Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Θα εγκατέλειπες για πάντα το φιλαράκι σου;
Διαφημιστικό μήνυμα
Περιμένοντας να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast κάνε άλλη μία έξυπνη κίνηση, κατέβασε στο κινητό σου το allsmart app κάνε εγγραφή και ξεκίνα να συλλέγεις πόντους smart με κάθε αγορά από τα πρατήρια Shell.
Μουσική
«Το σκυλί στο σπίτι σας».
Η φωνή της, τρυπούσε τύμπανο.
Ευτυχώς ο Σήφης δεν καταλαβαίνει πολύ τα ανθρώπινα και δεν έδειξε να ταράζεται.
Ίσως και να το έχει πάρει απόφαση μετά από τόσα χρόνια. Πάντα θα υπάρχει κάποια ή κάποιος που δεν αγαπάει τους σκύλους. Ή που σκιάζεται όταν τους βλέπει. Μιλώ για τους σκύλους και όχι για τα κουτάβια. Γιατί τα κουτάβια όλοι τα λατρεύουν. Να τα χαϊδέψουν, να τα πάρουν αγκαλιά, ακόμη και να τρίψουν τις μύτες τους με τις μουσούδες τους.
«Κοίτα – κοίτα τι χαριτωμένο που είναι. Κουκλίστικο. Σαν ψεύτικο». Άμα έχετε ακούσει αυτή την φράση, ξέρετε και τα λάθη που θα ακολουθήσουν. Γιατί το σκυλί δεν είναι ψεύτικο. Δεν είναι λούτρινο που το έχεις το βράδι στον καναπέ και μετά, το πρωί, το βρίσκεις πάλι στον καναπέ.
Όπως λένε οι εκτροφείς, τους μήνες της καραντίνας – ειδικά του 2ου λοκντάουν – οι πόλεις γέμισαν κουτάβια. Κάποιοι τα πήραν για να βολτάρουν εύκολα – αφού ο σκύλος ήταν από μόνος του διαβατήριο εξόδου. Και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, τα πήραν για να παρηγορήσουν τα παιδιά τους που δεν μπορούσαν ούτε στην παιδική χαρά να πάνε. Που είναι τώρα όλα αυτά τα σκυλιά; Όποιοι βολτάρουν στο Πεδίο του Άρεως, στο Άλσος Βεΐκου, στο δάσος Συγγρού, στο πάρκο Τρίτση, στον Υμηττό, το Πάρκο Εργατιάς στην Δραπετσώνα, στο δάσος της Καισαριανής, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έχουν την απάντηση. Τα σκυλιά είναι εκεί! Εκατοντάδες μικρά σκυλιά εγκαταλειμμένα από τους εποχικούς φιλόζωους.
Βέβαια, η εγκατάλειψη των καλύτερων φίλων του ανθρώπου δεν είναι μια νέα συνήθεια. Σε όλη την χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο εγκαταλειμμένα σκυλιά και πολλαπλάσιος αριθμός εγκαταλειμμένα γατιά.
Μουσική
Αλλά ας γυρίσουμε στην τωρινή περιπέτεια του Σήφη που ίσως μαρτυρά πολλά για την σχέση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού με τα ζώα.
Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο δημοτικό αθλητικό κέντρο. Με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και κολυμβητήριο. Η κυρία λοιπόν, φύλακας του κέντρου, έχει πάθει υστερία.
«Το σκυλί στο δρόμο – το σκυλί στο δρόμο». Εννοούσε να φύγει ο σκύλος από το αθλητικό κέντρο και όπου θέλει ας πάει. Ως φίλος του Σήφη είπα να μεσολαβήσω.
«Μα δεν θα είναι ούτε στα γήπεδα, ούτε στους διαδρόμους, ούτε στην εξέδρα. Σε μια σκιά θέλει να με περιμένει όση ώρα θα γυμνάζομαι.»
«Όχι – όχι. Τα φοβάμαι τα σκυλιά».
«Μα δεν είπαμε να το πάρετε αγκαλιά. Στην γωνία θα είναι δεμένος με το λουρί του.
Ήσυχος στην ρίζα του δέντρου για μισή ώρα το πολύ.»
«Όχι όχι. Μπορεί να κόψει το λουρί και να δαγκώσει κανέναν».
Ο Σήφης γέλασε. Ναι, είπαμε δεν ξέρει τα ανθρώπινα, αλλά κάποιες λέξεις τις καταλαβαίνει. Άκου να κόψει το λουρί; Σε αστυνομική ταινία παίζει; Και γιατί να δαγκώσει; Εδώ δεν δαγκώνει τα κανίς που τον προκαλούν γαυγίζοντας συνεχώς στην μούρη του, γιατί να δαγκώσει κάποιον άνθρωπο; Ακόμη και με τις γάτες κάνει πως τις αγριεύει αλλά μόνο για παιγνίδι. Έτσι για να μην χάνει το κύρος του στην σκυλίσια κοινότητα.
Με τα μόνα ζωντανά που έχει πρόβλημα ο Σήφης είναι τα κατσίκια. Στην Κρήτη όταν κατεβαίνουμε και σκαρφαλώνουμε στα βουνά, όταν δει κατσίκια αγριεύει. Και είναι έτοιμος να δώσει μάχη με τον αρχηγό του κοπαδιού ή με την μεγαλύτερη αίγα. Ο πατέρας του ξέρω ότι φύλαγε πρόβατα στις Μαδάρες. Κρητικός ιχνηλάτης σαν να λέμε. Και η μάνα του Γερμανίδα. Κούρτσχααρ επί το ακριβέστερον. Ίσως, ίσως λέω, κάποιος πρόγονος του να έχει βρει τραγικό θάνατο από τα κέρατα κάποιου αγροκάτσικου και το τραύμα να έχει μεταφερθεί μέσω DNA στον Σήφη. Όλα παίζουν.
Μουσική
Αλλά τέλος πάντων τώρα είμαστε στην Αθήνα και κατσίκια δεν υπάρχουν ούτε ζωγραφιστά.
Οι φωνές της δημοτικής υπαλλήλου είχαν καταντήσει βαρετές και για τον Σήφη. Ξάπλωσε, παρακολουθούσε και σκεφτόταν πόσο άδικη είναι πολλές φορές η σκυλίσια ζωή. Κατά βάθος όμως αισθανόταν τυχερός. Κανένας δεν τον έχει κακοποιήσει και κανείς δεν θα τον εγκαταλείψει. Χιλιάδες άλλα σκυλιά σε όλη την Ελλάδα περνούν όλη τους την ζωή μέσα σε ένα πλαγιασμένο βαρέλι. Ή δεμένα σε έναν στύλο με αλυσίδα δυο μέτρα. Κάποια άλλα υποφέρουν απομονωμένα σε τόσο δα μικρά μπαλκόνια, παριστάνοντας τους φύλακες.
Ευτυχώς όμως από εβδομάδα σε εβδομάδα και ως τον Σεπτέμβρη σίγουρα, θα περάσει από την Βουλή ο νόμος που θα κάνει την κακοποίηση των ζώων, κακούργημα.
Θα είναι αφορμή – έτσι πιστεύει ο Σήφης – να αλλάξει τη νοοτροπία μας απέναντι στα σκυλιά. Και ευτυχώς τις τελευταίες μέρες διορθώθηκε και ένα μεγάλο λάθος που πήγε να γίνει. Στην αγωνία της πολιτείας να περιορίσει τα αδέσποτα, το σχέδιο νόμου απαγόρευε παντελώς την αναπαραγωγή σκυλιών στις αυλές και στα σπίτια. Εν ολίγοις μόλις γεννιόταν ένα σκυλί έπρεπε να στειρωθεί! Ακούστε εκεί βαρβαρότητα. Ο Σήφης έχει 13 χρόνια εμπειρίας. Έχει μυρίσει χιλιάδες αποτυπώματα. Ξέρει ότι υπάρχουν και καλά και κακά σκυλιά. Αλλά αν οι άνθρωποι λένε ότι ο σκύλος παίρνει τον χαρακτήρα του αφεντικού του, των ανθρώπων τέλος πάντων με τους οποίους ζει, γιατί αυτός ο χαρακτήρας να μην μπορεί να κληρονομηθεί; Τι είναι τα σκυλιά; Αξεσουάρ; Φέτος θα πάρω ένα άσπρο; Και όταν πεθάνει, θα πάρω ένα καφετί;
Την ίδια άποψη είχαν και δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανάμεσα τους και εκατοντάδες κτηνίατροι που έδωσαν μάχη στην διαβούλευση και το σχέδιο νόμου άλλαξε. Ένα δεσποζόμενο ζώο μπορεί πλέον να έχει μία γέννα στην ζωή του, μετά από άδεια που θα δίνεται από πενταμελή δημοτική επιτροπή (ελπίζω να μην κληθεί να μετέχει η φύλακας του Κέντρου).
Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα δίνει υποχρεωτικά, δείγμα γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης DNA Ζώων Συντροφιάς. Έτσι ακόμα και αν εγκαταλειφθούν τα νεογέννητα, θα είναι εύκολο να βρεθούν μέσω του DNA οι γεννήτορες και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες.
Το κοφτό γαύγισμα του Σήφη, έδωσε τέλος στην διαμάχη που είχε ξεσπάσει στον περίβολο του κέντρου.
«Δεν θα φάμε όλη την ημέρα μας εδώ», μου είπε με το βλέμμα του.
«Γαβ – γαβ – γαβ».
Κάτι που ανάλογα τον τονισμό και το μπάσο μπορεί και να σημαίνει: «πάμε εκεί που μας αγαπάνε».
Διαφημιστικό μήνυμα
Η είδηση κυκλοφορεί από podcast σε podcast. Yπάρχει ένα μέρος που πας να βάλεις καύσιμα και φεύγεις με μία τοστιέρα ή μία ξυριστική μηχανή. Το allsmart σε επιβραβεύει για κάθε αγορά σου από τα πρατήρια Shell, χαρίζοντάς σου συνεχώς πόντους που μετατρέπονται σε μοναδικά προϊόντα.
Κατέβασε τώρα το allsmart app στο κινητό σου ή κάνε μια αίτηση στο πλησιέστερο πρατήριο Shell. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος και ξεκίνα να κερδίζεις.
Μουσική
Σπικάζ
Ακούσατε το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Στους ήχους ο Μάριος Πλασκασοβίτης.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ερατώ Ζουρουφίδου
Αν θέλετε να διαβάζετε το podcast podcast, αναζητήστε το
στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Θα ξαναβρεθούμε σύντομα.
Μουσικό σήμα
Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται