Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Ποιος θα γκρεμίσει το βασίλειο των καισαρικών;

Διαφημιστικό μήνυμα

Περιμένοντας να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast κάνε άλλη μία έξυπνη κίνηση, κατέβασε στο κινητό σου το allsmart app κάνε εγγραφή και ξεκίνα να συλλέγεις πόντους smart με κάθε αγορά από τα πρατήρια Shell.

Μουσική

Ποιος λοιπόν μας σφάζει τις γυναίκες; Ποιος;

Αλλά για μια στιγμή… Πως προέκυψε αυτό το «μας». Είναι «κτητικό»; Εκφράζει «πόθο» ή «κυριαρχία»; Τι υποκρύπτει;

Και μετά υπάρχει άλλη μια ένσταση. «Σφάζει;». Είναι η σωστή λέξη; Μήπως ο σχολιαστής υποτιμά την χειρουργική πράξη; Και προσπαθεί να υποδείξει στις γυναίκες πως θα συμπεριφερθούν στο σώμα τους;

Και η «τεκνοποίηση»; Είναι όρος πολιτικά ορθός; Μήπως να ξεκινήσουμε μια καμπάνια στα social media για το αν μπορεί κάποιος να τα γράφει όλα αυτά, να κάνουμε και ένα χάσταγκ, #poiosmassfazei, να γίνει πανηγύρι. Να τοποθετηθούν οι γλωσσολόγοι, οι δικαιωματιστές, οι γιατροί και βεβαίως οι πολιτευτές. Να μαλώσουμε ξανά για τις λέξεις και να αφήσουμε απείραχτα τα γεγονότα.

Όχι ότι οι λέξεις δεν έχουν και αυτές την αξία τους… Έχουν και παραέχουν. Αλλά τα γεγονότα έχουν μεγαλύτερη αξία. Και τα γεγονότα λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε επιδημία καισαρικών! Ζούμε στη χώρα με τις περισσότερες καισαρικές στην Ευρώπη και τις περισσότερες ιδιωτικές θερμοκοιτίδες. Αυτά τα δύο συνδέονται, αν με εννοείτε. Η μόδα ξεκίνησε από τις ιδιωτικές κλινικές την δεκαετία του ’90 και γρήγορα πρόσβαλε όλο το δημόσιο.

Ο ΟΗΕ από το 2013 έχει καταγγείλει την Ελλάδα για κακοποίηση των γυναικών, λόγω της κατάχρησης των καισαρικών και για έλλειψη σεβασμού προς την έγκυο γυναίκα. Δύο χρόνια μετά, το 2015 καταγράψαμε παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ: 77% οι καισαρικές! Και το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε 1000 γεννήσεις οι 531 έγιναν με καισαρική, οι 417 με φυσιολογικό τοκετό ενώ για 52 δεν διαθέτουμε πληροφορίες – μάλλον είπαν στον πεθερό ότι ήρθε με τον πελαργό.

Μουσική

Η αλήθεια είναι ότι οι γεννήσεις με καισαρικές αυξάνονται σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – ναι υπήρχε και πριν την πανδημία – τα ποσοστά των γεννήσεων με καισαρική έχουν τριπλασιαστεί ανάμεσα στο 1990 και το 2015. Από το 7% έχουν πάει στο 20%. Στην Γαλλία είναι 20%, στην Γερμανία 30%, στην Σουηδία 17%, στην Ισπανία 25%, στην Ιταλία 33%, στο Ισραήλ 15%.

Εμείς όμως ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία. Ναι στην Τουρκία που ο Ερντογάν πλέον θέλει ακόμη και η μεταφράστρια του να φορά μαντίλα, στην Τουρκία που αποσύρθηκε από την συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το ποσοστό των καισαρικών που στις περισσότερες περιπτώσεις υποκρύπτει μαιευτική βία, είναι και εκεί πλειοψηφικό, 55%.

Ο κυριότερος λόγος, λένε οι ερευνητές, που η καισαρική είναι πρώτη επιλογή των γυναικολόγων είναι ότι είναι γρήγορη και χρονικά απολύτως προσδιορισμένη. Και φιλοσοφούν (οι ερευνητές): Στην Ελλάδα κάθε γυναίκα έχει τον προσωπικό της γυναικολόγο. Ο τοκετός όμως μπορεί να κρατήσει και 24 ώρες ή και 36 ώρες. Η καισαρική τομή από την άλλη είναι μια επέμβαση που διαρκεί περίπου μισή ώρα, την ημέρα και την ώρα που ο γιατρός έχει επιλέξει.

Οι λόγοι όμως που κυριαρχούν οι καισαρικές την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι προγραμματίζονται εύκολα. Είναι, όπως μου εξήγησε έμπειρος μαιευτήρας, ότι πλέον μια ολόκληρη γενιά γυναικολόγων δεν έχει την κουλτούρα του φυσιολογικού τοκετού και θεωρεί την γέννα ιατρική επέμβαση!

Και οι γυναίκες πείθονται εύκολα ότι είναι φυσιολογικό να σημειώνεις στην ατζέντα σου «5 με 7 καισαρική». Το ψηστήρι περιλαμβάνει φράσεις όπως «να ξέρεις το ραντεβού σου και να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή μέσα στην νύχτα», «να προγραμματίσει και ο άντρα σου το ρεπό του». Και όταν αυτά δεν πιάνουν επιλέγεται ο αιφνιδιασμός. Λίγες μέρες πριν την γέννα αρχίζουν να εκφράζονται φόβοι για την «θέση του μωρού», για τον ομφάλιο λώρο «που έχει τυλιχθεί στο λαιμουδάκι του» και για τον τράχηλο «που μοιάζει πολύ σκληρός και θα ταλαιπωρηθείς». Και μετά υπάρχει το ψέμα της «στενής λεκάνης». Ναι η γυναικεία περιφέρεια στένεψε τις τελευταίες δεκαετίες αλλά όχι όσο νομίζουμε. Την δεκαετία του ’60 υπολογίζεται ότι 30 βρέφη στα χίλια δεν μπορούσαν να χωρέσουν από το κανάλι γέννησης. Σήμερα υπολογίζεται ότι 36 βρέφη στα χίλια θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα. Και ναι σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις – 3% – όπως και σε κάποιες άλλες σπάνιες επιπλοκές, που σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν συνολικά το 7%, η καισαρική μπορεί να σώσει ζωές. Όμως η αναίτια χρήση της εκθέτει την μητέρα και το παιδί σε πολλούς κίνδυνους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις – στο 90% δηλαδή των τοκετών – η φυσιολογική γέννα αποτελεί την ποιο ασφαλή επιλογή για την μητέρα και το παιδί. Γιαυτό το αποδεκτό όριο καισαρικών έχει τεθεί παγκοσμίως στο 15%!

Μουσική

Επομένως η «επιδημία» των καισαρικών στον τόπο μας δεν οφείλεται σε ιατρικούς λόγους. Εκτός και αν πιστέψουμε ότι οι Ελληνίδες είναι πιο στενές από όλες τις γυναίκες του κόσμου και γενικότερα έχουν ένα άλλο διαφορετικό DNA.

Στις μέρες μας λοιπόν που το δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει το σώμα της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί – τουλάχιστον φανερά – από κανέναν, οι Ελληνίδες πρέπει να δώσουν την δική τους μάχη για να πάψει η χώρα μας να είναι το βασίλειο της καισαρικής. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Αρκεί οι γυναίκες να δράσουν με αυτοπεποίθηση έχοντας στο πλευρό τους την Πολιτεία.

Μιλώντας με γιατρούς που αντιστέκονται στην επέλαση της καισαρικής αλλά και με «ψαγμένες» γυναίκες ξεχωρίζω δύο προτάσεις:

– Οι αμοιβές καισαρικής και φυσιολογικής γέννας να είναι ίδιες. Να πάψουν δηλαδή γιατροί και το σύστημα που τους συνοδεύει να έχουν οικονομικό κίνητρο.

– Οι κλινικές – δημόσιες και ιδιωτικές – να έχουν την υποχρέωση να δημοσιεύουν στατιστικά δεδομένα. Και να δημιουργηθεί ένα μητρώο γυναικολόγων όπου η κάθε γυναίκα θα μπορεί να δει το ποσοστό των καισαρικών που συνοδεύει έναν γιατρό. Γιατρός «άλφα» ποσοστό καισαρικών 10%. Γιατρός «βήτα» ποσοστό καισαρικών 90%. Ναι γιατί υπάρχουν γυναικολόγοι που ξεγεννούν σχεδόν πάντα φυσιολογικά, όπως υπάρχουν και γυναικολόγοι που στο «παίρνουν» σχεδόν πάντα με καισαρικές.

Είναι μέτρα, που μαζί με πολλά άλλα συμπληρωματικά, έχουν παρθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Βόρεια Αμερική και έχουν μειώσει ακόμη και στο μισό τις καισαρικές. Και έχουν δώσει ξανά το δικαίωμα στις γυναίκες να αποφασίζουν αυτές και όχι τα λογιστήρια των κλινικών και τα καλεντάρια των γιατρών, πως θα γεννούν.

Διαφημιστικό μήνυμα

Η είδηση κυκλοφορεί από podcast σε podcast. Yπάρχει ένα μέρος που πας να βάλεις καύσιμα και φεύγεις με μία τοστιέρα ή μία ξυριστική μηχανή. Το allsmart σε επιβραβεύει για κάθε αγορά σου από τα πρατήρια Shell, χαρίζοντάς σου συνεχώς πόντους που μετατρέπονται σε μοναδικά προϊόντα.

Κατέβασε τώρα το allsmart app στο κινητό σου ή κάνε μια αίτηση στο πλησιέστερο πρατήριο Shell. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος και ξεκίνα να κερδίζεις.

Μουσική

Σπικάζ

Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου

Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast podcast, αναζητήστε το
στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται