Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Ζητούνται πατριώτες σκαπανείς

Ακούγεται το τραγούδι «Don’t You Worry ’bout a Thing»:

Eee eee!

Watch this y’all

Comprende señora

Todo ‘stá bien chévere’, you understand that? Chévere

 

Σταύρος Θεοδωράκης: Καλημέρα, καλημέρα, καλησπέρα, καλησπέρα, είναι η παγκόσμια μέρα ειρήνης και είναι το επίκαιρο podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Stevie Wonder συνεχίζει:

 I speak very very, um, fluent Spanish
Todo ‘stá bien chévere’, you understand that? Chévere
It’s alright mama, I got my shakers

Everybody’s got a thing
But some don’t know how to handle it
Always reachin’ out in vain
Just taking the things not worth having but

Don’t you worry ’bout a thing
Don’t you worry ’bout a thing, mama
‘Cause I’ll be standing on the side
When you check it out

 

Περίπου οι μισοί Έλληνες -αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις- προέκριναν αυτό το καλοκαίρι τη «στρατιωτική λύση» με την Τουρκία.

Το τραγούδι συνεχίζει:

And that you must go other places
But just don’t you feel too bad
When you get fooled by smiling faces

 

Στα αυγουστιάτικα σουαρέ μεγαλόσχημοι πολιτικοί στοιχημάτιζαν, ότι αν η Τουρκία δεν μαζέψει τον στόλο της, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς στο  Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Και οι εθνικοί αναλυτές έσπευδαν να συμπληρώσουν ότι έτσι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα γκρεμίσει την χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Ενώ η δικιά μας, ανθηρή και αναπτυσσόμενη, μπορεί να μοιράζει επιταγές δισεκατομμυρίων για αεροπλάνα και φρεγάτες.

Μάλιστα δεν έλειψαν και εκείνοι που δεν ήταν αρνητικοί σε ένα θερμό επεισόδιο. Είτε γιατί πιστεύουν ότι θα βγούμε νικητές από ένα πόλεμο λίγων ημερών, είτε γιατί θεωρούν ότι θα είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή της Ευρώπης απέναντι στην άξεστη Τουρκία, που μετά θα μας τα δώσουν όλα.

Μπούρδες, θα έλεγα σε απλά ελληνικά.

Μουσικό σήμα

Η αποχώρηση των πολεμικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι η αφορμή για να παραμερίσουμε τις αστείες πολεμικές ιαχές, βγαλμένες άλλωστε από ανθρώπους που, κατά κανόνα, έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στο τρίγωνο Κολωνάκι-Μεσογείων-Σύνταγμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την πίεση της Γερμανίας, αλλά και την σύμφωνη γνώμη Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας θα ξεκινήσουν πριν τελειώσει ο Σεπτέμβριος.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μπει με όρεξη σε αυτές τις επαφές. Και δημοσιογράφοι, βετεράνοι της διπλωματίας, διανοούμενοι πρέπει και αυτοί να πάρουν θέση.

Να βρούμε επιτέλους τη δύναμη να αντιδράσουμε εναντίον του εαυτού μας, που θα έλεγε και ο Γιώργος Θεοτοκάς.

Η ώρα είναι κατάλληλη για τολμηρούς σκαπανείς. Σκαπανείς που θα γκρεμίσουν το τείχος της εθνικιστικής ρητορείας.  Να μάθουν οι πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτά που οι καλοκαιρινοί τίτλοι περιέγραφαν.

Η Ελλάδα δεν πρέπει -και δεν μπορεί- να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο, πόσο μάλλον από την Μεσόγειο. Η μαξιμαλιστική μας θέση ότι η ανατολική Μεσόγειος ανήκει μόνο στους Έλληνες, τους Ελληνοκύπριους και όσους συμμάχους επιλέξουν -και καθόλου στην Τουρκία- πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Το Δίκαιο της Θάλασσας που συνεχώς επικαλούμαστε έχει ως βασική αρχή ότι όταν οι αποστάσεις είναι μικρότερες των 400 ναυτικών μιλίων απαιτείται συμφωνία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το Καστελόριζο είναι και θα είναι ελληνικό νησί και κανείς δεν το απειλεί -ακόμη και οι πιο έξαλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αμφισβητούν την ελληνικότητά του. Και θα πρέπει να αποκτήσει χωρικά ύδατα 12 μιλίων και όχι 6 -όπως 12 μίλια έχει ορίσει και η Τουρκία την αιγιαλίτιδα ζώνη της στην ανατολική Μεσόγειο (και τον Εύξεινο Πόντο). Αλλά η επήρεια του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του, θα ορισθεί από διεθνή δικαστική διαδικασία, αφού είναι δεδομένο ότι Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί δεν θα δεχθούν το δίκιο του «απέναντι».

Το κυριότερο που πρέπει επιτέλους να πούμε δυνατά είναι ότι η συνεχής ένταση στο Αιγαίο κοστίζει πολλά στους Έλληνες. Η υπεράσπιση ενός πρόσθετου εναέριου χώρου 4 μιλίων πέρα από τα χωρικά ύδατα κάθε νησιού μας στο Αιγαίο -πράξη που κανείς στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν συμμερίζεται- μας κοστίζει κάθε μέρα εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ.

Επενδύσεις στα μεγάλα νησιά χάνονται ενώ χρόνο με το χρόνο τα μικρά νησιά ερημώνουν. Η αστάθεια και η πολεμική ατμόσφαιρα θα μας κρατάει πάντα πίσω όταν μάλιστα περιμένουμε να θραφούμε από το τουριστικό προϊόν.

Εκτός, εκτός αν πείσουμε τον κόσμο όλο, ότι ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει διακοπές από την Κέρκυρα μέχρι τον Πύργο και από την Θάσο μέχρι την Εύβοια.

Μουσικό σήμα

Είναι πολλοί αυτές τις ώρες που ψιθυρίζουν στον Μητσοτάκη «δεν είναι η ώρα για να λύσουμε τις διαφορές μας με τους Τούρκους και τον Ερντογάν – ας κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και βλέπουμε».

Πάντα στην Ελλάδα, οι μεγάλες αποφάσεις είναι πρόωρες πριν τις εκλογές – και είναι άκαιρες μετά τις εκλογές. Έτσι θεοποιήσαμε την αναβολή και την αδράνεια.

Όμως, ας το πάρουμε απόφαση: Ο χρόνος ΔΕΝ δουλεύει υπέρ μας:

– και το σημερινό status quo ΔΕΝ εγγυάται ειρήνη στα παιδιά μας.

– Ή πιστεύουμε ότι κάποιος, κάποτε, θα προσφερθεί να κάνει πόλεμο για μας;

Η ελληνική κοινωνία λοιπόν πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Η συνεχής προσπάθεια για την αποτροπή της σύγκρουσης είναι ανεπαρκής τακτικισμός. Να παραμερίσουμε αυτούς που λένε ότι δεν χρειάζονται πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά. Να παραμερίσουμε αυτούς που λένε ότι ο Τούρκος δεν πιάνεται φίλος.

Ο Τούρκος δεν είναι ένας. Στην Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων μόνο 500 χιλιάδες πανηγύρισαν την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί. Μόνο το 2,5% του πληθυσμού! Γεγονός που επεσήμαναν πολλοί ψύχραιμοι ανεξάρτητοι παρατηρητές αλλά όχι εμείς, που απλώς θρηνούσαμε για την απώλεια της μεγάλης εκκλησίας.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να καθυστερούμε άλλο. Πρέπει να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε με ρεαλισμό την έξοδο από το σπιράλ της ελληνοτουρκικής έντασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αρνηθεί την συνεννόηση. Θα πάει κόντρα στα 2/3 της παράταξης του που παραδοσιακά ζητάει διάλογο και λύση. Θέση όμως ξεκάθαρη πρέπει να πάρουν και όλοι οι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί. Ο Σημίτης, ο Καραμανλής -κουμπάρος του Ερντογάν-, ο Παπανδρέου και βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς.

Όλοι λάτρεις της ιστορίας, και καλοί γνώστες πιστεύω των ιστορικών συμβιβασμών που πήγαν μπροστά τη χώρα. Έναν θα αναφέρω. Το Σύμφωνο φιλίας που υπέγραψε στην Άγκυρα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρουσία του Κεμάλ Ατατούρκ. Ήταν Φθινόπωρο του 1930 με νωπές οι μνήμες της μικρασιατικής καταστροφής.

Ας μπούμε, λοιπόν, στο μυαλό του Βενιζέλου. Και πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός, που πρέπει να διακηρύξει έναν νέο πατριωτισμό.

Μουσικό σήμα

FAKE NEWS

Είμαι η Ερατώ Ζουρουφίδου, ξεφυλλίζω εφημερίδες, σερφάρω στα social media και ανακαλύπτω μικρά και μεγάλα fake news.

 

Ερατώ Ζουρουφίδου: Άραγε…σώζουν ή απειλούν ζωές τα εμβόλια;

Η συζήτηση επανέρχεται συνεχώς

Όχι μόνο από τους ψεκασμένους

– που  αντιδρούν στις μάσκες, στις αποστάσεις, στα αντισηπτικά, ελπίζω όχι και στο πλύσιμο – στο πλύσιμο γενικώς…

Το ερώτημα το θέτουν ακόμη και συστημικά μέσα και συστημικοί δημοσιογράφοι.

Εκπομπές της τηλεόρασης, σάιτ, δημοσιογράφοι στις παρυφές του ιατρικού ρεπορτάζ.

Γκουρού όλων αυτών που βλέπουν με επιφύλαξη τα εμβόλια είναι ο Βρετανός γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield. Ένας γιατρός που το 1998, δημοσίευσε μια έρευνα που υποστήριζε ότι το εμβόλιο κατά ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας, ενδέχεται να προκαλέσει αυτισμό σε παιδιά.

Η έρευνα διαψεύστηκε σχεδόν αμέσως από άλλους ερευνητές – γιατρούς και ο Andrew Wakefieldδιαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο της Μ. Βρετανίας.

Το αντιεμβολιαστικό όμως κίνημα είχε βρει την επιστημονική επίφαση που έψαχνε.

Είκοσι δυο χρόνια μετά και πολλοί πίνουν νερό – και δυστυχώς όχι εμβόλια – στο όνομα του.

Παράδειγμα, γονιός που πριν δύο χρόνια μίλησε στην «Άλλη διάσταση» της ΕΡΤ και οι δηλώσεις παίζουν και ξαναπαίζουν στα social media.

«Ο γιός μου  είναι 5χρονο, δεν έχει κάνει εμβόλια και είναι μια χαρά!»

Προφανώς, αφού όλα τα υπόλοιπα παιδιά γύρω του έχουν εμβολιαστεί.

Στην πρόσφατη επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη, τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν ήταν παιδιά Ρομά. Παιδιά δηλαδή που είχαν μείνει ανεμβολίαστα.

 

Ψιλά γράμματα όλα αυτά, γι αυτούς που σήμερα σηκώνουν την σημαία των αντιεμβολιασμού, βγάζοντας την γλώσσα σε  μια κοινωνία που ζει με τον εφιάλτη μιας επιδημίας που δεν λέει να υποχωρήσει.

Ανάμεσά τους πολλοί από εμάς. Για ακρίβεια 1 στους 2 που σε ερώτημα – θα κάνατε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αν ήταν έτοιμο; – απάντησαν, ΟΧΙ.

Μουσικό σήμα

Εντοπίζετε κι εσείς fake news; Στείλτε μας μήνυμα στο fake@pod.gr

 

Μουσικό σήμα

Σταύρος Θεοδωράκης: Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast αναζητήστε το και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή

Ευχαριστώ τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, και τον Stevie Wonder βέβαια, για τη συνεργασία.

Θα βρεθούμε ξανά σε λίγες ώρες. Διαδώστε το.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό να ακούγεται

FAKE NEWS

Μουσικό σήμα

Ερατώ Ζουρουφίδου: Είμαι η Ερατώ Ζoυρουφίδου, και ανακαλύπτω Fake News

Ο Ιανός μπορεί να σάρωσε Κεφαλονιά,  Ζάκυνθο, και  Καρδίτσα…

Την Πάτρα όμως; Δεν την άγγιξε.

Και επειδή όλοι το έχουν απορία γιατί ο Ιανός έκανε στροφή στην καταστροφική του πορεία

και παρέκαμψε την Πάτρα

βγήκε ο πλέον αρμόδιος να δώσει μια απάντηση.

 

Όχι. Δεν πρόκειται ούτε για κάποιον μετεωρολόγο, ούτε για κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά για τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο ο οποίος δήλωσε:

«Η Πάτρα δεν έπαθε ζημιά από τον Ιανό επειδή την προστάτεψε ο Άγιος Ανδρέας, ο πολιούχος της πόλης».

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν έπραξαν τα ανάλογα και άλλοι Άγιοι. Ο Άγιος Διονύσιος Πολιούχος της Ζακύνθου, ο Άγιος Γεράσιμος της Κεφαλονιάς και ο Άγιος Σεραφείμ πολυούχος της  Καρδίτσας; Τι έκαναν;

Και για να σοβαρευτούμε.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα στέλεχος της εκκλησίας ξεχωρίζει προβάλλοντας ανορθολογικές απόψεις.

Στο επίκαιρο πεδίο του κορονοϊού – σημαντική αν και λιγότερο προβεβλημένη ήταν αυτές τις μέρες η παρέμβαση του Παρθένιου,  ηγούμενου της μονής Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, ο οποίος είπε:

  • Δεν επαρκούν τα κυβερνητικά μέτρα. Παρακαλώ τους πολιτικούς μας και τους εκκλησιαστικούς μας, να φωνάξουν τον κόσμο, να ανοίξουν τις εκκλησίες, να βγει ο κόσμος έξω, να βγάλουν τα εικονίσματα, να κάνουν λιτανείες. Να παρακαλέσουμε τον παντοδύναμο θεό να άρει αυτόν τον πειρασμό.

Αυτό όμως που δεν έκαναν πολιτικοί και εκκλησιαστικοί μάλλον δεν το έκανε τελικά ούτε ο ηγούμενος Παρθένιος.

Πως να εξηγήσουμε αλλιώς το γεγονός ότι στο Άγιο Όρος

Έχουμε ήδη 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα…

Για να συντονιστούμε λοιπόν…

Να αρχίσουμε τις λιτανείες και να μοιράσουμε σωστά τις περιοχές στους Αγίους… μήπως και σωθούμε

Μουσικό σήμα

Εντοπίζετε κι εσείς Fake News; Στείλτε μας μήνυμα στο fake@pod.gr

Μουσικό σήμα

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έχει τη δημοσιογραφική επιμέλεια του podcast που ακούτε, από τους Police ήταν το τραγούδι της ημέρας, θα βρεθούμε ξανά σε λίγες ώρες , διαδώστε το , το επίκαιρο podcast είναι εδώ στο pod.gr

Αν, αν λέω, εκτός από να ακούτε podcast θέλετε και να διαβάζετε podcast αναζητήστε μας στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό να ακούγεται