Τα podcast αλλάζουν το παιχνίδι

Που τα βρίσκουμε & πώς τα ακούμε

της Ράνιας Λιανού

«Τα podcast είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καλλιεργηθεί ο παραγωγικός διάλογος. Κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν και να σκέφτονται και ελπίζω να μας φέρουν όλους πιο κοντά».

 

Με αυτή τη φράση ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το 2019 ότι θα ξεκινήσει τη δική του σειρά podcast. Και η Μισέλ προσέθεσε «τα podcast ενισχύουν τις φωνές που αγνοούνται και σιωπούν».

Η ιδρύτρια του Huffington Post Αριάννα Χάφινγκτον – γνωστή για την καινοτόμα δράση της στα ΜΜΕ – δημιούργησε το δικό της podcast πριν από 2 χρόνια, με τίτλο The Thrive Global Podcast. Ποδαρικό έκανε η Τζένιφερ Άνιστον και όλη η Αμερική άκουσε την συζήτησή τους για τις προτεραιότητες στη ζωή. Το περίφημο The Daily των New York Times είναι πλέον ο καλύτερος τρόπος για να αρχίζει κανείς τη μέρα του με σωστή ενημέρωση, ενώ μέχρι και ο Ντουέϊν – The Rock – Τζόνσον, κάνει την παραγωγή στο podcast What Really Happened.

Και μετά είναι οι ήρωες της μουσικής, οι έγκυροι διεθνείς αναλυτές αλλά και πολίτες που αποκτούν φωνή μέσα από το δικό τους podcast.

Πώς ακούμε podcast λοιπόν

Ο πιο εύκολος τρόπος να ακούσεις podcast, είναι μέσω των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται όπου συνήθως υπάρχουν ενσωματωμένοι players για streaming. Μια τέτοια σελίδα είναι και το pod.gr, ένα σύγχρονο και εύχρηστο site που φιλοξενεί μόνο podcast.

Podcast ακούμε σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες που διατίθενται είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Οι περισσότερες εφαρμογές – και βέβαια και τα δικά μας podcast – είναι δωρεάν, αλλά όποιος θέλει να αποφύγετε τις διαφημίσεις που βάζουν οι πλατφόρμες μπορεί να πληρώσει μια μικρή μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε την εφαρμογή που σας ταιριάζει, βάσει της πλοήγησης και της ευκολίας που προσφέρει στον κάθε χρήστη η εκάστοτε πλατφόρμα.

Σε όποια πλατφόρμα και αν είστε, κάνετε εγγραφή, follow ή προσθήκη στα αγαπημένα τα podcast που σας ενδιαφέρουν κι έτσι θα έχετε άμεση πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή.

Spotify

 Εάν έχετε την εφαρμογή Spotify στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας, μπορείτε από εκεί να ακούσετε podcast. Κάντε αναζήτηση απευθείας στην εφαρμογή για τα podcast που σας ενδιαφέρουν ή μεταβείτε στην ενότητα “Αναζήτηση” στο αριστερό μενού και επιλέξτε την καρτέλα “Podcasts” για να ανακαλύψετε νέες προτάσεις. Το Spotify δίνει ελεύθερη πρόσβαση στην ακρόαση podcast, ωστόσο χωρίς συνδρομή premium θα πρέπει να ακούσετε τις διαφημίσεις μεταξύ επεισοδίων.

Apple

 Εάν έχετε υπολογιστή Apple, η εφαρμογή «podcasts» είναι ήδη προεγκατεστημένη. Απλά ανοίξτε την και αναζητήστε στο μενού αριστερά το podcast που ψάχνετε ή ανακαλύψτε νέες προτάσεις βάσει θεματολογίας, χρονολογίας, ενδιαφερόντων κλπ. Υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης των αγαπημένων σας επεισοδίων που «κατεβαίνουν» στην βιβλιοθήκη για να τα ακούσετε αργότερα.

Podcast στο κινητό ή στο tablet

Κινητό Android

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε τις εφαρμογές podcast και κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο βάσει της φιλοσοφίας της. Οι πιο δημοφιλείς είναι το Spotify, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε επεισόδια μέσα στην εφαρμογή και να τα ακούσετε offline αργότερα, αλλά και το Google Podcasts όπου κατεβάζοντας τα επεισόδια, τα έχετε οποιαδήποτε στιγμή διαθέσιμα offline στις λήψεις του κινητού σας.

iPhone & iPad

Για χρήστες iPhone & iPad, υπάρχει προεγκατεστημένη η εφαρμογή «Podcasts» κατά την αγορά. Μπορείτε να ψάξετε το podcast που σας ενδιαφέρει στην αναζήτηση ή να περιηγηθείτε  στις κατηγορίες. Κι εδώ υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης των αγαπημένων σας επεισοδίων που «κατεβαίνουν» στην βιβλιοθήκη για να τα ακούσετε αργότερα.

Ακόμα 2 δωρεάν εφαρμογές

Χρήστες Android & iOS αναζητήστε το Pocket Casts – μέσω Google Play – με πάνω από 300 χιλιάδες επιλογές podcast και την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα Stitcher όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε επεισόδια για να τα ακούσετε offline.

Χρήστες iPhone, iPad & Apple Watch έχουν μια δωρεάν καλή εναλλακτική λύση, το Overcast – μέσω App Store – με δυνατότητα αποθήκευσης επεισοδίων για να τα ακούσεις αργότερα.

Πώς δεν θα χάνετε τα αγαπημένα σας podcast

Όταν βρείτε μια εκπομπή podcast που σας αρέσει, επιλέξτε ένα επεισόδιο για να ακούσετε. Εάν πραγματικά σας αρέσει, όλες οι εφαρμογές podcast έχουν ένα χαρακτηριστικό “subscribe” ή “follow”. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αυτόματα ή να ειδοποιήστε για νέα επεισόδια podcast στο τηλέφωνό σας όταν αυτά βγαίνουν στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πρέπει πάντα να ψάχνετε το podcast από την αρχή για να βρείτε τυχόν νέο περιεχόμενο.

Και η προσφορά του pod.gr

Όποιος θέλει μπορεί να γίνει συνδρομητής στο newsletter του pod.gr και να επιλέξει ο ίδιος αν θέλει καθημερινή ενημέρωση (1η επιλογή), εβδομαδιαία ενημέρωση (2η επιλογή) ή ενημέρωση για κάποιες συγκεκριμένες θεματικές (3η επιλογή).

Και το σημαντικότερο: όσοι επιλέξουν να γίνουν συνδρομητές στο newsletter του pod.gr – κάτι που είναι εντελώς δωρεάν – θα λαμβάνουν τα επεισόδια των αγαπημένων τους podcast 8 ώρες πριν την ανάρτησή τους στο pod.gr !