Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Ο Τραμπ θα εξαφανιστεί. Οι «ερασιτέχνες κανίβαλοι» όμως όχι!

Μουσική

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο αρχηγός της Διεθνούς των Ψεκασμένων ηττήθηκε και το ερώτημα είναι τι πήγε στραβά εκεί στη Βελισσό;

Η Βελισσός, ή αλλιώς το Βέλες, δεν είναι κάποια άγνωστη επαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια μικρή πόλη 180 χιλιόμετρα βόρεια της… Θεσσαλονίκης! Ναι, καλά καταλάβατε είναι μια πόλη της Βόρειας Μακεδονίας. Μια πόλη που κάποτε την έλεγαν Τίτο-Βέλες (προς τιμήν του στρατάρχη Τίτο) και από το 2016 οι ντόπιοι την αποκαλούν Τραμπ-Βέλες. Το BBC είχε τότε αποκαλύψει ότι ένας «στρατός» από «Σλάβους χάκερς» -έτσι τους αποκαλούσε- έδιναν μάχες στο διαδίκτυο για τον Τραμπ.

Η αποκάλυψη έφερε μυστικούς πράκτορες στο Βέλες αλλά η «δουλειά» συνεχίστηκε και το 2020. Με κείμενα σταλμένα από την Αμερική, τα βαλκανικά τρολ, προσπαθούσαν ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, να κάνουν βάιραλ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θέματα όπως: «Ο Ντόναλντ δεν πλήρωσε τους φόρους του και καλά έκανε» ή «Ο Ομπάμα έπιασε την Μισέλ να τον απατά και είναι έξαλλος» ή «Χιλιάδες ψηφοδέλτια του Τραμπ, βρέθηκαν κομματιασμένα κάτω από νταλίκα».

Ταυτόχρονα, πιτσιρίκια με ψεύτικα ονόματα -όπως ο Μικαήλ, που παράτησε τη Νομική και παριστάνει την Τζέσικα- «φύτευαν» παντού σχόλια για τον «αρρενωπό Τραμπ» και τον «γεροπαραλυμένο Μπάιντεν».

Μουσική

Ο κορονοιός όμως -να επιτέλους που βοήθησε και σε κάτι!- αποδόμησε τον «αρρενωπό», αποκαλύπτοντας το μίσος που τρέφει αυτός ο άνθρωπος στην επιστήμη, τον διάλογο και τελικά σε όσους δεν είναι σαν κι αυτόν. Η νίκη όμως, στο νήμα, του Μπάιντεν δεν άλλαξε το μεγάλο ερώτημα: το μέλλον μας θα εξαρτάται πλέον από τα τρολ και τους «ερασιτέχνες κανίβαλους» του διαδικτύου; Όλους αυτούς που είτε επειδή πληρώνονται, είτε επειδή είναι αφελείς, είτε επειδή απλώς είναι σκατόψυχοι θα μας βομβαρδίζουν με ανοησίες, ψέματα και θεωρίες συνομωσίας.

Και τι θα κάνουμε με όλους αυτούς τους… Έλληνες που διεκδικούν (μαζί με τους Νιγηριανούς) τα πρωτεία στην συνωμοσιολογία; Οι μισοί Έλληνες λέει ο Guardian είναι αρνητές των θανάτων του κορονοϊό! Αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν είχαμε ανάγκη την αγγλική εφημερίδα για να εξάγουμε συμπεράσματα για το μυαλό που κουβαλάνε διαχρονικά πολλοί σε αυτή τη χώρα.

Στους Αμπελόκηπους μόλις χθες ένας κουστουμαρισμένος κύριος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι στην ουρά του καφέ φορούσαμε μάσκα, μου είπε «είναι πολλά τα λεφτά Σταύρο». Και όπως μου εξήγησε «η μαφία των Κινέζων έχει εισχωρήσει στη βιομηχανία της μάσκας και για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της δημιούργησε αυτόν τον ιό για να αναγκασθούμε όλοι να φοράμε τις μάσκες που παράγουν». Γελοίο; Όχι περισσότερο από τον ισχυρισμό ότι «το παγκόσμιο κύκλωμα παιδεραστών που λατρεύουν τον σατανά προώθησε σ’ αυτές τις εκλογές τον ανήμπορο Μπάιντεν επειδή τα είχε βρει σκούρα με τον δυναμικό Τραμπ». Θεωρία που επιβραβεύθηκε στην Τζόρτζια με την εκλογή μιας βουλευτίνας εκπροσώπου της ακροδεξιάς συνωμοσιολογικής οργάνωσης QAnon. Και τι σημασία έχει αν λέει αυτές τις παλαβομάρες μόνο και μόνο για να εκλεγεί βουλευτής ή αν τα λέει επειδή όντως τα πιστεύει; Το δηλητήριο είναι ίδιο. Ναι, το ίδιο κακό κάνουν τα τρολ και οι «ερασιτέχνες κανίβαλοι» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας -αυτόν τον τίτλο προτείνω να χρησιμοποιούμε για τους τερατολάγνους και συνωμοσιολόγους του διαδικτύου.

Καλοπληρωμένα τρολ και «ερασιτέχνες κανίβαλοι», λοιπόν, με όπλα τους την άγνοια, το μίσος, το ψέμα, χειραγωγούν ψηφοφόρους, αποπλανούν μειονότητες, εκμεταλλεύονται θρησκευόμενους και επιμέρους ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες και οδηγούν σε διχασμό και μαρασμό τις κοινωνίες.

Μουσική

Και εμείς τι κάνουμε; «Οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα ασκούσαν μια γοητεία στο κοινό» θα σου πουν, αθώα, όλοι αυτοί που δεν θεωρούν απαραίτητο να αντιδράσουμε στην επέλαση των τρολ και των «κανίβαλων». Θυμήσου, λένε, αυτούς που έλεγαν ότι «στο φεγγάρι δεν πήγαμε ποτέ και όλα τα σκηνοθέτησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ». Ή το άλλο με το AIDS, ότι «το κατασκεύασαν στα εργαστήρια για να ξεπλέξουμε με τους ομοφυλόφιλους και τους χρήστες ναρκωτικών». Ή τον πόλεμο των φανατικών Ισλαμιστών στα αντιβιοτικά γιατί «στοχεύουν στον ευνουχισμό των μουσουλμάνων». Τα θυμόμαστε αλλά πλέον οι περιθωριακές γελοιότητες του παρελθόντος κινδυνεύουν να γίνουν καθεστώς (όπως απέδειξε το 2016 η επιτυχία του «αρχιψεκασμένου» Τραμπ αλλά και οι νίκες πολλών οπαδών της Διεθνούς τους ακόμη και στην Ευρώπη – μην ξεχνάτε και την επιτυχία της εγχώριας θεωρίας ότι «μας ψεκάζουν οι Γερμανοί για να μην αντιδρούμε στα μνημόνια»).

Μουσική

Σήμερα λοιπόν που το παράλογο σκάει εκεί που δεν το περιμένεις, το ψέμα και η παραπληροφόρηση γίνεται ξαφνικά χιονοστιβάδα και η επιστήμη γίνεται κλοτσοσκούφι, σήμερα πρέπει να απαντήσουμε. Οι διεθνείς πλατφόρμες (Twitter, Facebook…) με καθυστέρηση αντέδρασαν στην παραπληροφόρηση και τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να «προσλαμβάνουν» «επαληθευτές γεγονότων»… Και η Κομισιόν, το θυμήθηκε και δίνει 10 εκατομμύρια σε αυτούς που ως Πουαρό θα αποκαλύπτουν τα fake news… Αλλά εδώ που φτάσαμε, τίποτα από όλα αυτά δεν αρκεί. Οι φόβοι, οι αμφιβολίες, η δυσπιστία που γεννούν -και πάντα γεννούσαν- οι κρίσεις που ζούμε, έχουν γίνει λίπασμα για τις πιο επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας και για όλα τα ψέματα που μπορεί κανείς να σκαρφιστεί.

Πρέπει να περάσουμε λοιπόν στην αντεπίθεση. Να συγκρουστούμε με κάθε πομπό ανορθολογισμού και σκοταδισμού. Στην αρένα του διαδικτύου; Ναι, πού αλλού; Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι. Και πρέπει να κριθεί υπέρ της γνώσης, της επιστήμης, του διαλόγου, της προόδου, της καλοσύνης τελικά. Γιατί αλλιώτικα θα ζήσουμε την απόλυτη αντιστροφή της ρήσης του Τσέστερτον. Οι άνθρωποι θα έχουν πιστέψει το οτιδήποτε και θα είναι έτοιμοι να πιστέψουν στο θεό. Στο θεό πλέον της Διεθνούς των Ψεκασμένων. Που δεν θα είναι τόσο ανόητος να παρουσιαστεί ξανά με πορτοκαλοκίτρινο μαλλί.

Μουσικό σήμα

Σπικάζ

Ήταν το podcast podcast, με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Συνεργάστηκαν η Ερατώ Ζουρουφίδου και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στον ήχο ήταν η Χρύσα Κούρεντα.

Αν θέλετε να διαβάσετε το podcast podcast, αναζητήστε το στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast, αναζητήστε το στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.

Μουσικό σήμα
Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται