Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Ωχαδελφιστές όλων των δικαιολογιών, εμβολιαστείτε!

Μουσική

Στην είσοδο του εμβολιαστικού κέντρου μια κυρία με ρωτά: «και εσάς τα λόμπι σας έπεισαν»;

Το είπε με κάποια θλίψη. Σαν να ήθελε να πει «εσύ που είσαι και λίγο πιο ψαγμένος, τι δουλειά έχεις εδώ;».

Την κοίταξα με απορία. «Λόμπι; Ποια λόμπι;».

«Ποιός σας έπεισε να κάνετε το εμβόλιο;», συνέχισε ακάθεκτη.

Θα μπορούσα να της απαντήσω «ο φόβος του κορονοϊού» αλλά είπα να το κάνω πιο βαρύγδουπο μήπως και σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η ανόητη συζήτηση.

– «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», απάντησα.

«Μα αυτά είναι τα λόμπι», αναφώνησε σαν να έβγαλε λαγό από το καπέλο.

«Tα λόμπι κερδίζουν από τα εμβόλια!», φώναξε για να την ακούσουν όλοι, σε ακτίνα 5 μέτρων.

Μουσική

Τι της απάντησα δεν έχει και πολύ σημασία, ίσως μπορείτε και να το φανταστείτε. Δεν ήταν πάντως και πολύ ευγενικό. Το σημαντικό όμως ήταν ότι φορούσε λευκή μπλούζα. Όχι, δεν πρέπει να ήταν γιατρός, ίσως νοσοκόμα ή απλώς βοηθητικό προσωπικό. Ήταν αυτή όμως που έδινε τις οδηγίες στους προσερχόμενους για το εμβόλιο.

Ένας αρνητής στην είσοδο του εμβολιαστικού κέντρου; Ή απλώς κάποιος που κάνει την πλάκα του τρομοκρατώντας τους πολίτες;

Σαν την αφίσα στην Ιπποκράτους (τι ειρωνεία, στην Ιπποκράτους) που μας προειδοποιεί ότι το εμβόλιο, μας αλλάζει το DNA και μας κάνει εθνικά ευάλωτους! Φοβερή τεχνολογία κρύβουν πάντως αυτά τα εμβόλια. Εμβολιάζεις τους Έλληνες και τους κάνεις μαλθακούς – έναντι των Τούρκων φαντάζομαι. Και στους Τούρκους, τι παρενέργειες έχουν; Τους κάνουν φιλέλληνες;

Και μην φωνάξετε «μα ποιος πιστεύει αυτές τις ανοησίες» γιατί αυτές τις μέρες εμφανίστηκε ένας και ήταν και γιατρός! Ο ψυχίατρος στο Δρομοκαΐτειο που είχε πείσει τους 22 ασθενείς του, να μην εμβολιαστούν. «Είναι γεμάτος και ο ίδιος με εμμονές και θρησκευτικές προκαταλήψεις», μου είπε εμπιστευτικά ένας φίλος. Ένας ψυχίατρος λοιπόν που χρησιμοποιούσε την θέση που του έχει εμπιστευθεί η πολιτεία, για να σαμποτάρει τον εμβολιασμό. Και μπορεί με την κινητοποίηση άλλων ψυχιάτρων, οι ασθενείς του να μεταπείστηκαν και τελικά να εμβολιάστηκαν, αλλά το ερώτημα παραμένει: Έχει δικαίωμα ένας άνθρωπος που δουλεύει σε νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμος, τραπεζοκόμος, τραυματιοφορέας, καθαριστής, έχει δικαίωμα να είναι αντίθετος με τους εμβολιασμούς;

Μουσική

Από τους ηγέτες μόνο ο Ντράγκι έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Όχι!

Αρχές Μαρτίου στην Ιταλία ο θάνατος ενός ανθρώπου με εμφύσημα, αποκάλυψε ότι μια νοσοκόμα, θετική στον κορονοιό, ευθυνόταν για την μετάδοση του ιού σε 14 ασθενείς. Μια νοσοκόμα που είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί. Η αποκάλυψη έδωσε την αφορμή στον Ντράγκι να επιβάλλει μέσα σε λίγες μέρες ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους σχετιζόμενους με το σύστημα υγείας. Πλέον όποιος φοράει άσπρη μπλούζα στην Ιταλία και δεν θέλει να εμβολιαστεί έχει δύο δρόμους. Ή άδεια άνευ αποδοχών ή μετακίνηση του σε άλλη κατώτερη μισθολογικά θέση. Αποθήκες, σφράγισμα χαρτιών… Κάτι ανάλογο θα ήταν απολύτως συνταγματικό και στην Ελλάδα λένε όλοι οι σοβαροί Νομικοί της χώρας. Και θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από προσφυγή αντιεμβολιαστών, αποφάσισε ότι «οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί» μπορεί να κριθούν απαραίτητοι σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η απορία όμως παραμένει. Γιατί η Ευρώπη δεν έκανε αυτό που έκανε ο Ντράγκι; Η απάντηση είναι στενάχωρη. Η Ευρώπη αδυνατεί ακόμη και τις κρίσιμες στιγμές να πάρει έγκαιρα, τις αναγκαίες αποφάσεις. Θυμηθείτε και το περιστατικό με την Ούρσουλα και τον Μισέλ στην Άγκυρα, με τον έναν να κοιτάει αμήχανα τον άλλο. Αν όμως η Ευρώπη φοβάται τους σταυροφόρους της πολιτικής ορθότητας και μερικούς παλαιομοδίτες συνδικαλιστές πως να ασκήσει πίεση σε τύπους σαν τον Λουκασένκο;

Μουσική

Αλλά ας επιστρέψω στα εγχώρια. Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στον εμβολιασμό των υγειονομικών στην Ευρώπη. Στα νοσοκομεία έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των διοικητικών – στην ίδια χώρα που το 95% θεωρεί ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές (έρευνα Metron Analysis – διαΝΕΟσις).

Οι περισσότεροι λοιπόν νοσοκομειακοί, που αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο δεν είναι ψεκασμένοι, είναι άλλης κατηγορίας. Είναι αυτοί που σκέφτονται «αφού το εμβόλιο θα το κάνουν όλοι οι άλλοι, γιατί να το κάνω και εγώ;». Ή «ας το κάνουν όλοι οι άλλοι και αν δεν υπάρξουν παρενέργειες, σε λίγους μήνες, αν χρειαστεί, τότε θα το κάνω και εγώ»
Την ίδια σκέψη κάνουν δεκαετίες τώρα πολλοί συνέλληνες σε μια σειρά από προβλήματα.
«Για να έχουμε έσοδα, όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά εγώ μπορώ να φοροδιαφεύγω».

«Για να μην έχουμε έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, αλλά εγώ μπορώ να απασχολώ και κάποιους σε μαύρη εργασία».
«Για να είναι οι θάλασσες μας καθαρές κανείς δεν πρέπει να αφήνει πίσω του σκουπίδια, αλλά εγώ μπορώ να θάβω το κυπελάκι του καφέ, στην άμμο».

«Για να μην είναι αβίωτη η ζωή στην πόλη δεν πρέπει να κατεβαίνουμε με τα αυτοκίνητα στο κέντρο. Έτσι κι εγώ θα βρίσκω πάντα πάρκινγκ έξω από το αγαπημένο μου καφέ».
Ναι, είναι η γνωστή φιλοσοφία του «ωχαδελφισμού». Με αυτήν λοιπόν πρέπει να συγκρουστούμε κάνοντας άμεσα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς όπως έγινε και για τους άντρες των ΕΜΑΚ.

Άλλωστε το ερώτημα, «το κράτος έχει δικαίωμα να μας επιβάλει τέτοιους ‘’καταναγκασμούς’’», απαντήθηκε τότε που αποφασίστηκε ότι είναι υποχρεωτικό το κράνος στους μοτοσικλετιστές. Το κεφάλι το δικό μου θα σπάσω αν πέσω από την μηχανή, δικαίωμα μου δεν είναι λοιπόν; Όχι θα απαντήσουν όλοι και όχι μόνο οι γονείς μου.

Μουσική

Σπικάζ

Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast podcast, αναζητήστε το
στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται