφύγω και φάω αλάτι, την άλλη μέρα θα ξυπνήσω πρησμένη, θα ξυπνήσω άκεφη. Άμα φάω γαλακτοκομικά, την άλλη μέρα το έντερό μου θα είναι πρησμένο.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Θέλεις να μας εξηγήσεις λίγο γιατί αυτά τα 4 λευκά κάνουν κακό στην υγεία μας και με ποιον τρόπο; Κατ’ αρχάς μιλάς για μεγάλες ποσότητες ή και για την ελάχιστο ποσότητα;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε όλα αυτά. Δηλαδή στο αλάτι, το επεξεργασμένο που υπάρχει τώρα, υπάρχει στα βιολογικά ο ανθός αλατιού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο. Ουσιαστικά αυτά τα 4 λευκά είναι τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα. Οπότε πρέπει να κόψουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πρέπει να μάθουμε, όταν πάμε ν’ αγοράσουμε ένα προϊόν, να το γυρίσουμε στη μικρή αυτή ταμπελίτσα που έχει πίσω με τα λεπτά γράμματα, εγώ δε βλέπω κιόλας, το παίρνω φωτογραφία και το ανοίγω, και να δούμε τι περιέχει μέσα. Να ξέρουμε τι τρώμε. Γιατί τρώμε πράγματα που δεν ξέρουμε.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Εσύ λοιπόν όταν το κάνεις αυτό και το κοιτάς, τι προσέχεις να μην έχει;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Προσέχω να μην έχει Ε.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Τι είναι το Ε;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Είναι χημικές ουσίες που παρασκευάζονται. Υπάρχουν και τα καλά Ε και τα κακά. Να μην έχει νάτριο πολύ, να μην έχει αλάτι. Γενικά να μην έχει επεξεργασμένα τρόφιμα. Μου λένε «κι εγώ άμα θα βγω έξω τι θα φάω;».
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Μα λίγο πολύ, παντού υπάρχει αυτό. Δηλαδή αν αρχίσεις ν’ αποκλείεις τα υλικά που είπες, τι θα μείνει στο τέλος, πώς θα ψωνίσει κάποιος;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Πλέον, ευτυχώς, αρχίζουν και τα εστιατόρια να κάνουν μια πιο healty εκδοχή. Αν πάω σ’ ένα εστιατόριο και του πω «σε παρακαλώ πάρα πολύ θα ήθελα ένα κοτόπουλο ή ένα ψάρι ή ένα φιλέτο χωρίς καθόλου αλάτι», με μια πράσινη σαλάτα που θα βάλω το λάδι μου, θα βάλω το λεμόνι μου, σαφώς και θα στα φέρουν. Μπορείς να την κάνεις τη διατροφή, δεν είναι ότι σε ζορίζει. Πρέπει να βγάλεις το ψωμί από τη ζωή σου. Έχω πάρα πολλές συνταγές με σπόρους..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Το έλεγα προχθές σε μια θεία μου, με είχε καλέσει, μου είχε φτιάξει παστίτσιο και μου λέει «πώς θα φτιάξω το παστίτσιο;».
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Θα πάρεις μακαρόνια οσπρίων, είναι πάρα πολύ ωραία..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι, γιατί τώρα τίθεται και θέμα γεύσης, θα σου πει κάποιος.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Είναι πάρα πολύ ωραία. Να σου πω ένα μυστικό, και τα έχουμε πει αυτά τα μυστικά και στο παρασκευαστήριό μας και τα κάνουμε έτσι.. Αυτό το φαγητό που έφαγες τώρα, σου έκανε ότι δεν έχει τα 4 λευκά, ότι δεν έχει αλάτι;
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Καθόλου, ήταν πεντανόστιμο, πραγματικά.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Λοιπόν, θα τα βράσεις με λίγο ζωμό λαχανικών, θα τα βάλεις στο ταψί σου, θα κάνεις τον κιμά σου χωρίς να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι σου, θα το βάλεις με λίγο νερό να φύγει η κάψα του κρεμμυδιού, θα βάλεις τον κιμά σου, ό,τι κιμά θέλεις, τα μπαχαρικά σου, τα μυρωδικά σου…
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Οπότε λίγο αντισταθμίζεις της γεύση με τους ζωμούς λαχανικών και τα μπαχαρικά ας πούμε.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Μπαχαρικά, μυρωδικά και λεμόνι. Αυτά είναι τα μυστικά για να κόψουμε το αλάτι και να πάρουν γεύση τα φαγητά μας. Μετά, αντί να χρησιμοποιήσω το λευκό αλεύρι, θα χρησιμοποιήσω αλεύρι από βρώμη, θα χρησιμοποιήσω αλεύρι από αμύγδαλο. Υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές. Πες μου τι φαγητό θέλεις να σου κάνω, δες στο Instagram τι φαγητά κάνω, τι γλυκά κάνω, που δεν καταλαβαίνει ο άλλος ότι είναι έτσι..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Εγώ που έχω τρέλα με τη σοκολάτα τι θα κάνω τώρα;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Θα σου φτιάξω ένα κέικ σοκολάτας που θα τρελαθείς. Δε θα καταλάβεις ότι είναι χωρίς γαλακτομικό, ζάχαρη, αλεύρι. Υπάρχουν εναλλακτικές, δεν τις γνωρίζουμε. Και γι’ αυτό κάνω όλες αυτές τις συνταγές. Ο χρόνος μου είναι πάρα πολύ λίγος, αλλά με πολλή αγάπη το κάνω. Κάθε Σαββατοκύριακο κάθομαι και κάνω 3-4 συνταγές που θα τις δώσω μέσα στην εβδομάδα.
Και σου λέω ότι το κάνω με μεγάλη αγάπη και αυτό φαίνεται γιατί τα μηνύματα που μου στέλνουν, πραγματικά από τη μία νιώθω μεγάλη ευθύνη, αλλά από την άλλη νιώθω τέτοια όμορφη ενέργεια να μου πλημμυρίζει το σώμα, που λέω, όλες αυτές οι ευχές που παίρνω, με κάνουν ευλογημένη.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Μπορείς να μου πεις ένα παράδειγμα από έναν πελάτη σου που είχε κάποια ασθένεια και με αφορμή αυτή ξεκίνησε τη διατροφή και είδε αποτέλεσμα;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Έχω πάρα πολλούς ανθρώπους με ζάχαρο, χοληστερίνη, πίεση. Όταν πρωτοξεκίνησα ένας φίλος, πριν τη διατροφή, μετά από ένα μήνα πήγε στο γιατρό. Αυτός είχε πρόβλημα με το συκώτι και γενικά κάτι με το αίμα. Ένας γιατρός πάρα πολύ μεγάλος στο «Υγεία» και του λέει «τι έκανες;». Λέει «δεν έχω κάνει τίποτα, άρχισα αυτή τη διατροφή». Του λέει «μπορείς να μου δώσεις σε παρακαλώ το τηλέφωνο αυτής της γυναίκας;».
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Α, το αναγνώρισε, γιατί συνήθως οι γιατροί αν δεν έχει μέσα η θεραπεία κάτι χημικό, δεν την αποδέχονται εύκολα, δεν την αντιλαμβάνονται.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ποτέ δεν έχω πει ότι θα σταματήσουν τα φάρμακά τους και θα κάνουν διατροφή έτσι; Η αγωγή, αγωγή. Έχω πάρα πολλούς καρκινοπαθείς. Οι εξετάσεις, άσχετα με τους καρκινικούς δείκτες, μου λένε ότι τους λένε οι γιατροί, ότι οι εξετάσεις τους είναι σα μωρού παιδιού. Η μαμά μου είχε χαμηλό σίδηρο, πίεση, θυρεοειδή, έχει τα πάντα. Κάποια στιγμή ξεκίνησε το Do Eat και το έκανε ακριβώς, δεν ξέφευγε. Πήγε στο γιατρό της και της λέει «κα Καϊσίδου τι έχεις κάνει, τι έχεις αλλάξει;». Λέει «κάνω της κόρης μου αυτά». Της λέει «μην τα κόψεις ποτέ».
Έχω πολλούς γιατρούς που μ’ έχουν πάρει τηλέφωνο και μου λένε «θέλω να συστήνω το Do Eat», χωρίς αμοιβές και χωρίς ποσοστά. Ανθρώπους που πραγματικά έχουν δει την αλλαγή. Και επαναλαμβάνω, η αγωγή, αγωγή και η διατροφή δεν αντικαθιστά την αγωγή, δεν είμαι εγώ υπεύθυνη, ούτε γιατρός ούτε διαιτολόγος. Εκεί είναι ο εκάστοτε γιατρός που θ’ αναλάβει τον κάθε άνθρωπο.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Λειτουργεί άρα συμπληρωματκά και βοηθά στ’ αποτελέσματα πάντα σε συνδυασμό με τη θεραπεία και τις συμβουλές του γιατρού, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Βοηθά γενικά όλους τους ανθρώπους να έχουν καθαρό έντερο, ενέργεια, υγεία. Το λένε και πολλοί πελάτες μου, είναι και πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι στην επαρχία, ή άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να μπορέσουν να κάνουν το Do Eat που από μόνοι τους, με τις συμβουλές μου, που δίνω στο Instagram, έχουν κόψει τα 4 λευκά.
Αν δεις τα μηνύματα που μου στέλνουν, αυτό με κάνει χαρούμενη. Δηλαδή δε μ’ ενδιαφέρει να πάρεις το Do Eat, μ’ ενδιαφέρει να κάνεις σωστή διατροφή.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είναι η αναγνώριση της ιδέας, πολύ σημαντική. Το έχεις ξεκινήσει αυτό, το έχεις μεγαλώσει ας πούμε..
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ξέρεις τι; Πραγματικά δε βρήκα ένα gap στην αγορά που ανεβαίνει το healthy και δυο ανταγωνιστές που είπα ότι θα μπω εγώ στο παιχνίδι. Δεν το έκανα γι’ αυτό. To Do Eat είμαι εγώ, το Do Eat δεν είναι η επιχείρηση. Η επιχείρηση είμαι εγώ. Είμαι εγώ γιατί είναι μια διατροφή που την έχω κάνει, 8 χρόνια την κάνω. Και την κάνω χωρίς να κάνω καμία ατασθαλία που λένε οι άλλοι, γιατί δε θέλω να κάνω ατασθαλία. Μ’ αρέσει αυτό που ζω.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Εσύ που το έχεις ψάξει κι έχεις ασχοληθεί φαντάζομαι αρκετά, κατά πόσο μπορείς να μας πεις ότι υπάρχουν έρευνες στο εξωτερικό πιο πολύ και στην Ελλάδα που να επιβεβαιώνουν αυτή την συσχέτιση της διατροφής με την υγεία;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Εγώ αυτό λέω, μπείτε στο Google και βάλτε: Παρενέργειες ζάχαρης, παρενέργειες αλατιού. Όλα θα τα δεις. Εμείς ψαχτήκαμε και από έρευνες και Ελλάδας, περισσότερο εξωτερικού, μας είπαν ότι αυτά τα 4 πρέπει να τα κόψεις.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Υπάρχει κάποιο νοσοκομείο που ασχολείται, κάποια επιστημονική ομάδα; Γιατί από άρθρα μπορώ κι εγώ να βρω πολλά, αλλά τα άρθρα, δε θα έλεγα ότι πρέπει να τα εμπιστευόμαστε 100%, ενός απλού δημοσιογράφου.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Επιστημονικά άρθρα, έτσι; Και γιατροί που έχουν ψάξει πάρα πολύ αυτό το θέμα, το τι πρέπει να κάνεις, πώς πρέπει να τρέφεσαι για να έχεις καθαρό έντερο. Εξάλλου σε όλους είναι γνωστό πλέον ότι η ζάχαρη δεν κάνει καλό, ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση, το αλεύρι το ίδιο. Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου και να το πεις, σε όποιο γιατρό και να το πεις..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι, αλλά ξέρεις τι λένε; Λες στον άλλον «πρέπει να κόψεις το αλεύρι και το αλάτι», θα σου πει «τι, άρρωστος είμαι;», δηλαδή περιμένει να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο για να πεις ότι πρέπει να το κόψω.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Δεν αναγκάζω κανέναν να κάνει κάτι, εγώ είμαι εδώ, παρουσιάζω εμένα, παρουσιάζω τη ζωή μου, έχουν μπει μέσα στο σπίτι μου και μέσα στην κουζίνα μου όλοι, και είναι πολλοί αυτοί στο Instagram. Από κει και πέρα εγώ δε θ’ αναγκάσω κανέναν ούτε να κάνει τη διατροφή που κάνω, ούτε να κάνει το Do Eat. Αυτό είναι θέμα του τι θέλει ο καθένας.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Θέλω να πω, δεν αφορά μόνο κάποιους ανθρώπους με ασθένειες, αφορά κατ’ αρχάς την πρόληψη, πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, έτσι;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Εννοείται, εγώ αυτό ήθελα να ψάξω. Πώς γίνεται, επειδή είναι και το κληρονομικό, επειδή έχω και δυο παιδιά, θέλω να είμαι καλά. Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν και να έχουν τη μαμά τους και το μπαμπά τους δίπλα. Ευτυχώς η Μαίρη δεν είχε παιδιά. Βλέπεις πως ό,τι γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο. Εγώ το πιστεύω πάρα πολύ αυτό.
Οπότε, έχοντας μια σωστή διατροφή, ένα υγιές πνεύμα και μια καλή καρδιά που να δίνει αγάπη, δε θέλουμε τίποτε άλλο Ιωάννα. Δεν είμαι ρομαντική, αλλά αυτό το πιστεύω. Δίνοντας αγάπη, θα πάρεις αγάπη. Και δεν είναι το πάρε-δώσε, είναι να βγει από μέσα σου αυτό. Να είμαστε καθαροί και στο μυαλό και στο σώμα και στην καρδιά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Θα γίνω λίγο η ξενέρωτη τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καρκίνος κυρίως και αρκετές ασθένειες βέβαια, αλλά ο καρκίνος θερίζει. Τα στατιστικά στοιχεία και τα νούμερα, κι επειδή κι εγώ λόγω της κατάστασής μου μιλάω με αρκετό κόσμο και με αρκετούς γιατρούς, ξέρω ότι είναι τα νούμερα στα ύψη.
Το πρώτο που αναρωτιέται κανείς, είναι, μα τι γίνεται, τι κάνουμε λάθος κι έχει συμβεί αυτό; Γιατί παλαιότερα δεν ήταν έτσι. Οπότε θα πω ότι έχει μια βάση στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον όλο αυτό και αξίζει τον κόπο και την ευκαιρία να δώσουμε την επιλογή στον εαυτό μας, να το δοκιμάσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μας κάνει κακό αυτό.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ξέρεις τι; Να ξεκινήσουν σιγά-σιγά. Να κόψουν τη ζάχαρη. Μετά από λίγο καιρό, μια εβδομάδα είναι η απεξάρτηση, δεν είναι παραπάνω, μετά να κόψουν το αλεύρι. Μετά να κόψουν τα ζωικά, γαλακτοκομικά. Είναι τόσο νόστιμα τα γαλακτοκομικά τα φυτικά, από αμύγδαλο, από coconut, από βρώμη. Δε σου λέω, μπαμ… Να κάνεις μια δοκιμή ρε παιδί μου να δεις σε μια εβδομάδα πώς θα αισθανθείς, τι θα νιώσεις. Σου λέω ότι σε μια εβδομάδα βλέπεις τη διαφορά. Ένα-ένα.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Οι γιατροί γιατί δεν πιστεύεις ότι δεν το προωθούν τόσο πολύ αυτό σαν mindset;
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Δεν ξέρω, δεν ασχολούνται τόσο πολύ με τη διατροφή… Οι γιατροί το έχουν ρίξει μόνο στις αγωγές, πιστεύουν στην αγωγή που θα πάρει ο κάθε ασθενής. Αλλά εγώ δε σου λέω γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι σε αγωγή, σου λέω γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι πριν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αγωγή.
Να κοιτάξουμε λίγο μπροστά. Είναι ωραία η ζωή Ιωάννα, το ξέρεις πάρα πολύ καλά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είναι πολύ ωραία η άτιμη..
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Και το ξέρεις και σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί μας έδωσες πολλά μαθήματα. Μας έδωσες μαθήματα ζωής, πείσμα, αγάπη..
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ξεροκεφαλιά..
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Όχι, ξεροκέφαλη δεν είσαι.. Και πραγματικά σ’ ευχαριστώ και νομίζω σ’ ευχαριστούν πάρα πολλοί άνθρωποι γι’ αυτά τα μαθήματα. Εμείς δεν ξέρουμε ούτε το 1/3 από αυτά που έχεις περάσει και είμαι σίγουρη, γιατί είναι εκτός από το επώδυνο, σου αλλάζει τη ζωή. Σου άλλαξε τη ζωή, αλλά επειδή έχεις τόσο θετικό μυαλό και τόση θετική ενέργεια, στην άλλαξε και είναι για καλύτερα. Έστω κι έτσι.
Ιωάννα είσαι πάρα πολύ όμορφη, δηλαδή βλέποντάς σε, δεν ξέρω πώς ήταν πριν, βγάζεις μια ομορφιά που δεν ασχολείται κανένας με το έγκαυμά σου, δε φαίνεται μπροστά σου.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Σ’ ευχαριστώ.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Το λέω αλήθεια και πραγματικά να υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς έχουν βιώσει διάφορα πράγματα και να βγαίνουν να τα λένε όμως. να δίνουν κουράγιο και δύναμη στους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, μιλάτε. Να μιλάμε, να μιλάτε, να μιλάμε όλοι. Το πρόβλημα το δικό μας μπορεί να γίνει σωτηρία για κάποιον άλλο.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι, είναι αλήθεια αυτό. κι εγώ το υποστηρίζω πάρα πολύ αυτό, το βλέπω έτσι κι αλλιώς και στην περίπτωσή μου να λειτουργεί. Αφού σ’ ευχαριστήσω πάρα πολύ, θα πω ότι εγώ θα την κάνω τη διατροφή και θα έρθω με feedback.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Έτσι, θέλω μία εβδομάδα να μου πεις πώς αισθάνθηκες μετά.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Έγινε. Ας δοκιμάσουν όλοι να δώσουν μια ευκαιρία στο σώμα τους και στον οργανισμό τους, να δουν το αποτέλεσμα.
Δ. ΚΑΪΣΙΔΟΥ: Ένα-ένα. Να το κάνουν όμως, ν’ αγαπήσουν τον εαυτό τους.
Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ήταν το podcast “Ιωάννα”, με την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μία παραγωγή του pod.gr. Μπορείτε να ακούτε τα podcast που σας ενδιαφέρουν στο pod.gr, spotify, apple podcast, google podcast και σε όποια άλλη εφαρμογή ακούτε podcast απ’ το κινητό σας.
Οι συγκλονιστικές ιστορίες συνεχίζονται με νέους καλεσμένους στα επόμενα επεισόδια. Μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματά σας για την Ιωάννα στο email: ioanna@pod.gr.