Όσα ξέρει η Μαρία | Μακριά από το σόι!

Σπικάζ

“ Όσα ξέρει η Μαρία”, με την υποστήριξη του Coolvit


Μουσική

Γεια σας παιδιά, τι μου κάνετε, είμαι η Μαρία Σολωμού και ακούτε το podcast μου “ Όσα ξέρει η Μαρία”.
Λοιπόν, παιδιά τι γίνεται με τα γράμματα σας, έχετε τρελαθεί ε; Παίρνω πολλά γράμματα και πια όσο πάει, ο μέσος όρος ηλικίας που μου στέλνετε, μικραίνει. Δεκεφτά, είκοσι, δηλαδή κάνουμε αμάν να δούμε κάποιον εικοσιπεντάρη, λέμε… μεγάλος!
Και επίσης τα αγόρια. Τι γίνεται αγόρια; Ξεθαρέψτε λιγάκι. Έχω ένα αγόρι σήμερα, έχω ένα αγόρι σήμερα που εντάξει είναι πολύ, πολύ ωραίο γράμμα. Θα τα πούμε μετά…
Θα ξεκινήσω λοιπόν. Θα ξεκινήσω με το πρώτο γράμμα της φιλενάδας μου.

Ήχος από γκονγκ

Λοιπόν, “ Καλησπέρα Μαρία μας. Χαίρομαι πολύ που σου γράφω. Είμαι η Νικολέτα και είμαι 18 χρονών. Το προβληματάκι μου θα σε δυσκολέψει λίγο πιστεύω, αν και η απάντηση νομίζω είναι ξεκάθαρη. Εκτός κι αν δεν είναι…”

– Με γρίφους μιλάς γέροντα, θα πω εγώ…
“ Δεν ξέρω. Λοιπόν που λες, εγώ τον Σεπτέμβρη ξεκίνησα σπουδές. Πέρασα Βόλο και επειδή έτυχε να μένει εκεί και ο δεύτερος ξαδερφός μου 22 χρονών, με τον οποίο έχουμε καλές σχέσεις, ήταν πιο εύκολη η όλη φάση του να μένω ξαφνικά μόνη μου. Έτσι αρχίσαμε να περνάμε πολύ περισσότερη ώρα μαζί σε καθημερινή βάση και κάναμε πολύ καλή παρέα.
Πάνε τρεις μήνες όμως που έχω αρχίσει να αναπτύσσω αισθήματα… για εκείνον και να τον ερωτεύομαι (μάλιστα). Υπήρχαν εδώ και μήνες πειράγματα και όλα αυτά από τις δύο πλευρές, άρα δεν τα φαντάζομαι όλα. Πριν από μιάμιση βδομάδα περίπου είχα πάει σπίτι του για να κάτσουμε, το ένα έφερε το άλλο και έγινε μια φάση, αλλά μέχρι εκεί. Ένιωσα υπέροχα, αλλά και περίεργα ταυτόχρονα, γι’ αυτό το έκοψα απότομα και έφυγα. Από τότε συνεχίζουμε κανονικά τις καθημερινές μας συναντήσεις, αλλά και οι δύο αποφεύγουμε το θέμα, καθώς δεν το θεωρούμε ηθικά σωστό. Χθες το πρωί όμως, που βρεθήκαμε πάλι, μου είπε πως είναι ερωτευμένος μαζί μου και ότι θέλει να είμαστε μαζί. Εγώ μη γνωρίζοντας τι να κάνω και χωρίς να μπορώ να ελέγξω καλά καλά την καρδιά μου, συνέχισα να τον φιλάω”.

-Σωστά έκανες κορίτσι μου μπράβο…

“Και δεν του έδωσα όμως μία ξεκάθαρη απάντηση. Σήμερα ξυπνώντας και καταλαβαίνοντας τι γίνεται, άρχισε να μου μιλάει η συνείδηση μου: είναι σωστό αυτό που κάνω; Είναι αιμομιξία; Πού θα καταλήξει; Πώς γίνεται να ερωτευτείς συγγενή σου και άλλα τέτοια…
Αυτό που σε ρωτάω είναι το αν είναι όντως αιμομιξία και αν μια σεξουαλική πράξη θα θεωρούταν ανήθικη με τον δεύτερο ξάδερφό μου. Αν ναι, πώς θα φύγω από αυτή την κατάσταση χωρίς να αναγκαστώ να απομακρυνθώ από τον ίδιο, όντας στην ίδια πόλη και έχοντας καθημερινή επικοινωνία; Είναι κάτι που θα το ξεπεράσω; Κι αν δεν θέλω να το ξεπεράσω;
( γέλιο…)
Αν θέλω να είμαι με αυτόν τον άνθρωπο που με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα, όταν είμαι μαζί του και όταν με φιλάει; Είναι εφικτό να διατηρήσω μια σχέση μαζί του, ή δεν είναι σωστό; Αυτά λοιπόν, αρκετά ήταν. Σόρι για το ποτάμι, αλλά ήθελα να έχεις πλήρη εικόνα. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις”.

– Να τρέξει ο χρόνος, θα πάθω εγκεφαλικό…

Ήχος χρονόμετρου

Απάντηση Μαρίας: Βρε κοπέλα μου! Τι γίνεται; Κάτσε θέλω να το ‘χω κοντά αυτό το γράμμα εγώ, να το βλέπω συνέχεια. Δηλαδή έχω τρελαθεί. Λοιπόν, είσαι 18. Φεύγεις πρώτη φορά μόνη σου να πας να σπουδάσεις, πας στο Βόλο, πολύ ωραία, έχεις και το αποκούμπι που λέγεται δεύτερος ξάδερφος…
Αυτή την κατάσταση την ξέρω, γιατί είμαι μοναχοκόρη και μεγάλωσα μόνη μου. Και δεν είχα αδέρφια, δεν μπορούσα να βγαίνω τα βράδια, οι γονείς μου τρελαινόντουσαν, δεν ήθελαν να με αφήσουν να βγαίνω μόνη μου, οπότε είχα τα ξαδέρφια μου. Μαζί τους μεγάλωσα και ήμασταν και οι τρεις, δύο αγόρια και εγώ, σαν αδέρφια.
Σαν αδέρφια…θα πω εγώ. Εν πάση περιπτώσει, θα ξεκινήσω ανάποδα.
Μήπως το γεγονός ότι κάτι συνέβη μεταξύ σας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήσουνα μόνη σου, δεν ήξερες κάποιον άνθρωπο, είσαι δεκαοκτώ, προφανώς θες να φλερτάρεις, να βγεις, να γκομενίσεις, κοινώς να ερωτευτείς εν πάση περιπτώσει και ήταν η εύκολη λύση; Λέω γω τώρα… Μία περίπτωση, να το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας. Δεύτερη περίπτωση. Πώς μπορείς να ερωτευτείς κάποιον που ξέρεις ότι είναι συγγενής σου; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που ερωτεύεσαι και υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αντρών, που είναι απαγορευτικές.
Ας πούμε οι γκόμενοι των κολλητών μας. Είναι μια κατηγορία που δεν την βλέπεις ας πούμε και λες “ωραίος”. Δεν σου περνάει καν απ’ το μυαλό, τον βλέπεις σαν αδερφό, σαν ξάδερφο… Δεν πάει το μυαλό σου να δεις κάποιον άνθρωπο με τον οποίο ξέρεις ότι συνδέεται ας πούμε η κολλητή σου, ή η αδερφή σου ξέρω γω, ή τι να πω; Αυτές είναι οι λεγόμενες καταστάσεις, όχι απαγορευμένες, δεν το βάζουμε στο μυαλό μας έτσι. Δεν τις βλέπουμε, ουδέτερο, χλακ!
Σ’ αυτή φαντάζομαι την κατηγορία θα μπούνε και το σόι. Τα σόγια παιδιά. Ξαδέρφια τρίτα, τέταρτα, κάτι ανίψια μακρινά, ξέρω γω τι.
Κοίτα τώρα. Ναι, είναι αιμομιξία. Να τα πούμε λίγο αυτά τα πράγματα. Είναι μία αιμομιξία. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το Game of Thrones που είδαμε όλοι και είδαμε αυτό το φοβερό έρωτα μεταξύ δύο αδερφών, το οποίο, δεν ξέρω για σένα, γιατί φαντάζομαι θα το έχεις δει κι εσύ, εγώ δεν μπορούσα να τον δω αυτόν τον έρωτα, να τον παρακολουθήσω, όχι επειδή ήταν κακοί άνθρωποι και σκοτώνανε και κάναν όλα αυτά που κάνανε, επειδή ξέρω ότι είναι αδέρφια. Δεν μπορούσα να το δω κανονικά, σαν ερωτική σχέση. Που θεωρητικά, ειδικά με τα αδέρφια μεταξύ τους ας πούμε, έχουν ένα άλλο κονέ. Έχουν μια διαφορετική σύνδεση, πολύ έντονη. Αλλά όπως και να ‘χει σε μία κοινωνία, δηλαδή, δεν θα σου πω εγώ “πήγαινε με τον ξάδερφό σου”, “μην πας με τον ξάδερφό σου, γιατί δεν πρέπει”.

Σαφέστατα δεν πρέπει, αν το δούμε έτσι. Δεν είναι λογικό, δεν, υπόκειται πουθενά, δεν ζούμε στον 16ο αιώνα που παντρευόντουσαν μεταξύ τους ας πούμε οι βασιλείς και όλοι αυτοί για να συνεχιστεί ας πούμε το γαλάζιο αίμα και κάτι μπούρδες τέτοιες και βγάζανε τέρατα. Δεν θα πάω σ᾽ αυτό το κομμάτι, γιατί κάποια εποχή ήταν λογικό. Ποιόν θα παντρευτεί; Τον ξάδερφο. Μες στο σόϊ όλοι.
Θα σου πω το εξής: υπάρχουνε κάποια στεγανά, κάποιες πεποιθήσεις εν πάση περιπτώσει, που μας μαθαίνουνε όταν γεννιόμαστε και μπαίνουνε στο κεφάλι μας και όχι μόνο επειδή μας έχουν κάνει πουρ – πουρ στο αυτί, αλλά κι επειδή από dna, από.. από.. από … που φέρουμε κάποια πράγματα και τα τηρούμε χωρίς να τα… υπεραναλύουμε, πόσο κάνει, τι δεν κάνει και τα λοιπά.
Μ᾽ αυτή τη λογική θα σου πω, όχι ότι δεν είναι καλό, ότι δεν πρέπει, ηθικά… Δεν το χωράει το κεφάλι το δικό μου, να μπω στη διαδικασία να φλερτάρω με κάποιον που … τριτο-τέταρτος ξάδερφος, πεμπτο- έκτος; Αλλά έχω στην άκρη του μυαλού μου ότι είναι σόι μου.
Θα μου πεις αν ήταν ο Μπραντ Πιτ;
Δεν ξέρω θα το σκεφτόμουνα, αλλά, χιούμορ… αλλά δεν μπορεί να πάει το μυαλό μου εκεί, δεν μπορώ να χαλαρώσω τόσο που να πω “βρε!” ή να πιω ένα ποτό παραπάνω, ή να κάνω ένα “όπα” παραπάνω και να πω “αχ, καλέ, ο ξάδερφος ο Κώστας, ωραίος είναι”…
Αυτό το κομμάτι είναι τεράστιο, αυτό είναι το βασικό κομμάτι, ότι τι επιτρέπουμε εμείς στον εαυτό μας μέσα, τι έχουμε μάθει, πόσες πληροφορίες έχουμε συλλέξει, πόσα απ΄όλα αυτά έχουν γίνει πεποιθήσεις “τζιζ”, “ κακό”, “δεν κάνει”, που μας έχουνε πει, ή που μεταφέρεται με το dna, εν πάση περιπτώσει. Αλλά αν εσύ το πιστεύεις, γιατί βλέπω ότι έχεις κι εσύ, δηλαδή είσαι κοινωνικό ον, κανονικά, είσαι ενήμερη της κατάστασης, δεν είναι “άντε καλέ”, οπότε σε προβληματίζει. Αυτό εσύ θα το κρίνεις από κει και πέρα πως θα προχωρήσεις, πως δεν θα προχωρήσεις. Σαφέστατα έφερες τον εαυτό σου, εγώ θεωρώ, πολύ ηθελημένα σ΄αυτή φάση. Πολύ!
Γιατί, θα μου πεις τώρα εσύ. Όχι συνειδητά, α- συ-νεί-δη-τα το φερες εκεί το πράγμα.
Γιατί; Γιατί κοίταξε να δεις, έχει ένα δέλεαρ ρε παιδί μου αυτό το απαγορευμένο, το “δεν κάνει”, το “πωπω πρέπει να κρυφτούμε”, το “μη μας δούνε”, και πού; Έχετε και την καλύτερη κάλυψη. Είστε ξαδέρφια, κάνετε παρέα, δηλαδή όλο αυτό, είναι ξέρω γω, να το πω στον Παπακαλιάτη, “έλα Χριστόφορε, σου χω σενάριο”. Είναι ακριβώς έτσι και δημιουργεί μια κατάσταση να το θέλετε ακόμη περισσότερο. Να θέλετε να βρεθείτε, είσαι και στην ηλικία drama queen φαντάζομαι 18 χρονών, οπότε καταλαβαίνω ότι έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα με τις κολλητές “και τι θα κάνω, που μ’ αρέσει, που δεν κάνει, που δεν είναι σωστό”, είναι όλο ταινία αυτό και το βιώνεις κανονικά και μπράβο τι ωραία!

Ας πάρουμε την περίπτωση λοιπόν ότι δεν ήταν ξάδερφος. Ότι δεν είχατε αυτή τη δυσκολία, πράγμα που δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτή τη στιγμή, αν θα ήταν το ίδιο. Νομίζω ότι, θα ήτανε μια άλλη σχέση, που θα βλέπατε πως θα πήγαινε, ή οτιδήποτε. Το ότι είναι δευτεροξάδερφος, δεν σημαίνει ότι θα πάτε φυλακή. Σημαίνει ας πούμε ότι δεν μπορείτε να παντρευτείτε, έτσι; Λέμε τώρα, το προχωράω εγώ… το χω φτάσει… δεύτερο κύκλο επεισοδίων ( γέλιο), δεύτερη σεζόν, ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά, για να μη πω τον χαμό που χει να γίνει αν το μάθουνε γονείς, θα πάθουνε τρία εγκεφαλικά, αλλά σ΄αυτή τη φάση που είστε, δεν θεωρώ ότι πρέπει να σκέφτεστε τόσο μακριά.
Θεωρώ ότι από τη στιγμή που είναι η μοναδική σου παρέα εκεί που είσαι, κάντε παρέα…. Φλερτάρετε; Φλερτάρετε… αλλά η δικαιολογία ότι “δεν σκεφτόμουνα τίποτα, γιατί τι ωραία που με φιλούσε (γέλιο) δηλαδή… το καταλαβαίνω, είναι πλάνο από ταινία.
Το ξέρω, γιατί και γω στα 18, σκεφτόμουνα με ταινίες. Έβλεπα μια ταινία και ήθελα πραγματικά να την κοπιάρω, να τη πάρω και να την βάλω στη ζωή μου και να τη ζήσω. Και οι ταινίες τελειώνουν στις δυόμισι ώρες το πολύ και μετά τι γίνεται, αναρωτιέμαι εγώ. Μετά αρχίζει η κανονική ζωή: που βαριέσαι τον άλλον, που “μωρέ, τελικά, δεν είναι τόσο γοητευτικός”, ή “όλα αυτά που μ’ έκαναν να γελάω, τελικά είναι σάχλας”, δηλαδή που αρχίζει η απόλυτη απομυθοποίηση. Γιατί όπως έχουμε πει, μέχρι τα τρία χρόνια είναι ρομαντική κομεντί, από τα τρία χρόνια και μετά αρχίζει κάποιου είδους σχέση.

Οπότε, εγώ θα σου πω το εξής: δεν θα σου πω “πωπω τι κακό πράγμα έκανες, θα καείς στην κόλαση” και τα λοιπά και μπούρδες τέτοιες σε καμία περίπτωση, θα πω να μην το μάθει άνθρωπος και θα πω ότι αυτό είναι ένα ενσταντανέ, το οποίο ζήστε το όλο αυτό, τη φούρια “αx, τι θα γίνει, δεν μπορώ”, και τα λοιπά, αλλά μέχρι εκεί, όχι παραπέρα.
Ούτε καν σεξ, θα πω εγώ. Γιατί φαντάσου την άλλη περίπτωση να το χεις, επειδή είναι απαγορευμένο ακριβώς, κι επειδή δεν κάνει, κι επειδή, επειδή, επειδή… να το κάνεις τόσο στο κεφάλι σου πια και να μην έχεις δει καλύτερο φιλί, καλύτερο σεξ στη ζωή, καλύτερο φλερτ, καλύτερο γκόμενο γενικότερα και να ᾽ναι ο ξάδερφος. Και να χουμε να σκεφτόμαστε στα δεκαοκτώ ότι “τι κρίμα δεν θα μπορέσω να τον παντρευτώ”, που έτσι κι αλλιώς δεν θα παντρευόσουνα τον άντρα που θα γνώριζες στα δεκαοκτώ σου. Αν κάτσεις και το υπεραναλύσεις, θα δεις ότι όλο αυτό είναι λίγο φτιαχτό. Τώρα, καλό θα είναι, γιατί κι αυτό έχει την πλάκα του, όταν χωρίζεις αρχίζει part two.
Όταν λες ότι “κοίτα δεν μπορούμε να μαστε μαζί”, αρχίζει το άλλο, το να υποφέρω, χωρίς λόγο επίσης, πάλι χωρίς λόγο, αλλά επειδή σε καταλαβαίνω, είσαι δικιά μου, θέλεις, να το ζήσεις το δράμα. Ζήσε κι αυτό το δράμα, ότι δεν μπορούμε να μαστε μαζί και να μας τρώει και να χτυπιέμαι και να πέφτω κάτω στα πατώματα και τέτοια… και θα δεις.
Βόλος είναι αυτός. Μεγάλη πόλη είναι ( ήχος χρονόμετρου…)
κάτι θα βρεθεί. Χτύπησε καμπανάκι; Α, τελειώσαμε.

Κορίτσι μου; Είναι δυνατόν, σ᾽ ολόκληρη την πόλη να πέσεις στον ξάδερφο, να ερωτευτείς τον ξάδερφο; Το ‘ χεις φτιάξει στο μυαλό σου. Ωραία το χεις κάνει! Μπράβο σου, μην το σουπερζήσεις, κάνε αυτό το λίγο, αυτό το φλερτ, το φουρφούρισμα, που τραβάμε συνήθως τον χρόνο πριν γίνει σχέση, γιατί όταν γίνεται σχέση είναι βαρετό, οπότε το ωραίο είναι στην αρχή!
Ταράμ… Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως δεν ξέρω αν στο έλυσα το πρόβλημα πραγματικά. Eπίσης τι μου λες να ξεπεράσεις; Να πάρω λίγο χρόνο παραπάνω; Τι να ξεπεράσεις κάποιον που δεν έχεις κάνει σεξ; Δηλαδή στο κεφάλι, να τον ξεπεράσεις, εγκεφαλικά; Έναν άνθρωπο τον ξεπερνάς, αφού τον έχεις ζήσει λίγο. Εδώ πέρα έχουν πέσει κάτι φιλιά. Άρα δημοτικό, είμαστε… δεκατριών ( γέλιο). Είστε συγγενείς τι να κάνουμε τώρα, αυτό δεν το ορίζουμε εμείς. Τι να κάνουμε;

‘Ηχος γκονγκ

Θα συνεχίσω, θα συνεχίσω, θα συνεχίσω, γιατί έχω κι άλλα γράμματα, έχω έτσι διάφορα ωραία πραγματάκια. Λοιπόν πάω στο δεύτερο γράμμα, το οποίο είναι αγόρι επιτέλους.
Παναγία μου, Παναγία μου, ένα αγόρι να μου στείλει κάτι και τι στον κόσμο. Είναι το δεύτερο ή το τρίτο γράμμα από αγόρι που παίρνω. Λοιπόν…
“Είμαι ο Χάρης και είμαι 19, ετών. Γενικότερα σαν άτομο δεν έχω ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, είμαι κλειστός κι απαισιόδοξος.
– Δεκαεννιά ετών θα πω εγώ πάλι Χάρη μου, λίγο ε;
Αυτό οφείλεται σε ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό μου πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα προβλήματα ξεκινάνε απ᾽ το σπίτι. Από μικρός άρχισα να έχω υποψίες σχετικά με τον πατέρα μου, ότι απατάει τη μητέρα μου. Τα χρόνια πέρασαν κι εγώ όλο και πιο σίγουρος γινόμουν γι αυτή μου την υποψία, καθώς έβρισκα όλο και περισσότερες αποδείξεις.
Ανακάλυψα ότι ο μπαμπάς μου είχε κρυφό λογαριασμό στο fb, έμπαινε σε σελίδες γνωριμιών και άκουγα και κάποια περίεργα τηλεφωνήματα. Ωστόσο ενώ ήξερα τι έκανε, δεν είχα το θάρρος να μιλήσω στη μαμά μου, γιατί φοβόμουν τις πιθανές επιπτώσεις, έχω μικρότερα αδέρφια. Μέχρι πρόσφατα.
Λίγες μέρες πριν, φεύγοντας απ᾽ το σπίτι για να γυρίσω στην πόλη όπου σπουδάζω για να κάνω το διάβασμα για την εξεταστική μου, της άφησα ένα γράμμα λέγοντάς της τα πάντα.
Πληροφορίες που συνέλεγα εδώ και πάνω από πέντε χρόνια. Η αντίδρασή της δεν ήταν αυτό που περίμενα. Μου είπε ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, πρέπει να τους συγχωρούμε και ότι δεν πρέπει να ξεχνώ ότι είναι πατέρας μου. Λόγω της καλής σχέσης της με τη θρησκεία, τον συγχωρεί. Εγώ όμως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και να συγχωρήσω έτσι απλά έναν άνθρωπο που για χρόνια με κάνει να νιώθω άσχημα κι εξαιτίας του δεν απολαμβάνω τη ζωή, όπως ένας φυσιολογικός φοιτητής.
Τέλος, παρ᾽ όλο που της είπα ένα μυστικό χρόνων, δεν μπορώ να πω ότι νιώθω καλύτερα, ούτε μου έχει φύγει ένα βάρος. Στον πατέρα μου δεν το έχω πει και δεν ξέρω τι να κάνω γενικότερα, για να νιώσω καλύτερα. Τι μου προτείνεις; Αυτά, σ᾽ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

– Να φύγει ο χρόνος έχω να πω πολλά.

Ήχος γκονγκ

Απάντηση Μαρίας: Χάρη, βρε αγάπη μου, να σου κάνω εγώ μια ερώτηση και θα την απαντήσω και μόνη μου. Ε, φούντωσα, τώρα φούντωσα, θα γδυθώ, θα μείνω με το μαγιό. Λοιπόν, θα ρωτήσω κάτι ως δικηγόρος του διαβόλου. Με ποιο δικαίωμα παιδί μου, πας και κάνεις κάτι τέτοιο στη γυναίκα; Λέω εγώ τώρα. Από πού κι ως πού, μπορεί ν´ ακουστεί πολύ σκληρό, θα το πω, ανακατεύεσαι στις δουλειές άλλων ανθρώπων;
Δεν είναι δουλειά σου αγάπη μου γλυκιά. Ξέρω ότι θα πεις “τι λες μωρέ;”
Και θα σου πω το εξής. Είναι η μόνιμη δικαιολογία που λέμε στους γονείς μας, εμείς. “Μην ανακατεύεσαι, είναι δικά μου αυτά. Η ζωή μου.”
Θα ρθει η μάνα σου να σου πει πως θα φερθείς στη γκόμενα και θα της πεις “ναι μαμά μου, έχεις δίκιο, ότι θα μου πεις, θα το κάνω;”
Όχι. Είσαι συνέχεια των γονιών σου, ναι, μ᾽ένα τρόπο σαφέστατα και είσαι, απ᾽ τους γονείς σου προέρχεσαι. Θα τους πεις εσύ πως θα λύσουν τα προσωπικά… τους; Αφενός κι αφετέρου πας και λες στη γυναίκα για κάτι που δύο τινά συμβαίνουν…. Ή το ξέρει, γιατί εμείς οι γυναίκες πάντα ξέρουμε, ή δεν το ξέρει και της πας τα χειρότερα νέα ever.
Θα ρθει το παιδί μου και να μου πει “ξέρεις ο μπαμπάς…”
Τι μπορεί να έκανε αυτή η γυναίκα δηλαδή, για να καταλάβεις σε τι φάση έβαλες τη μάνα σου.
Ένα, να το κατάπιε όλο και να έκανε την ανέμελη, ότι “παιδί μου δεν πειράζει” και τα λοιπά. Γιατί; Για να μην τη δεις στεναχωρημένη, να μην τη δεις να πέσει κάτω να κλαίει και να μην ανησυχήσεις εσύ. Γιατί αυτό είναι που σκέφτονται οι μανάδες: μην ταραχτεί το παιδί, για κάποιο δικό μας λόγο εν πάση περιπτώσει.
Δύο, να το ήξερε βέβαια και οπότε ήτανε κανονική η αντίδρασή της και επίσης την άλλη περίπτωση να μην το ήξερε και να της έχεις κάνει αυτή τη στιγμή τη ζωή τούμπα. Και να είπε σε σένα αυτά, “ότι πρέπει να συγχωρούμε”, γιατί έτσι θέλει να σε μεγαλώσει, ότι είμαστε υπεράνω και τα λοιπά.
Παρ᾽ όλα αυτά εγώ θεωρώ ότι κακώς τα είπες στη μαμά, αυτά τα πράγματα. Όταν λέω δεν είναι δουλειά σου, εννοώ ότι αν θες να εμπλακείς σε κάτι τέτοιο, αν ήθελες να πάρεις θέση, τον μπαμπά θα πιάσεις…
Θα πιάσεις τη μαμά, να της πεις τα κακά μαντάτα; Θα πιάσεις τον μπαμπά και θα του πεις “έλα δω ρε μάγκα, αν θες να λέγεσαι άντρας. Το και το…”
Ή που θα κρυφτείς, ή που θα… Θα πεθάνω, εγώ θα σκάσω σήμερα… Λοιπόν. “ Κρύψου καλύτερα, θέλω να ξέρεις ότι τα ξέρω όλα αυτά και έχω πρόβλημα μ᾽αυτό και λύστο.”
Γιατί; Γιατί δεν θέλω να στεναχωριέται η μαμά μου. Γιατί; Γιατί δεν θέλω ο μπαμπάς μου, έχει γκομενοδουλειές, στέλνει μηνύματα στο facebook, απατάει τη μαμά μου; Γιατί εγώ έχω μεγαλώσει μ᾽ένα τρόπο και μες στο μυαλό μου έχω ότι θέλω να έχω την ιδανική οικογένεια. Γιατί, γιατί, γιατί.
Εσύ το κομμάτι σου θα το έχεις κάνει. Θα έχεις πει αυτά που θες. Από κει και πέρα ο πατέρας σου δεν σημαίνει ότι θα τα κόψει επειδή του το πες εσύ, ή οποιοσδήποτε άνθρωπος; Σημαίνει ότι θα τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, θα δώσει δύο φάσκελα στον εαυτό του που εκτέθηκε μπροστά σου και ή θα μαζευτεί, ή θα μετανιώσει, ή δεν ξέρω τι και ας τα βρει με τη μαμά σου.
Εγώ ας πούμε προσωπικά, όταν ήμουνα μικρή κι αν χώριζαν, δεν είχα κανένα θέμα, είναι δική τους η ζωή. Όπως εγώ δεν ήθελα να ανακατεύονται με τη ζωή μου, καθόλου, από πολύ μικρή ηλικία, δεν θα ανακατευτώ κι εγώ με τη δική τους. Εκτός αν μου πούνε “τι γνώμη έχεις Μαρία;” να ρθω να σου πω “να σου πω κάτι, είσαι έτσι κι έτσι κι έτσι.”
Θα πρέπει να μ᾽έχεις ρωτήσει. Γιατί εγώ τι είμαι ο θεός ας πούμε; θα σου πω λοιπόν, τα ξέρω εγώ όλα. Θα σου ανοίξω τα μάτια.
Κι αν δεν θέλω χρυσέ μου άνθρωπε, ν᾽ανοίξω εγώ τα μάτια μου; Γιατί με βάζεις σ᾽αυτή τη διαδικασία; Κι αν εσύ τώρα μ᾽αυτή την απάντηση που προφανώς σου φυγε το σαγόνι κάτω, γιατί περίμενες να γίνει κάποιος χαμός κι η μάνα σου να γίνει τσαμπουκαλού και να χωρίσει τον μπαμπά…
Που προφανώς δεν είναι αυτή η μαμά σου, είναι κάποια άλλη. Έχει το δικό της τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι εικόνα έχεις για τους γονείς σου, για τη μαμά σου… Δηλαδή πήγες να της πεις αυτό το τεράστιο πράγμα και πίστευες ενδόμυχα μέσα σου ότι θα τον εκδικηθεί η μαμά σου. Καθένας αντιδράει διαφορετικά, δεν μπορείς να χεις απαίτηση ας πούμε με το δικό σου μυαλό, να ναι και η μαμά σου και ο μπαμπάς σου. Και ευτυχώς δεν έχουμε το ίδιο μυαλό με τους γονείς μας, ευτυχώς, τις περισσότερες φορές. Γιατί οι γονείς μας είναι λίγο πιο παλιακοί, θέλουν άλλα πράγματα, έχουν άλλη εικόνα για το πως πρέπει να ναι η οικογένεια και τα λοιπά. Δεν είμαστε το ίδιο.
Δεν ξέρω τι δέσιμο έχεις με τους γονείς σου, αλλά δεν είναι καμία υποχρέωση. Τo μόνο που έχεις υποχρέωση είναι να καταλάβεις τον εαυτό σου, γιατί αυτό το πράγμα σε πείραξε πάρα πολύ, προσωπικά; Όχι ως υποστηρικτής της μαμάς σου. Προσωπικά, μέσα σου.
Γιατί θα σου πω εγώ και θα με πεις τρελή, νιώθεις ότι είσαι ο γιος του πατέρα σου κι εσύ δεν θέλεις να είσαι έτσι. Και θέλεις να είσαι σωστός και φοβάσαι μην πας να κάνεις τα ίδια κι αυτό θα σ᾽ακολουθεί τη μισή σου ζωή. Οπότε τι θα πει το κοριτσάκι εδώ; Αυτό είναι το κοριτσάκι…
Ψυχολόγος…
Αρχίζει ο ψυχολόγος, να πας να τα πεις σ᾽έναν άνθρωπο πραγματικά γιατί αυτό μπορεί να σου φάει τη μισή ζωή. Ν’ αναρωτιέσαι γιατί δεν σου στεριώνουν οι γκόμενες, μπορεί να σε πιάσει δηλαδή κάποια περίεργη μανία, πάνω σ αυτό το πράγμα. Κι είναι καλό να τα συζητάς αυτά τα πράγματα. Όχι με τους γονείς. Δεν είμαι εγώ υπέρ της συζήτησης με τους γονείς. Μέχρι ενός σημείου. Να πεις τη θέση σου, τι θα θελες εσύ και κατά πόσο μπορούν να σε βοηθήσουν αυτοί.
Δεν μπορείς να υποδείξεις σε κανένα άνθρωπο, πόσο μάλλον στους γονείς σου που είναι μεγάλοι άνθρωποι, πως θα ζήσουν τη ζωή τους. Τελείωσε, απογαλακτίστηκες, είσαι 19 χρονών, θα πας να σπουδάσεις και σκέφτεσαι τώρα αν ο μπαμπάς σου κερατώνει τη μαμά σου; Να τα βρούνε. Απλά πες παιδιά, γνωρίζω. Ξέρω, είμαι κι εγώ εδώ, δεν είμαι ζώο, δεν είμαι πέντε χρονών, μαζευτείτε…
Μην ασχολείσαι με αυτό. Είναι άλλοι άνθρωποι αυτοί κι άλλοι εσύ. Μπορεί να χετε κάποια χαρακτηριστικά, να χετε μοιραστεί, την ίδια μύτη, τα ίδια μάτια και λίγο απ᾽ το μυαλό φαντάζομαι, μην ανησυχείς και περάσεις τη μισή σου ζωή και την εφηβεία σου σκεπτόμενος ότι θα βρω μια κοπέλα και μετά θα την κερατώσω ή αυτή θα είναι, ξέρω γω έτσι…
Όχι παιδί μου. Τι είναι αυτό το πράγμα; Βρες το κομμάτι που σε πειράζει εσένα προσωπικά. Όχι ως το αγόρι της οικογένειας που τη μανούλα του… Άλλο αυτό το κομμάτι.
Το είπα αυτό, το έχω ξαναπεί; Ότι σε κάποια ιστορία μπορεί, να μαστε εμείς ο κακός; Ο καθένας έχει μια ιστορία για να πει για κάποιον. Και κάποια στιγμή μπορεί ν᾽ ακούσεις μια ιστορία για σένα, η οποία να μην είναι καλή. Να είσαι bad guy, στην ιστορία κάποιου. Οπότε κάτσε κι εσύ, μικρός είσαι ακόμα, δεν θα σώσεις τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς τον εαυτό σου ότι δεν μπορεί να κάνει μια φυσιολογική ζωή, φοιτητική, όπως πρέπει, επειδή ο μπαμπάς κερατώνει τη μαμά…
Που δεν ξέρουμε αν την κερατώνει. Ξέρουμε ότι έχει στο facebook διάφορες συζητήσεις ο άνθρωπος δηλαδή. Δεν ξέρουμε. Σκέψου λίγο πόσο δύσκολο είναι να μείνουμε κάποιοι άνθρωποι 20, 25 χρόνια μαζί. Σκέψου το λίγο. Φαντάζομαι οι γονείς σου είσαι 19, δεν είναι μεγάλοι άνθρωποι. Οι δικοί μου οι γονείς ήταν πολύ λογικό να μείνουνε μαζί και οι γιαγιάδες και οι παππούδες, κάποιες γενιές πίσω. Τώρα πια είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Βαριέσαι, θες κι άλλα, δεν ξέρω γω τι. Οι άνθρωποι δεν τολμάνε μερικές φορές να πάρουν διαζύγιο. Δεν τολμάνε. Οικονομικό; Βολής; Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που θα πουν “έλα και θα πάω να κάνω τη ζωή μου” και θα τα τινάξουν όλα στον αέρα. Μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας κάνει. Κάνουμε αυτό που αντέχουμε, α.. κι άλλο τσιτάτο θα πω, Χριστέ μου, είμαι πάρα πολύ καλή.
“Κάνουμε λοιπόν αυτό που αντέχουμε και προσποιούμαστε ότι είναι αυτό που θέλουμε…”
Δεν ξέρω τι να κάνω, βαρέστε τα κουδούνια, τελείωσε ο χρόνος μου. Τελείωσε ο χρόνος.

Ήχος χρονόμετρου

Χάρη μου, ηρέμησε πραγματικά και δες εσύ τι θα κάνεις. Ασε τι κάνουν οι υπόλοιποι. Λοιπόν εγώ τελείωσα, γειά σας, φεύγω!
Ημουνα η Μαρία Σολωμού, το podcast μου “ Όσα ξέρει η Μαρία”, αυτά ήξερα σήμερα.
Παιδιά, μπήτε ακούστε κι άλλα podcast.
Τι ζέστη είναι αυτή Παναγία μου….
Φτάνει;

Μουσική

Να στε καλά, ακούσατε τη Μαρία Σολωμού, στο “ Όσα ξέρει η Μαρία”. Μια μεγάλη αγκαλιά από μακριά σε όλους σας. Σας φιλώ πολύ, πολύ, πολύ! Μπορείτε να μου στείλετε τα γράμματά σας στο
maria. solomou@pod. gr και στο instagram μου αν θέλετε mariasolomou_ official. Κι αν θέλετε ν᾽ακούσετε κι άλλα podcasts, μπορείτε να μπείτε στο pod.gr, spotify, apple podcast, google play music, ή σε όποια εφαρμογή ακούτε podcast από το κινητό σας.

Διαφημιστικό μήνυμα

Coolvit, επιθυμία για ζωή!
Χωρίς συντηρητικά και τεχνητά αρώματα.
Χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Χωρίς γλουτένη.
Με ελάχιστες θερμίδες, σε τρείς υπέροχες γεύσεις:
Coolvit sport, με γεύση ανανά, blueberry και passion fruit.
Coolvit balance, με γεύση μάνγκο, γκουάβα και ακτινίδιο.
Coolvit active, με γεύση πορτοκάλι, κίτρο και άρωμα κουφοξυλιάς.
Coolvit, επιθυμία για ζωή.

Μουσική

Pod.gr Το καλό να ακούγεται