Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Όχι άλλο κρυφτούλι με την κάνναβη

Μουσική

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Ίσως είναι και κάποιοι από εμάς. Σίγουρα είναι και κάποιοι από εμάς. Τα λύματα μαρτυρούν ότι είναι πάνω από 300.000 άνθρωποι στην Αττική. Ίσως και 350.000, σε σύνολο 3.700.000 κατοίκων. Στην Ελλάδα οι χρήστες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Είναι δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Στις χρονιές της μεγάλης κρίσης, της μεγάλης ανασφάλειας να πω, από το 2012 μέχρι το 2015, είχαμε εκρηχτική άνοδο – τότε που εκτινάχθηκαν και τα ψυχοφάρμακα. Ειδικά το 2015 είχαμε το ρεκόρ των ρεκόρ. Φτάσαμε σχεδόν στο 20% του πληθυσμού. Ναι το 2015, την χρονιά της μεγάλης ψευδαίσθησης.

Και τώρα τους τελευταίους μήνες που όλο και πιο συχνά ακούμε «δεν πάει άλλο», τα ποσοστά πάλι εκτινάσσονται. Γιατί όλες αυτές οι συνήθειες, έχουν σχέση με τις αντοχές μας και τις αδυναμίες μας. Οι χρήστες λοιπόν – ας τους πούμε έτσι – είναι όλων των ηλικιών και όλων των «τάξεων». Από παιδιά του Λυκείου μέχρι ανθρώπους 80 χρονών. Και φτωχοί και πλούσιοι. Και Περιστέρι και Εκάλη και Δραπετσώνα και Γλυφάδα. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι ο τόπος κατοικίας σηματοδοτεί πλέον ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Μουσική

Ναι για την κάνναβη μιλάω. Για το χασίσι, το χόρτο, το μαύρο, την φούντα, την μαριχουάνα, το τσιγαριλίκι. Αν και τώρα τελευταία κάποιοι το ατμίζουν ή παίρνουν το εκχύλισμά του σε σταγόνες – CBD το θεραπευτικό, THC το ψυχαγωγικό. Αλλά ας γυρίσουμε στους ανθρώπους. Υπάρχουν 4 κατηγορίες χρηστών.

Οι χασικλήδες που λατρεύουν το χόρτο και δεν θέλουν να το μπερδεύουν με άλλες ουσίες ούτε καν με το αλκοόλ.

Οι χρήστες του Σαββατοκύριακου που για την παρέα περισσότερο καπνίζουν περιστασιακά χασίς.

Αυτοί που τα πίνουν όλα – μαζί και τα θανατηφόρα ναρκωτικά. Οι εξαρτημένοι των εξαρτήσεων δηλαδή.

Και αυτοί που χρησιμοποιούν την κάνναβη ως φάρμακο.

Ναι, δεν είναι μια δικαιολογία για να «την πίνουν». Έχω ακούσει γιατρούς, καθηγητές σε δημόσια νοσοκομεία, να συστήνουν σε καρκινοπαθείς κάνναβη για την ναυτία και τους πόνους των χημειοθεραπειών ή για να απαλύνουν την σπαστικότητα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Και μετά είναι η επιληψία, το πάρκινσον, η δυστονία, η άνοια, οι διαταραχές ύπνου, το άγχος…

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η χρήση της ήταν ανεμπόδιστη σε όλο τον κόσμο. Από την Αμερική ξεκίνησε η απαγόρευση την δεκαετία του 1930 με την ίδρυση του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών». Μέχρι τότε εθεωρείτο ανώδυνο φάρμακο και μέγα ευφορικό. Άλλωστε γιαυτό ο Ποπάυ τρώει σπανάκι και τα ξεπερνάει όλα – spinach ήταν την δεκαετία του 1930 η συνωμοτική ονομασία της μαριχουάνας.

Γιατί ήθελαν την απαγόρευση οι Αμερικανοί; Οι υπερασπιστές της κάνναβης το συσχετίζουν με την άρση της ποτοαπαγόρευσης και το εμπόριο αλκοόλ. Άλλοι λένε ότι επειδή τότε ξεκινάει η μαζική παραγωγή χημικών φαρμακευτικών προϊόντων. Όπως και να έχει η απαγόρευση επιβάλλεται σε όλο τον κόσμο, κάτι που στην Ελλάδα κάνει ο Μεταξάς το 1936.

Μουσική

Και σήμερα, είναι πάλι η Αμερική που αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού κάνοντας στροφή 180 μοιρών! 43 από τις 51 πολιτείες έχουν επιτρέψει ήδη την φαρμακευτική κάποιες και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Και από κοντά ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία…). Όλοι που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι ακόμη και η υπερβολική δόση κάνναβης δεν οδηγεί στον θάνατο ενώ αντιστοίχως η υπερβολική δόση αλκοόλ είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νέων.

Η απελευθέρωση της χρήσης γέννησε τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, γεγονός που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και οι χώρες του Νότου με σύμμαχο τους το κλίμα. Η Ελλάδα μπήκε δειλά στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης το 2018. Και σήμερα η κυβέρνηση με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διορθώσει τις ατέλειες του προηγούμενου νόμου και να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Η νέα πρόταση νόμου, που συζητούν αυτές τις μέρες στην Βουλή, είναι ένα γενναίο βήμα για την ΝΔ αν και έχει και πολλά παράδοξα. Θα μείνω μόνο σε ένα. Οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές που καλλιεργούν το φυτό στην Ελλάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να το εξάγουν και απαγορεύεται να το εμπορεύονται στην Ελλάδα. Δηλαδή οι Έλληνες – αν δεν αλλάξουν οι σχετικές προτάσεις των υπουργών – θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν την «ελληνική φαρμακευτική κάνναβη» από τα ράφια της Βόρειας Ευρώπης.

Στο μεταξύ συνθετικά κανναβινοειδή έχουν κατακλύσει το ίντερνετ και διάφορα «μαγαζάκια» με είδη καπνού και αρωματικά (!) ενώ στο ημίφως το παράνομο εμπόριο ανθίζει. Με άσχημες συνέπειες για τους νεαρούς κυρίως χρήστες. Γιατί αυτό που ψωνίζουν δεν είναι βέβαια το «χόρτο του παππού». Η υπερκατανάλωση και οι παράνομες συνθήκες παραγωγής με λάμπες και χημικά γρήγορης ανάπτυξης, έχουν μεταλλάξει την κανναβουριά. Από την ήπια δράση περάσαμε στην δραστική ισοπεδωτική επίδραση σε πολλά όργανα του οργανισμού. Οι βλάβες στο νευρικό σύστημα των νέων κυρίως ανθρώπων, μπορεί να μην οδηγούν στον θάνατο αλλά ευθύνονται για διάφορες ψυχώσεις.

Μουσική

Το κρυφτούλι λοιπόν πρέπει να τελειώσει. Η κάνναβη δεν είναι μόνο επενδυτική ευκαιρία – 37 δις ευρώ μέχρι το 2027 είναι η πρόβλεψη! Είναι ευκαιρία για μια συνολική τολμηρή ρύθμιση. Προσωπικά επιμένω στην πρόταση για αποποινικοποίηση της χρήσης για τους ενήλικες και το δικαίωμα προσωπικής καλλιέργειας, με αυστηρούς κανόνες εμπορίας και διάθεσης. Να γίνουμε ειλικρινείς και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στα σχολεία για τις αρνητικές συνέπειες της κάνναβης, του καπνίσματος και του αλκοόλ. Να τους μάθουμε να ζουν χωρίς εξαρτήσεις και όχι με κρυφές εξαρτήσεις.

Η πρωτοφανής σύμπραξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – το ξαναλέω – δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κάνοντας μαζί τώρα ένα μεγαλύτερο βήμα κανείς δεν θα κερδίσει και κανείς δεν θα χάσει ψήφους, για να μιλήσω στην γλώσσα των κομμάτων.

Άλλωστε το υποκριτικό «πνεύμα και ηθική», νομίζω δεν πουλάει πια. Ας το αφήσουμε στην «Ωραία των Αθηνών».

Μουσική

Σπικάζ

Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast podcast, αναζητήστε το
στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται