Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Ε όχι και δικαίωμα!

Διαφημιστικό μήνυμα

Περιμένοντας να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast κάνε άλλη μία έξυπνη κίνηση, κατέβασε στο κινητό σου το allsmart app κάνε εγγραφή και ξεκίνα να συλλέγεις πόντους smart με κάθε αγορά από τα πρατήρια Shell.

Μουσική

Ο Τσαουσέσκου που κάποιοι στην Ελλάδα τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση – αλλά και αυτός πολύ τους αγαπούσε και τους έστελνε και λεφτά για να ενισχύσει την πολιτική τους δράση – ο Τσαουσέσκου λοιπόν υποχρέωνε τις Τσιγγάνες των καραβανιών, σε στείρωση.

Την φρικιαστική αυτή είδηση την θυμίζω για να εμπλουτίσουν λίγο την επιχειρηματολογία τους κάποιοι «δικαιωματιστές» που έχουν βγει στα κάγκελα και φωνάζουν «δεν θα γίνουμε σαν την Γερμανία του Χίτλερ», «δεν είμαστε η Κίνα του Μάο», «δεν θα αναστήσουμε τα γκουλάγκ του Στάλιν». Ας βάλουν λοιπόν και λίγη Ρουμανία στο ρεπερτόριο τους. Θα μου πεις κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν την χιτλερική Γερμανία, την Μαοϊκή Κίνα και την Σταλινική Ρωσία; «Ναι!», θα σου πουν οι εν λόγω «δικαιωματιστές», «κινδυνεύουμε στο βαθμό που η πολιτεία προχωρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τμημάτων του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα στερεί μια σειρά από δικαιώματα σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται».

Και πλάι από αυτό τον αφορισμό μια σειρά από μπούρδες. Για το Σύνταγμα που θα παραβιαστεί αν η αναισθησιολόγος υποχρεωθεί να κάνει το εμβόλιο. Για την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα γίνει κουρελόχαρτο αν ο ανεμβολίαστος δεν ανέβει στο πλοίο για την Σχοινούσα. Για την ΕΕ που δεν θα έχει πρόσωπο να αντικρύσει τους δικτάτορες όλου του κόσμου αν η ίδια διαχωρίσει τους πολίτες της σε ερίφια και πρόβατα.

Για το ιατρικό απόρρητο που καταπατάται αν κάποιος υποχρεωθεί να κάνει self test. Για τον Ιπποκράτη που θα τριγυρνάει στον τάφο του αν καταστήσουμε υποχρεωτικές κάποιες ιατρικές πράξεις. Τώρα πως ο Ιπποκράτης – που δεν ξέρουμε καν αν το κενοτάφιο του στην Λάρισα είναι όντως ο τάφος του- έστειλε σημάδι ότι διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι πράγματι ένα μεγάλο μυστήριο. Βέβαια αυτοί που θέλουν να μας σώσουν από την παραβίαση του Συντάγματος κλπ κλπ δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι κολλούν αφίσες στα Εξάρχεια και κάποιοι τουιτάρουν από τα σαλόνια του Κολωνακίου – για να θυμηθώ έναν παλιό πολιτικό αφορισμό. Και όσοι από αυτούς έχουν αριστερή καταγωγή προτιμούν βέβαια να επισύρουν τον κίνδυνο του Χιτλερισμού και όσοι έχουν δεξιά καταγωγή επιλέγουν ως φόβητρο τον Στάλιν και τον Μάο.

Μουσική

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Νομίζω, και το έχω ξαναγράψει, ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος της ΕΕ. Έπρεπε εξ αρχής να συστήσει σε όλες τις χώρες και να συντονίσει, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων που είναι σε συνεχή επαφή με τους πολίτες. Νοσοκομειακούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δασκάλους, καθηγητές, σερβιτόρους, ταμίες, ταξιτζήδες, πωλητές super market.

Έχει δικαίωμα ένας σεφ – ας πω κάτι ακραίο – που έχει μια μολυσματική νόσο να δουλεύει σε εστιατόριο; Όχι βέβαια. Γιαυτό υπάρχουν και μια σειρά υγειονομικά πρωτόκολλα που το αποτρέπουν. Ένας σεφ λοιπόν που έχει την ινδική μετάλλαξη Δέλτα γιατί πρέπει να έχει το δικαίωμα να σερβίρει τα πιάτα του; Αντιστοίχως κάντε το εικόνα και για τους άλλους εργαζόμενους που ανέφερα. Ταξί με κλειστά τα τζάμια και κλιματισμό και οδηγό με μεταλλαγμένο ιό, ποιος θα ήθελε να πάρει; Ή φοβάστε και εσείς την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού που, όπως λένε οι γιατροί, ο ένας μεταδίδει σε εννιά, οι εννιά σε 81 και αυτοί σε 729… και πάει λέγοντας.

«Και τι να κάνουμε να τους δέσουμε και να τους εμβολιάσουμε;». Ρωτούν δήθεν αθώα οι «δικαιωματιστές». Ότι κάποιους από τους αρνητές πρέπει να τους δέσουμε δεν χωρεί αμφιβολία αλλά όχι για να τους εμβολιάσουμε. Κανείς δεν μιλάει για σωματική βία, ούτε για απολύσεις. Όμως η άρνηση εμβολιασμού σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να έχει συνέπειες. Από την μετάταξη σε υπηρεσίες που οι αρνητές δεν θα έχουν καμία επαφή με άλλους πολίτες, μέχρι την απώλεια μισθού. Αυτή είναι η απαίτηση της ιατρικής, της λογικής, του ανθρωπισμού και πλέον και της κοινωνίας όπως μαρτυρούν οι σχετικές έρευνες.
Αντί όμως να είχαμε τελειώσει νωρίς με αυτές τις ανοησίες καθόμαστε σήμερα και συζητάμε – στο ΣΤΕ μάλιστα, στο Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας – αν η πολιτεία μπορεί να απαιτεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν self test. Ειλικρινά θα ήθελα να ήξερα το προφίλ αυτών των 50 ανθρώπων, μαθητών και εκπαιδευτικών, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να σταματήσουν τα self test στα σχολεία μας, test βέβαια που γίνονται δωρεάν χωρίς καμία προσωπική τους επιβάρυνση.

Είναι προφανώς μέλη του διαχρονικού πλέον σοσιαλμιντιακού κινήματος «Αντιδρώ άρα υπάρχω». «Υπάρχω, όχι στην κοινωνία, ποιος νοιάζεται, αλλά στον ψευδή κόσμο των social media».

Πείτε μου ένα γεγονός, μια απόφαση, από αυτές που θεωρούμε οικουμενικές και λογικές, που δεν ξεσήκωσε και ένα κύμα αρνητών. Μικρό ή μεγάλο. Γιατί όμως; Η πρόσφατη έρευνα του Eurofound που δημοσιοποίησε η Καθημερινή δίνει μια απάντηση.

Οι μισοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν ως πρωταρχική πηγή ενημέρωσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρνητικοί με τα εμβόλια. Οι μισοί! Ενώ δηλαδή στο σύνολο των Ευρωπαίων, το 27% δεν θέλει να εμβολιαστεί, σε αυτούς που έχουν ως κύρια πηγή ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα blogs, το 40% δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί.

Μουσική

Τα παραείπαμε όμως για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και παραλίγο να μείνει ασχολίαστα το δεύτερο μεγάλο θέμα των ημερών. «Τα τείχη που υψώνει η πολιτεία σε αυτούς που δεν θα εμβολιαστούν». «Ο διχασμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Στο θέμα αυτό λοιπόν για να μην περιαυτολογώ με εκφράζει ο λαϊκός αοιδός Πάνος Κιάμος ο οποίος καθαρά και ξάστερα βγήκε και δήλωσε ότι στις δικές τους πίστες, στα δικά του μπουζούκια, θα έχουν θέση μόνο οι εμβολιασμένοι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα πολλά για τον καλλιτέχνη. Έκανα ταχύρρυθμα όμως και ανακάλυψα ότι ο ίδιος έχει δώσει φωνή στα προφητικά λόγια του Νίκου Σαρή. Είναι οι ακροτελεύτιοι στοίχοι του άσματος «Άντε να μην τρελαθώ» που έχει μελοποιήσει ο Χρήστος Δάντης.

«Τι με κοιτάς, ως εδώ
κι αν περνιέσαι για θύμα
μπερδεύεσαι, κρίμα
το θύμα είμαι εγώ
μην τρελαθώ
μην τρελαθώ.
Άντε να μην τρελαθώ!»

Διαφημιστικό μήνυμα

Η είδηση κυκλοφορεί από podcast σε podcast. Yπάρχει ένα μέρος που πας να βάλεις καύσιμα και φεύγεις με μία τοστιέρα ή μία ξυριστική μηχανή. Το allsmart σε επιβραβεύει για κάθε αγορά σου από τα πρατήρια Shell, χαρίζοντάς σου συνεχώς πόντους που μετατρέπονται σε μοναδικά προϊόντα.

Κατέβασε τώρα το allsmart app στο κινητό σου ή κάνε μια αίτηση στο πλησιέστερο πρατήριο Shell. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος και ξεκίνα να κερδίζεις.

Μουσική

Σπικάζ

Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου

Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast podcast, αναζητήστε το
στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται