Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Πάρτε ζωές από τα βιβλία

Διαφημιστικό μήνυμα

Περιμένοντας να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast κάνε άλλη μία έξυπνη κίνηση, κατέβασε στο κινητό σου το allsmart app κάνε εγγραφή και ξεκίνα να συλλέγεις πόντους smart με κάθε αγορά από τα πρατήρια Shell.

Μουσική

«Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής».

Μουσική

Δεν ξέρω πως εσείς διαλέγετε βιβλία αλλά εγώ έχω μόνο έναν τρόπο. Ότι και να έχω ακούσει, πρέπει να το ανοίξω, να το μυρίσω – όλα την ίδια μυρωδιά έχουν, άρα ίσως είναι μια περιττή κίνηση – και να προσπαθήσω να βρω μια φράση, μια παράγραφο, που θα με συναρπάσει. Γιαυτό και επιλέγω βιβλιοπωλεία που μου δίνουν αυτήν την δυνατότητα – της λαθρανάγνωσης δηλαδή. Τα βιβλία τα στοιβάζω στην άκρη του γραφείου– μπορεί να μαζευτούν και 20 και 30 – και λίγο πριν φύγω για διακοπές επιλέγω 5-6 από αυτά. Με τρομάζει η ιδέα ότι δεν θα έχω εναλλακτική λύση αν κάποια στιγμή βαρεθώ ή τέλος πάντων νιώσω μονοδιάστατος.

Το αρχικό απόσπασμα λοιπόν είναι από το βιβλίο της Ντέλια Όουενς «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες».

Και συνεχίζουμε, με άλλο βιβλίο: «Κάτω από τις ιδεολογίες, πίσω από τα κηρύγματα και τους όρκους πίστης σε αγώνες εθνικούς, ταξικούς, θρησκευτικούς, το ξέρουμε καλά αυτό πια, πέρα από τη σαγήνη των εμπνευσμένων ηγετών, των αγκιτατόρων, των προπαγανδιστών, των καθοδηγητών και των απανταχού γκουρού κάθε είδους και εποχής, σιγοβράζει ένας βόθρος από σκατά».

Αυτό είναι από το βιβλίο του του Ηλία Μαγκίνη «Είμαι όσα έχω ξεχάσει». Για άγνωστο λόγο δεν το πήρα πέρυσι μαζί μου. Μια προσωπική αφήγηση του συγγραφέα που σε ρουφάει κυριολεκτικά. Ένα βιβλίο σπαρακτικό και συγχρόνως λυτρωτικό. Μιλάει για τον Εμφύλιο χωρίς κανέναν φανατισμό, αλλά κυρίως για τις σχέσεις πατεράδων και γιων.

Μουσική

«Εις Το Όνομα Του Πατρός», με τον Ντάνιελ Ντέι Λούις». Την θυμάστε βέβαια την ταινία.

Την είδα, την ξαναείδα – ζήσαμε μια εποχή που ενώ ο ΙΡΑ είχε καταθέσει τα όπλα, εμείς παλεύαμε να μοιράσουμε το δίκιο ανάμεσα στους Ιρλανδούς και τους Βρετανούς. Το βιβλίο «Μην πεις λέξη – Βία και Προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία»» του Πάτρικ Ράντεν Κίφ είναι για την άγρια εκείνη διαμάχη. Τους διπλούς πράκτορες στο ένοπλο κίνημα, τις προδοσίες και τις προσωπικές ίντριγκες. Διαβάζεται απνευστί, όπως βλέπεις ένα θρίλερ. Και να μη σε ενδιαφέρει το θέμα, που δεν γίνεται, ο Κίφ ξεδιπλώνει με τέτοιο τρόπο την έρευνά του που σε ρουφάει. Θαυμάζεις και από επαγγελματικό ανταγωνισμό ζηλεύεις την δυνατότητα του να ακροβατεί σε τόσο βάθος χωρίς να χάνει την ισορροπία του.

Μουσική

«Το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει. θα είναι σαν να ρίχναμε την Ευρώπη στα λιοντάρια.

Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να επηρεάσουμε την απόφαση του Προέδρου.

Χρειάζεται να δείξουμε πόσο τεράστια οικονομική και κοινωνική τραγωδία θα είναι».

Μην ταράζεστε. Δεν θα επιστρέψω, Αυγουστιάτικα, στην κουβέντα για το Grexit που αγγίξαμε το 2015. Το απόσπασμα είναι από «Το οχυρό», του Καντέν Λαφαί λογογράφου του Μακρόν και στελέχους της ομάδας που κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Καντέν αφού έζησε μερικούς μήνες στο Μέγαρο Ελιζέ, έφυγε, και έγραψε ένα μυθιστόρημα για έναν Πρόεδρο που σπρώχνει την Γαλλία στο Frexit. Δεν ξέρω αν τον ενέπνευσε η ελληνική περιπέτεια, υπάρχουν σελίδες όμως που θα σας θυμίσουν τον δικό μας εφιάλτη.

Ίσως βέβαια είναι και «οι διαλεκτικές των τεχνικών της εξουσίας» – που λέει ο Νιόνιος – που είναι παντού ίδιες.

«Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να αντιμετωπίζω τον περίγυρο μου αφ’ υψηλού. Έπρεπε να δημιουργηθεί απόσταση, να γίνω απρόσιτος. Ειδάλλως τα μάτια των άλλων δεν θα έβλεπαν ποτέ που με είχαν τοποθετήσει».

Κορυφαία πολιτικάντικη συμβουλή: Γίνε απρόσιτος για να νομίζουν οι άλλοι ότι είσαι ψηλά.

Αλήθεια, οι πολιτικάντηδες υπήρχαν πάντα; Και τα Αρχαία χρόνια; Ήταν πολιτικάντης ο Περικλής; Ο Κλεισθένης; Ο ξακουστός σήμερα Κλεισθένης ήταν ξακουστός και στα χρόνια του ή εμείς τον πήραμε και τον κάναμε σημαντικό; Οι απορίες μου λύθηκαν διαβάζοντας το βιβλίο του Θοδωρή Παπακώστα, «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;». Ο Θοδωρής είναι αρχαιολόγος – κανονικός, με μυστρί στο αυτοκίνητο, μην τον φωνάξουν για ανασκαφή και δεν είναι έτοιμος – αλλά βαριέται τις κλασικές προσεγγίσεις. Αγαπάει την αρχαιότητα αλλά δεν είναι αρχαιολάγνος. Το βιβλίο του λοιπόν είναι μια εύκολη και ακομπλεξάριστη ιστορία όλης της ελληνικής αρχαιότητας. Για να τη γουστάρουμε. Να πάψει να μας τρομάζει ή να μας ξενερώνει. Και γιατί είναι καιρός να καταρρίψουμε μύθους για τον έρωτα, το σεξ, την πολιτική, την τέχνη, τα πάντα.

Αυτό που κάνει δηλαδή συνεχώς και η Σώτη Τριανταφύλλου στην σημερινή ζωή. Την μια γράφει για τους φανατικούς Ισλαμιστές που απειλούν την χαρά της Ευρώπης, την άλλη για το κίνημα της πολιτικής ορθότητας και την ταυτοτική εκτροπή και κάθε τόσο σου πετάει και ένα βιβλίο. Και σε πηγαίνει από τον έναν κόσμο στον άλλο! Και όλα καλά μελετημένα. Πως τα ξέρει όλα αυτά; Πως μπορεί να χτυπάει ταυτόχρονα σε τόσα διαφορετικά πεδία; Το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Σικελικό ειδύλλιο», δεν είναι ακριβώς ειδύλλιο αλλά εκτυλίσσεται στη Σικελία της δεκαετίας του ’50. Εγκλήματα τιμής, μαφία, κι ένα ιδιόμορφο ζευγάρι ηρώων, ένας αστυνομικός και μια δεκαεννιάχρονη που αφηγούνται εναλλάξ την ιστορία και την αλληλοσυμπληρώνουν. Ένα απολαυστικό βιβλίο στον τρόπο της γραφής του, στη μαστορική του, στην εξυπνάδα του, στο χιούμορ του.

Α! Στην τσάντα μου χωρούν πάντα και δυο τσαλακωμένα τεύχη του Μπλεκ! Το κόμικς με τον κυνηγό που πολεμάει για την αμερικανική ανεξαρτησία δέρνοντας αλλά όχι σκοτώνοντας Βρετανούς αποικιοκράτες. Κι αν διακρίνεται κάποιο υποτιμητικό βλέμμα στην θέα του Μπλεκ εξηγήστε τους ότι μετά το Brexit η σύγκρουση με την υπεροψία των Βρετανών είναι ξανά επίκαιρη. Και τέλος πάντων ας μάθουν ότι ο Στέλιος Ανεμοδουράς είναι αυτός που εξέδωσε τον Μπλέκ στην Ελλάδα το 1969. Ναι ο Ανεμοδουράς ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του Μικρού Ήρωα. Και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε ομοιότητες του καθηγητή Μυστήριο, τον ευτραφή, λαίμαργο και πνευματώδη παντογνώστη, συμπολεμιστή του Μπλέκ, με τον δικό μας Σπίθα.

Διαφημιστικό μήνυμα

Η είδηση κυκλοφορεί από podcast σε podcast. Yπάρχει ένα μέρος που πας να βάλεις καύσιμα και φεύγεις με μία τοστιέρα ή μία ξυριστική μηχανή. Το allsmart σε επιβραβεύει για κάθε αγορά σου από τα πρατήρια Shell, χαρίζοντάς σου συνεχώς πόντους που μετατρέπονται σε μοναδικά προϊόντα.

Κατέβασε τώρα το allsmart app στο κινητό σου ή κάνε μια αίτηση στο πλησιέστερο πρατήριο Shell. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος και ξεκίνα να κερδίζεις.

Μουσική

Σπικάζ

Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου.

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Κι αν θέλετε και να διαβάζετε το podcast podcast αναζητήστε το στην εφημερίδα Καθημερινή. Σας ευχαριστώ.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται