Κι αν δίναμε μισθό στις μανάδες;

Δημήτρης Καμπουράκης

Έλαβα από τον δόκτορα Ιωάννη Βλάχο, γνωστό ορθοπαιδικό ιατρό και καθηγητή, την ακόλουθη άποψη για το μέγα θέμα του δημογραφικού που αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα. Την παραθέτω αυτούσια προς προβληματισμό και συζήτηση.

«Ότι όλους μας προβληματίζει το δημογραφικό είναι δεδομένο, όταν μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημέρωσε ότι το 2022 οι γεννήσεις ελαττώθηκαν κι άλλο αριθμώντας μόλις 76.500 , ελαττωμένες κατά 8.000 περίπου γεννήσεις  σε σχέση με το 2021! Η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημερώνει επίσης ότι το 2022 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 40.000 αμβλώσεις! Δηλαδή. Την ίδια στιγμή που έχουμε ελάττωση των συλλήψεων και των γεννήσεων, σκοτώνουμε τα μισά παιδιά από αυτά που επρόκειτο να γεννηθούν κάθε χρόνο.

Ιδού το πρόβλημα, το ερώτημα «τι μπορεί να γίνει» και η λύση συγχρόνως. Γιατί καταφεύγουν αυτές οι κοπέλες, νέες κοπέλες , στην άμβλωση; Συχνά υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, για παράδειγμα μια κύηση σε μικρή ηλικία δεν είναι αποδεκτή από την οικογένεια. Όμως ο κυριότερος λόγος τόσων αμβλώσεων είναι η οικονομική αδυναμία να υποστηριχθεί μία κύηση.

Τι θα λέγατε λοιπόν να υποστηρίξει το κράτος οικονομικά αυτή την κύηση ώστε να μην μετατραπεί η γέννηση, σε άμβλωση; Πρακτικά αυτό σημαίνει να δοθεί στην νεαρά κυοφορούσα για το πρώτο παιδί της ένας μισθός ,ο κατώτερος μισθός ,δηλαδή 830 €.

Τι θα σήμαινε για τον κρατικό προϋπολογισμό ένας μισθός για κάθε γέννηση; Αν υπολογίσουμε (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ)ότι το 2022 γεννήθηκαν 37.000 κορίτσια, αν από αυτά ,για μια ηλικία από 19 μέχρι 25 ετών που είναι η γόνιμη ηλικία αναπαραγωγής, ήθελαν να κρατήσουν το παιδί τους 30.000 κοπέλες, επί έξι γενιές μας κάνει 180.000 γεννήσεις σε μια χρονιά…. Και αν αυτό το μετρό ισχύσει για 10 χρόνια, μας δίνει 1.800.000 παιδιά σχεδόν 2 εκατομμύρια !

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο δημόσιος κορβανάς σ’ αυτό το διάστημα; Αν παίρνουν αυτές οι γυναίκες τον βασικό μισθό των 830 € τον μήνα, το κράτος θα ξοδέψει για 10 χρόνια το ευτελές ποσόν του ενός δις 490 εκατομμυρίων €, για να αποκτήσει 2 εκατομμύρια παιδιά! Για 10 χρόνια δηλαδή, 150.000.000€ τον χρόνο μόνο…

Μόλις εκστόμισα αυτή την ιδέα, ακούω τις φωνές των φεμινιστικών και woke κίνημάτων: «Μα τι θα κάνουμε τις γυναίκες, αγελάδες, να γεννάνε, αντί να σπουδάζουν και να προοδεύουν κοινωνικά;»

Πρώτη απάντηση είναι, ποιος εμποδίζει μία κοπέλα που κυοφορεί να σπουδάζει παράλληλα, να έχει στη διάρκεια των σπουδών της ένα συμπληρωματικό οικονομικό όφελος που της παρέχει το παιδί της. Τι εμποδίζει επίσης μια ήδη εργαζόμενη κοπέλα, να πάρει ένα δεύτερο μισθό που της χαρίζεις το παιδί της;

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. Μια κοπέλα που στα 18 της κάνει μία προσπάθεια να σπουδάσει ,αποτυγχάνει και δεν θέλει ναξαναπροσπαθήσει, στρέφεται στην ανεύρεση μιας οποιασδήποτε
εργασίας. Για παράδειγμα ,να κόβει εισιτήρια σε κάποιο stand της εθνικής οδού. Κάνει καριέρα; Όχι βέβαια, εργάζεται για ένα μισθό.! Ε λοιπόν, το κράτος της δίνει αυτόν τον μισθό για να κάνει ένα παιδί…

Τίθεται το ερώτημα για πόσο χρόνο θα παίρνει αυτόν τον μισθό. Προφανώς μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί και κατόπιν μέχρι το τέλος της ζωή της, κάποιο λογικό ποσό σαν σύνταξη. Τα ποσά εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που ξοδεύονται από τον ετήσιο προϋπολογισμό για δράσεις που σίγουρα είναι λιγότερο σημαντικές από την δημογραφική μας κατρακύλα…»

SHARE:

Εγγραφή στο Newsletter