Η Έλενα Κρεμλίδου στο podcast της Ιωάννας στο pod.gr

(Σήμα) Ιωάννα Παλιοσπύρου

Δύναμη, μαχητικότητα, πάθος, άνθρωποι που στις ανατροπές της ζωής απαντούν με θέληση, αισιοδοξία και χαμόγελο. Προσωπικότητα που εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Είμαι η Ιωάννα Παλιοσπύρου και σ’ αυτό το podcast φιλοξενώ πρόσωπα, που γράφουν τη δική τους δυνατή αφήγηση ζωής.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έλενα Κρεμλίδου, Mariposa, σήμερα στο στούντιο μαζί μου θα μιλήσουμε για… δεν είναι ευχάριστα αλλά δυναμικά, θα τα πω. Έλενα ευχαριστώ που είσαι εδώ, καλώς ήρθες.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση, είμαι πολύ χαρούμενη, ευγνώμων που είμαι μαζί σου και χαίρομαι που σε γνωρίζω πιο καλά από κοντά.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και εγώ. Θα μπούμε κατ’ ευθείαν στο ζήτημα, είσαι youtuber, influencer, έχεις κάνει ραδιόφωνο, είσαι survivor girl.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Τα πάντα, όλα! Έχω περάσει παντού, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα με βρεις από κάτω.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι είσαι δημιουργική και αυτό είναι υπέρ σου, όμως σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τίποτα απ’ όλα αυτά, θα μιλήσουμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο, θα μιλήσουμε για το θέμα του revenge porn. Δυστυχώς έχεις κι εσύ μια τέτοια εμπειρία όπως πολλά κορίτσια, αλλά επειδή εσύ το έχεις αντιμετωπίσει πολύ δυναμικά και πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου και τη γνώμη πολλών, θέλω να μας πεις τι έχει γίνει και να μας δώσεις κάποια tips για το πώς μπορούν τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ουσιαστικά θέλω μέσα από την ιστορία μου πολλά κορίτσια που το βιώνουν τώρα ή που θα το βιώσουν στο μέλλον δυστυχώς γιατί όσο ζούμε σε αυτή την εποχή της τεχνολογίας που μια κάμερα υπάρχει παντού, είτε είναι στα χέρια μας είτε είναι σε ένα κτίριο είτε οπουδήποτε, υπάρχουν όλο και περισσότερες πιθανότητες κάποιος να βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο. Οπότε θέλω να βοηθήσω είτε κορίτσια που το περνάνε ήδη, ή που θα το περάσουν, να έχουν ένα μπούσουλα -το λέω πολύ μπακαλίστικα- για το πώς να βγουν πιο δυνατές από αυτό.

Εμένα η ιστορία μου ξεκινάει το 2018 ουσιαστικά ξεκίνησαν να με απειλούν με φωτογραφικό υλικό στο οποίο ήμουν ανήλικη και ήταν τραβηγμένο πολλά χρόνια πίσω από το ’18 δηλαδή ήμουν ανήλικη εγώ τότε, ήμουν 16-17 ήμουν μικρή, είχα ξεχάσει καν ότι υπάρχει αυτό το υλικό και μου το θύμισε ένα fake profil στο οποίο ουσιαστικά μου είπε, ξεκίνησε με εκβιασμό «ή μου στέλνεις καινούργιο υλικό γιατί εδώ είσαι πολύ μικρή, θέλω κάτι καινούργιο» γιατί η φωτογραφία κιόλας ήταν τραβηγμένη, δεν ήταν καν η official φωτογραφία, οπότε φαινόταν ότι είχε περάσει από πολλά χέρια μέχρι να φτάσε σε αυτό…

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Μετά από πόσα χρόνια μπορείς να υπολογίσεις;

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Πάνω από πέντε έξι χρόνια. Τώρα, περίπου δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, έχει πάρα πολλά χρόνια.
Τέλος πάντων δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει ότι κάποιος με εκβίασε, δεν ενέδωσα.
Με το που εκβίασε, ένιωσα ότι χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, ένιωθα ότι εφόσον υπάρχει αυτό το υλικό έξω αυτόματα θα το ξέρουν όλοι. Θυμάμαι ότι χαρακτηριστικά έλεγα «πως θα πάω σούπερ μάρκετ, θα το ξέρουν όλοι εκεί, θα με κοιτάνε…» κάτι τρελές κουλές σκέψεις που είμαι σίγουρη ότι πολλές κοπέλες μπορούν να τις κάνουν.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Φαινόταν ότι ήσουν εσύ όντως, ή προσπάθησες να θυμηθείς αν όντως ήσουν.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ήξερα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει. Βέβαια το αστείο είναι ότι μαζί με κάποιες που ήμουν εγώ, τις μπέρδευαν με άλλες που δεν ήμουν εγώ. Οπότε γινόταν ένα ποτ πουρί από φωτογραφίες, που και πάλι η ουσία δεν ήταν αν είμαι ή δεν είμαι εγώ, σημασία έχει ότι κάποιος προσπαθεί να με βλάψει, με ένα τέτοιο υλικό.

Θέλω να πω ότι αν σκεφτείς την αρχή του θέματος, είναι λίγο περίεργη. Δηλαδή γιατί να είναι ντροπή το σεξ; Γιατί να είναι ντροπή το ότι εγώ ένιωσα σέξι και έστειλα φωτογραφίες σε ένα σύντροφο; Σε έναν, σε δέκα, σε όσους γούσταρα; Γιατί είναι εκεί το πρόβλημα; Και δεν είναι στο ότι κάποιος χρησιμοποιεί ένα τέτοιο υλικό προσπαθώντας να με ντροπιάσει; Ντροπή τι είναι; Όλοι γυμνοί γεννηθήκαμε. Εγώ γούσταρα και καπέλο μου, που επέλεξα να το κάνω. Γιατί κάποιος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον μου;

Γιατί δηλαδή να κάνουν το θύμα να νιώθει ότι φταίει για κάτι. Εγώ αυτό προσπαθώ να ενδυναμώσω τα κορίτσια που ακούν. Δεν έχεις κάνει κάτι λάθος, αν σου ζητήθηκε, αν το ήθελες από μόνη σου να στείλεις φωτογραφία, video, οτιδήποτε για να πειράξεις τον σύντροφό σου, γιατί γούσταρες, γιατί ένιωθες σέξι…; Whatever.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Παρ’ όλα αυτά όμως γιατί θέλω να μείνουμε στα πρώτα συναισθήματα, γιατί κάποια κορίτσια μπορεί να βιώσουν το ίδιο πράγμα. Ένιωσες και είπες «όχι ρε παιδί μου, δεν έπρεπε να το κάνω αυτό, εγώ φταίω».

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Εννοείται και αυτό είναι που προσπαθώ να γλιτώσω τις άλλες. Να μη νιώσουν αυτό το συναίσθημα. Εντάξει και πάλι μπορεί να το νιώσουν, αλλά μακάρι κορίτσια μου να φύγει γρήγορα αυτό το συναίσθημα, γιατί δεν φταίτε για τίποτα. Δεν έχετε κάνει τίποτα κακό, άλλος κάνει το κακό εις βάρος σας.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Οπότε είναι λάθος οι πρώτες σκέψεις, τα πρώτα συναισθήματα.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Είναι λογικό.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είναι λογικά και αυθόρμητα, αλλά δεν είναι τα σωστά.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Αλλά μην τα αφήσετε να σας οδηγήσουν. Προσπαθείτε να βγείτε από το σώμα σας με ένα τρόπο, να γίνετε παρατηρητές του εαυτού σας και της κατάστασης και να πείτε «ωραία, τι κάνουμε από εδώ και πέρα». Υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά σίγουρα υπάρχει και λύση.

Το λυπηρό είναι ότι ό,τι ανεβαίνει στο Internet δεν κατεβαίνει, είτε αυτό είναι από προσωπικό μήνυμα, είτε είναι On line στο facebook ή σε κάποιο ιστοσελίδα, ή απλά να το ανεβάσεις κάπου στο Google δεν κατεβαίνει, οπότε κι εγώ δεν περιμένω ότι ξαφνικά οι φωτογραφίες θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να κυνηγάμε το δίκιο μας.

Το θέμα είναι ότι όταν εσύ βγεις και πεις ότι «εγώ είμαι πιο μεγάλη από εσένα, από το πρόβλημα…» «από εσένα» εννοώ από το εκδικητικό πορνό από αυτή τη διαδικασία εγώ είμαι μεγαλύτερη, το αποδυναμώνεις κι άλλο.

Αν κάτσεις να σε βαράει, δεν θα σταματήσει ποτέ. Θα μικραίνεις, θα μικραίνεις, που εκεί θα λες «έχω λόγο ύπαρξης;».

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Το θέμα είναι ότι οι θύτες αυτός που το κάνει αυτό, ποντάρει ακριβώς πάνω σε αυτή την αδυναμία και το συναίσθημα ότι «θα ντραπείς και θα σε αναγκάσω να μου ξαναστείλεις και να σε εκμεταλλευτώ ξανά».

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Είτε και με λεφτά. Θυμάμαι ότι τότε η αδελφή μου ήταν 13-14 και μέσα σε λίγες μέρες επειδή δεν ενέδωσα όπως σου είπα, έστειλε τις φωτογραφίες στην αδελφή μου, που ήταν όχι απλά ανήλικη ήταν πάρα πολύ μικρή. Και της είπε «Ωραία η αδελφή σου; Στείλε μου αντίστοιχες». Δηλαδή μιλάμε για σοκ!

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και θράσος.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Και θράσος. Δεν ξέρω, το μόνο που έχω να πω είναι ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε και μπορούμε να πάμε παρακάτω.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησες και το εκμυστηρεύτηκες;

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Επειδή γενικά ήταν πολύ άσχημη εποχή για εμένα, δεν θυμάμαι πολλά πράγματα έχω αφαιρέσει από τη μνήμη μου πάρα πολλά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι μίλησα με κάποιες φίλες μου για αρχή, μια δυο που ένιωθα κοντά εκείνη την περίοδο και μετά επιτόπου έψαξα να βρω ένα καλό δικηγόρο που να ασχολείται με αυτά, από γνωστό γνωστού, διακριτικά γιατί ντρεπόμουν να ακουστεί αυτό το θέμα τότε, και πήρα τηλέφωνο στη Δίωξη.

Για τα κορίτσια εκεί έξω που μπορεί να με ακούν και να λένε «έχουμε προσπαθήσει να μιλήσουμε στη Δίωξη και δεν βγάζουμε άκρη, δεν μας παίρνουν στα σοβαρά», υπάρχει πάρα πολύς φόρτος εργασίας και το καταλαβαίνω γιατί όπως σου είπα συμβαίνει συνέχεια, γενικά διάφορα στον ηλεκτρονικό κόσμο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι.

Παρ’ όλα αυτά επέμεινα, πήρα πολλά τηλέφωνα, πήγα από κοντά τους είπα για το πρόβλημά μου, πέτυχα ανθρώπους δεν θα έλεγα κλειδιά, αλλά θα έλεγα ανθρώπους που έσκυψαν πάνω από το πρόβλημά μου…

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και που ήξεραν τι πρέπει να κάνουν και πώς να σε καθοδηγήσουν.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Κι αν κάποιο κορίτσι αυτή τη στιγμή ακούει και αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο που ήδη μου στέλνουν πολλά κορίτσια μηνύματα για αντίστοιχα θέματα που ζουν, μπορώ κι εγώ να τους βοηθήσω περισσότερο. Αν κάποια κοπέλα ακούει και θέλει, να μου στείλει μήνυμα και θα βοηθήσω λίγο παραπάνω την κατάσταση.

Αλλά είναι τόσα πολλά και οι καταστάσεις διαφέρουν. Μπορεί να είναι μια κοπέλα που την εκβιάζει ένας άγνωστος όπως στη δική μου περίπτωση, που μπορεί να ήταν κάποιος πρώην μπορεί και όχι γιατί ακόμη δεν έχουμε βρει τις IP, μπορεί να είναι ένας γνωστός, μπορεί να είναι ένας πρώην, ένας νυν, μπορεί να είναι χίλια δυο, έχουμε δει άπειρες ιστορίες.

Για εμένα είναι από τις λίγες φορές που με ένα τρόπο πρέπει να είμαστε λίγο εγωιστές και να βάλουμε την αξία μας πάνω απ’ όλα. Όχι επειδή είναι ο πρώην και έχω νιώσει συναισθήματα να το αφήσω να περάσει, ενώ με έχει κάνει να νιώσω σκουπίδι.

Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες εκεί έξω και αν ένας άνθρωπος είναι ικανός να σε νιώσεις έτσι, εκμεταλλεύοντας το κορμί σου, την προσωπικότητά σου, ή προσπαθώντας να σε πατήσει κάτω, δεν αξίζει όχι απλά να είναι στη ζωή σου, αξίζει να τον βάλεις στη θέση του.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και δεν έχει σημασία αν είναι τελικά πρώην ή αν είναι κάποιος φίλος του πρώην.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Καμία.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Αλλά απλά στο θέμα του πρώην μπαίνει στο συναισθηματικό κομμάτι και λες πως γίνεται αυτός ο άνθρωπος που εγώ τον έχω εμπιστευτεί και έχω δώσει κομμάτι της ψυχής μου και χρόνο από τη ζωή μου να μου συμπεριφέρεται έτσι.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ποια ήταν η εξέλιξη; Δηλαδή ωραία εσύ απευθύνθηκες στη Δίωξη…

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ουσιαστικά μέσω της Δίωξης κάνεις κάποιες μηνύσεις κατά αγνώστων εγώ, ή επώνυμα μια άλλη κοπέλα, εξαρτάται την περίπτωση. Με το δικηγόρο τη συντάσσει, νομίζω ότι αυτό που κατάλαβα αν θυμάμαι σωστά, ελπίζω να μην κάνω λάθος, νιώθω ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είναι ουσιαστικά η Αστυνομία, μπορείς από εκεί να συντάξεις μια μήνυση, εννοώ έχεις το δικαίωμα.

Από εκεί και πέρα εννοείται ένας δικηγόρος σίγουρα κάνει την κατάσταση διαφορετική. Είναι έξοδα, εγώ έχω πολλές διαφορετικές δίκες που με περιμένουν, η κάθε δίκη κοστίζει. Ελπίζω, εφόσον ο πρώτος που κρίθηκε ένοχος αν και όταν να μπορώ να πάρω κάποια λεφτά πίσω απ’ όλο αυτό και για την ψυχική οδύνη… καλά το έχω πάει μακριά, ελπίζω να βγάλω πίσω αυτά που ξοδεύω γι’ αυτή τη διαδικασία.

Αλλά η ευχαρίστηση που παίρνεις, γιατί πλέον έχει αλλάξει κι ένας νόμος και θεωρούνται πιο σημαντικά αυτά τα εγκλήματα πλέον, η ελληνική κοινωνία δίνει λίγο περισσότερη έμφαση, οπότε αντίστοιχα θα τιμωρηθούν καλύτερα αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν.

Ένα παραπάνω η κοπέλα να μη φοβηθεί πλέον το 2023 να το κάνει.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Αυτό είναι το ένα που λες, πρώτον να μη φοβηθεί η ίδια.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Εννοώ να το κυνηγήσει.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι να το κυνηγήσει και το δεύτερο και σημαντικό επίσης είναι να σταματήσει κι αυτό τον άνθρωπο με κάποιο τρόπο. Γιατί μπορεί να είσαι εσύ το θύμα, αλλά αυτός ο άνθρωπος θα το κάνει και στην επόμενη και στη μεθεπόμενη και θα συνεχίσει, αν δεν βρει ένα εμπόδιο που να του πει «έλα εδώ, αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό και θα τιμωρηθείς».

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι, θέλει να δείξεις εκείνη τη στιγμή γιατί είναι και μια διαδικασία χρονοβόρα. Δηλαδή ναι μεν κάνεις τη μήνυση, καταθέσεις και είσαι και σε εν βρασμώ εκείνη τη στιγμή, λες «μου συμβαίνει τώρα, τώρα με απειλεί τι κάνω» θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνει, αλλά είσαι στο σωστό δρόμο και έστω αν του εξηγήσεις αυτό -αν γνωρίζεις κιόλας τον άνθρωπο- και του πεις «άκου να δεις, έχω ήδη κινηθεί νομικά…» νομίζω ότι οι περισσότεροι θα μαζευτούν, αλλά συνέχισέ το. Δεν αξίζει να το αφήσεις.

Και είναι ωραίο να τιμωρούνται για να βοηθήσεις τις επόμενες και συντρόφους του, αλλά και γενικά γυναίκες. Γιατί αν μία, δύο, τρεις ακουστεί, πολύ περισσότεροι θα το σκεφτούν για να το κάνουν.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Η καταδίκη στη δική σου περίπτωση ποια ήταν;

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ήταν 15 μήνες. Ουσιαστικά η Εισαγγελία πρότεινε 10 και η Δικαστής πρότεινε 15. Βέβαια δικάστηκε ερήμην του, οπότε δεν ξέρω πότε θα το μάθει, αν θα το μάθει… δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει ότι δικάστηκε και προχωράμε κι εμείς στις επόμενες δίκες. Ήταν μια μικρή νίκη, δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Σημαντική όμως.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Είναι σημαντική γιατί το επικοινωνώ ακριβώς για να το μάθουν οι υπόλοιπες που ψάχνουν το δίκιο τους. Ναι, μπορείτε να το βρείτε. Αφού μπόρεσα εγώ, μπορείτε και εσείς.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Θέλω λίγο να μου πεις ψυχολογικά πως το αντιμετώπισες. Αν ζήτησες βοήθεια από ειδικό ή την στήριξη στην έδωσαν η οικογένειά σου και οι φίλοι σου.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Σε εκείνη τη φάση οικονομικά δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω να πηγαίνω σε ψυχολόγο κάθε εβδομάδα. Ψυχολόγο ξεκίνησα μετά τη συμμετοχή μου στο survivor που μάζεψα κι άλλα αρνητικά κι άλλα πάρα πολλά που έπρεπε να λύσω, οπότε από το ’21 μέχρι σήμερα έχω δεχτεί τρομερή βοήθεια, με έχει βοηθήσει γενικά σαν άνθρωπος στην εξέλιξή μου και τώρα μπαίνουμε σε αυτό το κεφάλαιο, γιατί δεν έχουμε μπει στη βαθιά ψυχανάλυση. Αλλά τότε δεν δέχτηκα βοήθεια. Οικογένεια, φίλους είχα στήριξα και μόνη μου, όλη τη δύναμη την αντλείς… δεν ξέρω από πού. Από τον Θεό; Δεν ξέρω τι είναι αυτή η εσωτερική δύναμη, ο Θεός μέσα σου.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω μέσα από το δίκιο σου. Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις κάνει κάτι κακό, αλλά να το καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις κάνει κάτι κακό.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Στην αρχή δεν το νιώθεις αυτό. Νιώθεις ότι φταις. Γιατί και η κοινωνία τότε δεν είναι όσο έτοιμη είναι τέσσερα χρόνια μετά, πέντε σχεδόν μπαίνουμε τώρα. Δεν ήταν τόσο έτοιμη, ντρεπόμουν να το πω, το έκρυβα, μέχρι που είχε γίνε ένας ελέφαντας κάτω από το χαλάκι. Μου έστελναν φωτογραφίες και video άνθρωποι, καλά στα video δεν είμαι εγώ, αλλά και πάλι σημασία δεν έχει αν είμαι ή όχι, γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Όταν μπαίνεις σε site πορνογραφικά και γράφουν το όνομά σου κάτω από video, σκέφτομαι και τις κοπέλες που είναι αυτές οι κοπέλες, άσχετα με το τι όνομα γράφουν, που βγαίνει παρά τη θέλησή τους ένα τέτοιο video, αλλά την ίδια στιγμή λέει το δικό μου όνομα, ή μου στέλνουν φωτογραφίες πιτσιρίκια γιατί ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, δηλαδή έχω δεχτεί μηνύματα από 13 – 14 χρονών αγοράκια, μου στέλνουν τα video ή μου λένε «σε έχω δει, έχω δει φωτογραφίες σου» και μου λένε «στείλε μας καινούργιες». Δέχομαι εκβιασμούς καθημερινά.

Αλλά από ένα σημείο και μετά όταν το κοιτάς και απλά έχεις συνηθίσει, το αποδυναμώνεις και εκεί. Δηλαδή δεν κάνει κουμάντο ο καθένας, δεν απαντάς σε κανέναν προφανώς απ’ όλους αυτούς, αλλά ότι μέσα στα social media και επειδή είναι και η δουλειά μου ένα παραπάνω, γίνομαι στόχος και μου στέλνουν συνέχεια, κάθε μέρα. Πλέον έχει ηρεμήσει λίγο, ίσως γιατί έβγαλα δημόσια ότι δεν με νοιάζει…

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και έδειξες ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να σε ακουμπήσει.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ακριβώς. Ναι, αλλά όταν με ακουμπούσε; Ή όταν κοιτούσα να το κρύψω κάτω από το χαλάκι, όπως σου είπα και κάθε μέρα μου την έστελναν και μου έλεγαν «α, σε έχουμε δει, ωραία είσαι» ή «μπορείς και καλύτερα». Είναι απίστευτο.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο – κλειδί για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο γενικότερα. Δηλαδή πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν φταίει μόνο αυτός που κάνει τον εκβιασμό και που ανεβάζει το video ή τις φωτογραφίες, φταίει κι αυτός που θα μπει και θα το δει, γιατί αυτός του δίνει τη δύναμη.

Το έχω πει πάρα πολλές φορές παιδιά ότι στους εγκληματίες δεν φταίει μόνο ο εγκληματίας, φταίει και το περιβάλλον που είναι γύρω από αυτόν και στηρίζει αυτό που κάνει, είτε με το να μη μιλάει, είτε με το να το προμοτάρει, με πάρα πολλούς τρόπους. Δεν έχει σημασία αν δεν το έχεις κάνει ο ίδιος και μόνο που μπαίνεις στη διαδικασία να το πατήσεις, να το ψάξεις και να το δεις και δεν καταλαβαίνω και τον λόγο που να θέλει κάποιος να κάτσει να το δει. Δηλαδή αν θέλεις να δεις πορνογραφικό υλικό…

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Υπάρχει άπειρο, δωρεάν.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Υπάρχει και δωρεάν και με πληρωμή.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Δωρεάν εννοώ που το κάνουν επαγγελματίες.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ακριβώς. Και το σημαντικό είναι ότι αυτές οι κοπέλες το κάνουν σε γνώση τους και δεν έχουν πρόβλημα με αυτό. Άρα μπορείς να ικανοποιηθείς με αυτό το υλικό, με κοπέλες που δεν τις προσβάλλεις, δεν τις θίγεις.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Που είναι η δουλειά τους βασικά.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι είναι η δουλειά τους, ακριβώς.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Το θέμα είναι, νομίζω υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω επιστημονικά, αλλά πάντα οι άνθρωποι θέλουν να δουν από την κλειδαρότρυπα. Τους ενδιαφέρει.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι, υπάρχει αυτό.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Γι’ αυτό όπως συζητήσαμε και πριν εκτός αέρα ότι το σεξ πουλάει, γιατί θέλεις να μάθεις τι κάνει ο άλλος στην κρεβατοκάμαρά του, γουστάρεις για να το κρίνεις.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Παιδιά τι κάνουμε στην κρεβατοκάμαρα; Ό,τι κάνουμε όλοι, κάνουμε.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Μα αυτό είναι το θέμα. Όταν απομυθοποιήσεις τι σημαίνει σεξ και ότι όλοι από αυτό δημιουργηθήκαμε, έρχεται και τα κάνεις όλα μια ευθεία γραμμή και λες «εντάξει, όλα καλά».

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Το σεξ είναι μέσα στη ζωή όλων των ανθρώπων, από την εφηβική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα, είναι κάτι φυσιολογικό και όμορφο.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Είναι κάτι ωραίο.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κάποιος.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ωρες – ώρες λέω θα ήθελα να είμαι στην αρχαία Ελλάδα που αυτά ήταν όλα πολύ ok. Τα πάντα. Ομοφυλοφιλία; Σεξ με περισσότερους από ένα συντρόφους; Ήταν όλα ok. Δεν κρινόταν αυτό. Γιατί τώρα κρίνεται; Τι ξαφνικός πουριτανισμός είναι αυτός; Δεν μπορώ να καταλάβω.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Άρα έχουμε μια λάθος συμπεριφορά του θύτη, μια λάθος συμπεριφορά του κοινού που θα δει τα video. Θέλω να σε ρωτήσω το εξής: όταν συνέβαινε όλο αυτό, εσύ στη ζωή σου είχες κάποια σχέση; Και αν ναι, πως το αντιμετώπισε η σχέση σου; Γιατί έχουμε δει και περιπτώσεις όπως της Ιωάννας Τούνη, όταν έγινε το δικό της revenge porn…

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Που τα έστελναν δυστυχώς στο Δημήτρη Αλεξάνδρου.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και πιο πριν νομίζω είχε μια σχέση και χώρισαν γι’ αυτό τον λόγο.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος, αλλά θέλω να μου πεις τη δική σου εμπειρία, ο σύντροφός σου είτε εκείνη τη στιγμή είτε αργότερα που προφανώς γνώριζε το θέμα, πως το αντιμετώπισε.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Τότε ήμουν ελεύθερη, αλλά και τώρα ελεύθερη είμαι, εννοώ σαν άνθρωπος, εννοώ δεν είχα κάποια σχέση. Και μάλιστα μου στοίχισε πάρα πολύ στις σχέσεις που δεν δημιούργησα. Μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί είναι και τι εκπέμπεις.

Εγώ δεν ήμουν καλά με αυτό που μου συνέβαινε, από την άποψη ότι ένιωθα ότι δεν άξιζα την αγάπη, ή τον σωστό έρωτα, το καλό σεξ, ή έναν άνθρωπο που να με θέλει πέρα από αυτό, εφόσον αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Μια φωτογραφία που έχει να κάνει με σεξ, που είναι revenge, που έχει να κάνει με πορνό. Οπότε μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ένιωθα ότι όποιες προσπάθειες κι αν έκανα να προσεγγίσω ανθρώπους, δεν μου κάθονταν. Αλλά μετά ήταν ένας φαύλος κύκλος γιατί ένιωθα ότι εγώ έφταιγα γι’ αυτό. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό.

Μετά ήρθε το παιχνίδι που ζόρισε το σχεσιακό μου πολύ περισσότερο γιατί δεν ήξερα αν ο άλλος με θέλει γιατί θέλει να με μάθει, γιατί ήμουν στο παιχνίδι, ξέρεις εκατό χιλιάδες σκέψεις και συναισθήματα. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό να κάνω μια σχέση.

Αλλά αυτό που έκανα ουσιαστικά στις δυο τελευταίες μου σχέσεις που έγιναν το ’22-’21 δηλαδή έγιναν πολύ πρόσφατα, ήταν να είμαι ξεκάθαρη και ειλικρινέστατη από την αρχή. Ότι παίρνεις, αυτό που βλέπεις. Αυτό είναι το background μου, αυτό είναι το τι έχω ζήσει, αυτά είναι τα δημοσιεύματα, αυτό είναι όλο το πακέτο, μένεις ή φεύγεις. Αλλά εγώ τα ξεκαθαρίζω από την αρχή. Είναι δικό σου θέμα το αν θα μείνεις ή όχι.

Ο άνθρωπος που είμαι σήμερα είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μαζί, το δέχτηκε. Αυτός ξέρει τι περνάει, τι ακούει από γονείς, φίλους, εννοώ τα συζητάμε αλλά θέλω να σου πω ότι αυτός ξέρει βαθιά μέσα του πως αισθάνεται γι’ αυτό, αλλά νιώθω ότι η ειλικρίνεια σώζει.

Καλά θα μου πεις είναι και δημόσια τα άρθρα αυτά, αλλά πες ότι ήταν κάτι που το κρατούσα κρυφό και ξαφνικά το μάθαινε στον ένα χρόνο, νομίζω θα πονούσε πολύ παραπάνω και δεν θα τον σεβόμουν εγώ, γιατί θα τον πονούσα παραπάνω.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι θα ήταν πολύ χειρότερα, δεν το συζητώ. Όμως κατανοεί ότι δεν είναι κάτι για το οποίο φταις; Κατανοεί ότι αυτό είναι λάθος από την πλευρά των υπολοίπων πως το κάνουν και πως το βλέπουν;

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Νομίζω ναι, αυτό μου έχει δώσει να καταλάβω. Ή, όσο αντέχει. Ρε συ ξέρεις κάτι; Ναι είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να είναι δίπλα μου μετά από αυτό, εννοώ θέλει στομάχι και από την όλη μου έκθεση και από το σεξαπίλ που μπορεί να βγάζω, από οτιδήποτε.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Δεν θα έπρεπε όμως να είναι δύσκολο, γιατί το εξηγούμε.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Αυτό ήθελα να σου πω, ναι, είναι δύσκολο. Αλλά σκέψου πόσο δύσκολο ήταν για εμένα που το έζησα από πρώτο χέρι. Αν δεν μπορείς, απλά μην είσαι εκεί. Είναι ok δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι. Δεν θα ήμουν με κάποιον που δεν μπορεί. Και για όσο μπορεί. Μπορεί αύριο – μεθαύριο να μην αντέχει άλλο, να μου πει «Έλενα μάζεψα πολύ, δεν αντέχω άλλο» και είναι δεκτό, εγώ θα του πω «φύγε». Το λέω άνετα, δεν είμαι άνετη, αλλά θέλω να πω ότι δεν μπορείς να κρατάς έναν άνθρωπο αν ζορίζεται. Όσο είναι καλά, θα είμαστε μαζί.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Εγώ νομίζω ότι όλα είναι θέμα mindset και όλα θέμα οπτικής γωνίας.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Και πόσο πολύ θέλεις κάποιον ή θέλεις κάτι.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Ναι. Και αν κατανοείς ότι πραγματικά δεν έχεις κάνει κάτι για το οποίο πρέπει να σου επιρρίπτουν ευθύνες, γιατί είναι κάτι που το έχουμε κάνει όλοι μας παντού, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας…

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Της εικόνας, της ανταλλαγής.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Του φλερτ μέσω των social έτσι κι αλλιώς.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Έχεις σκεφτεί ότι πλέον είμαστε όλοι συνηθισμένοι στο να βλέπουμε κάπου εκτεθειμένο το πρόσωπό μας; Ότι στο TikTok βλέπεις κάθε μέρα άπειρες φάτσες, το λέω επειδή αλλάζεις με αγνώστους, δεν είναι αυτοί που ακολουθείς στο Instagram οπότε ξέρεις ποιους βλέπεις κάθε μέρα. Βλέπεις αγνώστους ανθρώπους οι οποίοι είναι ο καθένας που είναι στο διπλανό διαμέρισμα, στη δίπλα πολυκατοικία, είναι άγνωστοι που εκτίθενται. Πόσες φάτσες εκτίθενται καθημερινά;

Οπότε σου είναι πολύ πιο εύκολο πλέον από ποτέ να εκθέσεις και πιο προσωπικές σου στιγμές, σε ένα άλλο άνθρωπο, αν κάθε μέρα εκθέτεις τη φάτσα σου.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και το κάνουν πάρα πολλοί. Αλλά το κάνουν συνειδητά, ξέρουν τι κάνουν και είναι επιλογή τους. Μιλάμε για όταν δεν είναι επιλογή μας.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι. Απλά να ξέρουν τα κορίτσια ότι εφόσον επιλέξουν να στείλουν μια φωτογραφία ή ένα video σε ένα σύντροφο, ή σε ένα εραστή, ότι παίζουν με τα ποσοστά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμη και σχέση τους να είναι, αυτός ο άνθρωπος αυτή τη φωτογραφία να τη χρησιμοποιήσει.

Εμένα μου στοίχισε πολύ από τότε που έχω δεχτεί εκβιασμό και λίγο πριν βέβαια αλλά από τότε δεν έχω ξαναστείλει φωτογραφία σε άνθρωπο, ούτε στη σχέση μου που είμαι ένα χρόνο. Μου έχει στοιχίσει. Δεν θα δεχτώ να κάτσω και να τραβήξω video με κάποιον και ας μην έχω δικά μου video. Δεν θα το δεχτώ. Νιώθω ότι δεν εμπιστεύομαι ούτε τη σκιά μου. Όσο κι αν το παλεύω, είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς ξανά.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Το πρώτο που σκέφτομαι σε αυτό που μου λες είναι ότι έτσι χάνουμε λίγο και τον αυθορμητισμό μας.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι, δεν το συζητώ.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Που αυτό είναι πολύ κρίμα. Και το δεύτερο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι αυτό είναι εύκολο να το βιώσει κάποιος, σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν πρέπει να μας νοιάζει και πρέπει να το πάρουμε πολύ ελαφριά και «έλα μωρέ και τι έγινε…», απλά λέμε ότι είναι διαχειρισίμο. Έχει τις δυσκολίες του αλλά έχει και τις λύσεις του, έχεις τους τρόπους να το αντιμετωπίσεις.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Τα πάντα έχουν λύσεις.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και εσύ είσαι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Έλενά μου θα σου πω σε ευχαριστώ πολύ που γίνεσαι η φωνή νέων και πολλών κοριτσιών, γιατί δυστυχώς αυτός συμβαίνει και έξω. Ξαναλέω ότι ο τρόπος -και ήθελα να περάσει αυτό- να σταματήσει να συμβαίνει αυτό δεν είναι ούτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ούτε να χάνουμε τον αυθορμητισμό μας και να στέλνουμε τις φωτογραφίες επειδή έτσι θέλουμε σε αυτόν που γουστάρουμε, είναι να μην υπάρχει αυτό το κοινό, που θέλει να μπει και να δει από την κλειδαρότρυπα πως είναι η μια και η άλλη στο κρεβάτι, όταν κάνει σεξ με κάποιον. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό να το κάνουμε.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Μα αν το σκεφτείς, νιώθεις και κενός μετά. Αλλά η λύση δεν είναι αυτή. Η λύση είναι να μην υπάρχουν οι θύτες, είτε είναι άνδρες, είτε είναι γυναίκες. Η λύση είναι να μάθουμε και στα άτομα που μας ακούν και κοπέλες, γιατί δεν το κάνουν μόνο άνδρες, μπορεί επί το πλείστον τα ποσοστά να είναι άνδρες που εκβιάζουν που βγάζουν κοπέλες σε φωτογραφίες, σε ομαδικές, σε οτιδήποτε, είναι να μορφωθούμε και να καταλάβουμε ότι δεν είναι αυτή η λύση, είτε λέγεται εκδίκηση, είτε λέγεται κάνω χαβαλέ με τους φίλους μου.

Το να υποτιμάς έναν άνθρωπο, είτε να χρησιμοποιείς υλικό που έχει στείλει για εσένα, είτε υλικό που έχει πέσει στα χέρια σου και να το χρησιμοποιείς για κακό του, δεν σε κάνει άνθρωπο βασικά. Να μορφωθούμε και να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το σεξ και τον έρωτα.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω εκεί είναι το μυστικό, είναι η μόρφωση. Γιατί είναι πολύ λεπτή η γραμμή που δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι κακό, με το ότι μπορεί να είναι αστείο, ή έχει το δικαίωμα να το κάνει ή αν δεν έχει. Εκεί είναι.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν έχεις κανένα δικαίωμα. Τέλος. Δεν πάει να έστειλες αυτή τη φωτογραφία σε δέκα άτομα; Αυτά τα δέκα άτομα δεν έχουν δικαίωμα να δείξουν τη φωτογραφία σε ενδέκατο. Ο καθένας μόνος του. Το λέω και γι’ αυτές τις περιπτώσεις γιατί δεν είναι μόνο «αχ την έστειλα σε έναν…». Και σε εκατό να την έστειλες τιμή σου και καμάρι σου. Σημασία έχει τι κάνουν αυτοί οι εκατό. Δεν έχει δικαίωμα να τη δει κανένας άλλος.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Δεδομένου ότι ο λόγος να στείλεις μια τέτοια φωτογραφία είναι βαθιά συναισθηματικός, βαθιά όμορφος, δηλαδή θέλεις να εκφράσεις με αυτό τον τρόπο την προτίμησή σου σε έναν άλλο άνθρωπο, την αγάπη σου, να του εκφράσεις τη σεξουαλικότητά σου, ότι τον ποθείς…

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ακριβώς.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είναι όλοι οι λόγοι τόσο πολύ όμορφοι, τόσο πολύ ευαίσθητοι, που όλο αυτό μετά το παίρνει κάποιος και το διαλύει χωρίς λόγο.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ναι.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Και εγώ σε ευχαριστώ.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Κορίτσια ό,τι χρειαστείτε η Έλενα είναι εδώ και εγώ.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Όντως, ναι. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή προς τα εκεί… καταλαβαίνω δηλαδή ότι απ’ όλο αυτό τον πόνο που έζησα, με καταλαβαίνεις σε αυτό, θέλω να βοηθήσω τις επόμενες. Να πονέσουν λιγότερο οι περισσότερες, δηλαδή με μια φωνή μπορεί να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Αυτό που λες είναι ότι αφού μπόρεσα εγώ να το αντιμετωπίσω και αφού μπόρεσα εγώ να φέρω ένα αποτέλεσμα και να τιμωρηθεί αυτός ο άνθρωπος, μπορείς να το κάνεις και εσύ και εσύ και εσύ.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ακριβώς.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Και υπάρχει ο τρόπος.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Και να κάνω μια σημείωση, ότι νιώθω ότι μου πήρε πιο πολύ χρόνο και μου ήταν πολύ δύσκολο να γίνω αυτή η φωνή, γιατί τα τελευταία χρόνια που μιλάω γι’ αυτό ανοιχτά, που πήρα το θάρρος και το ξεκίνησα με ένα video γιατί μέχρι κι εκείνη τη στιγμή δεν κοιμόμουν το βράδυ γιατί μου έστελναν, μου ήταν πολύ πιο δύσκολο γιατί μια ζωή με είχαν συνδυάσει με την περσόνα λόγω των video στο net weeks, ή λόγω των video στις τηλεοπτικές εκπομπές, που έκανε μια σέξι γυναίκα, αυτόματα δεν είχα δικαίωμα να μιλήσω για τη σεξουαλικότητά μου, ή να θεωρούμαι θύμα.

Γιατί με το να είμαι μια σέξι γυναίκα, ήταν σα να μου ακυρώνουν τα δικαιώματα απέναντι σε εκδικητικό πορνό. Σα να μου έλεγαν ότι «τά ‘θελες και τά ‘παθες». Αυτό το «τά ‘θελες», που φορούσες το ρούχο, «ήσουν σέξι οπότε φταις», μου ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Τελείως λάθος.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Δηλαδή εγώ δεν ξέρω τι ψυχή κουβαλάω κάθε φορά σε τέτοιες συζητήσεις για να βοηθήσω τις επόμενες, ξέροντας ότι θα κριθώ λέγοντάς μου ότι «είμαι μια σέξι παρουσία, άρα καλά έπαθα», γιατί δεν έπαθε καλά καμία. Ούτε η πιο σέξι, ούτε μια πορνό σταρ αν βγάλει ένα προσωπικό της video και της βγάλει κάποιος άλλος, εφόσον δεν ήταν δουλειά της, πάλι δεν έχει κανένας κανένα δικαίωμα, είτε μια κοπέλα της διπλανής πόρτας που δεν είναι ούτε πορνοστάρ, ούτε η Έλενα, ούτε καμία.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα σε καμία κοπέλα να χρησιμοποιήσει το υλικό της, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Είμαστε μαζί σου και σε αγαπάμε.

Ε. ΚΡΕΜΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ.

Ι. ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: Σε ευχαριστώ πολύ.

Ήταν το podcast “Ιωάννα”, με την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μία παραγωγή του pod.gr. Μπορείτε να ακούτε τα podcast που σας ενδιαφέρουν στο pod.gr, spotify, apple podcast, google podcast και σε όποια άλλη εφαρμογή ακούτε podcast απ’ το κινητό σας.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες συνεχίζονται με νέους καλεσμένους στα επόμενα επεισόδια. Μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματά σας για την Ιωάννα στο email: ioanna@pod.gr.