Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος θυμάται τον Γιάννη Πουλόπουλο

Σπικάζ

Σταύρος Θεοδωράκης: Τον Λευτέρη Παπαδόπουλο τον γνώρισα καλά τη δεκαετία του ’90. Ήμουν κι εγώ σε μια άκρη στο τραπέζι των «Λευτεριστών». Οι λεπτομέρειες δεν είναι του παρόντος. Τον χειμώνα του 2019, συναντιόμασταν με το Λευτέρη Παπαδόπουλο, δυό φορές κάθε εβδομάδα. Εγώ με το μαγνητόφωνό μου κι εκείνος με τις αναμνήσεις του. Αλλά κι αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι του παρόντος. Το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου, πέθανε ο μεγάλος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος. «Ο Δρόμος», ο δίσκος των τριών εκατομμυρίων πωλήσεων, έχει την υπογραφή του Γιάννη Πουλόπουλου, του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακούστε λοιπόν τον στιχουργό να μιλάει για το φτωχόπαιδο που κάποτε δούλευε σε μάντρα οικοδομικών υλικών και έγινε η φωνή όλων των ερωτευμένων.

Μουσική – Πήρα σύννεφο δυό τόπια

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Έρχεται λοιπόν ο Πλέσσας και βάζει μέσον για να του γράψω κανά τραγούδι. Στην εφημερίδα τότε έχουμε ένα συνάδελφο ο οποίος είναι καταπληκτικός. Ο Κώστας ο Σταματίου, ο οποίος έχει μια φιλία και σχέση επαγγελματική με το Φίνο. Φίνος Φιλμς.

Του λέει ο Φίνος, δεν του λες του μικρού αυτουνού να μας γράψει κανένα τραγούδι; Για ποιον λες; Λέει για τον Πλέσσα. Έρχεται αυτός, με βρίσκει. Μου λέει «γράψε κάτι και για τον Πλέσσα ρε παιδί μου». Λέω ναι. Και γράφω και ένα τραγούδι για τον Πλέσσα, το οποίο γίνεται και αυτό μεγάλη επιτυχία. «Μη του μιλάτε του παιδιού αφήστε το να κλάψει». Το ξέρεις αυτό;

Σταύρος Θεοδωράκης: Όλα τα ξέρω.

(Ξεκινά να τραγουδά) «Μη του μιλάτε του παιδιού …

Λ.Π: Αυτό.

Σ.Θ: Είδες, ξέρω και τον ρυθμό.

Λ. Π: … αφήστε το να κλάψει». Ένα χασάπικο.

Μουσική – Μη του μιλάτε του παιδιού


Λ.Π: Και του δίνω του Πλέσσα 12 τραγούδια, εκείνο τον καιρό ό,τι γράφω τα αφήνω σκόρπια σε ένα τραπέζι, τα βρίσκει αυτός και τρελαίνεται. Και φτιάχνει 12 τραγούδια για ένα μεγάλο δίσκο. 12 τραγούδια έχουν οι μεγάλοι δίσκοι. Και ο δίσκος αυτός παρακαλώ γίνεται ανάρπαστος και σπάει όλα τα ρεκόρ κυκλοφορίας όλων των εποχών.

Μουσική: Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου

Λ.Π: Ο «Δρόμος» με τον Πουλόπουλο σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και εξακολουθεί και σήμερα να είναι ο νούμερο ένα σε πωλήσεις δίσκος. Έχει μέσα τα τραγούδια που τα ξέρουν όλοι, ας πούμε.

Σ.Θ: «Το άγαλμα»;

Λ.Π: «Το άγαλμα», «Ξημερώνει Κυριακή». Αποθέωση. Λεφτά αρκετά και δόξα μεγάλη. Εκπομπές στις οποίες καλούμαι συνέχεια. Ή μια εκπομπή η οποία στηρίζεται σε εμένα και λέγεται «Να η ευκαιρία» και κάνει μεγάλη φασαρία τότε.

Μουσική: Ξημερώνει Κυριακή

Λ.Π: Ο Γιάννης πολύ μεγάλος τραγουδιστής. Αλλά τώρα, εδώ και δυο χρόνια έχει τυφλωθεί. Αυτός ο πολύ μεγάλος τραγουδιστής…

Ο «Δρόμος» είναι το μεγάλο του σουξέ, αλλά πριν είχε κάνει διάφορα πολύ σουξέ.

Σ.Θ: Το αναγνώρισε ποτέ;

Λ.Π: Πώς πώς… Ήταν πολύ φτωχό παιδί. Δούλευε σε μάντρες που φτιάχνανε σπίτια. Φτωχό παιδί, πολύ φτωχό. Με αυτά τα τραγούδια όμως ανέβηκε. Αλλά πρώτη φορά τον χρησιμοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα τραγούδι που έχει γράψει ο Καμπανέλλης τα λόγια…

Μουσική: Από το παράθυρό σου

Λ.Π: Ένα πολύ ωραίο τραγούδι που το έλεγε ο Πουλόπουλος με μουσική του Πλέσσα αφιερωμένο στη μάνα μου.

Η μάνα μου φοράει τσεμπέρι

σαν τις μανάδες τις παλιές

Παίρνει την Παναγιά απ’ το χέρι

και τρέχουνε στις γειτονιές

και σμίγουνε με τον κοσμάκη

που λέει το ψωμί ψωμάκι

Δεν ξέρω να τις ξεχωρίσω

ποιανής το χέρι να φιλήσω

 

Μουσική: Η μάνα μου φοράει τσεμπέρι

Λ.Π: Ας πούμε ένα πολύ μεγάλο σουξέ. Δεν μπορεί να είναι σπουδαίο τραγούδι, αλλά είναι πολύ μεγάλο σουξέ.

Άπλωσε το μεσονύχτι το γλυκό του δίχτυ

πάνω στη μικρή μας γειτονιά

Ξέχασέ τα όλα τώρα, είναι της αγάπης ώρα

βάλε το κλειδί στην κλειδωνιά

Καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία

κόγχη και λατρεία, τοίχος και φιλιά

Καμαρούλα μια σταλιά, τοίχος και φιλιά

Φύσα το κερί να σβήσει και να μάς αφήσει

μόνους μες στη νύχτα την καλή

Σφίξου στην καρδιά μου επάνω για να σε ζεστάνω

σα χελιδονάκι, σαν πουλί.

Μουσική: Καμαρούλα

Λ. Π: Βλέπεις τι καύλα; Τα τραγούδια είναι και άρωμα. Ο μεγάλος μου έρωτας…


(Συνεχίζεται το τραγούδι Καμαρούλα)

Σπικάζ

Σταύρος Θεοδωράκης: Ήταν ένα μικρό αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο. Μια γεύση μόνο του podcast για τη ζωή του Λευτέρη Παπαδόπουλου που ετοιμάζουμε.

Μουσικό σήμα

pod.gr Το καλό να ακούγεται